Pratite nas

Pregled

Hassan Haidar Diab: Europski čelnici vode pasivnu politiku i nisu shvatili upozorenja ozbiljno

Objavljeno

na

U protekla 24 sata Europu je potresao novi val terorističkih napada – ubojstvo ruskog veleposlanika u Ankari, incident u Zurichu, napad na Božićnom sajmu u Berlinu.

Je li riječ o propustima sigurnosnih službi? Kakva je sigurnosna situacija u Europi? Što nas čeka? O tome su u emisiji OTVORENO urednika i voditelja Domagoja Novokmeta govorili  član Vijeća za domovinsku sigurnost prof. dr. sc Vlatko Cvrtila, dr. sc. Mirko Bilandžić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, novinar Deutsche Wellea Srećko Matić i novinar “Večernjeg lista” Hassan Haidar Diab.

Strategija nacionalne sigurnosti je stara i definitivno je izvan vremena i zato treba napraviti novu. To je zaključak današnjeg sastanka Vijeća za domovinsku sigurnost s premijerom Plenkovićem, kazao je večeras član tog vijeća Vlatko Cvrtila.

Stručnjak za sigurnost smatra da Europska unija od kad je ostala bez Velike Britanije više nije igrač koji može nešto promjeniti na globalnoj razini. Ipak dodao je kako Hrvatska nije direktno ugrožena od terorista iako nema apsolutne sigurnosti.

Da je međunarodna zajednica najveći krivac za rat u Siriji smatra novinar “Večernjeg lista” Hassan Haidar Diab. Ponajviše što je štitila 10 tisuća pobunjenika koji su u Siriju otišli iz zapadnih zemalja. S njim se složio i dr. sc. Mirko Bilandžić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji smatra da se taj rat mora završiti pod svaku cijenu. Ipak, svako rješenje jednog problema na Bliskom istoku stvorit će novi, zaključio je.

Teroristi nisu amateri, oni se za te akcije pripremaju. Njemačka zna sve o Islamskoj državi, ali jako je teško doći do potencijalnoga odgovora tko će biti terorist u Berlinu, kazao je Bilandžić.

Prije su terorističke organizacije najviše vremena provodile kako bi napravile plan kako počiniti napad i s mjesta pobjeći, a danas su se pravila igre promijenila. Vi uzmete automobil i zaletite se u ljude iz političkih razloga i imate terorizam. Tko će to predvidjeti?

Član Vijeća za domovinsku sigurnost ukazao je kako je Europol upozoravao na potencijalne terorističke napade za vrijeme božićnih blagdana.Prošle godine upozorenja koja su bila, očito su bila samo upozorenja jer se ništa nije dogodilo, no očito su se sada određene grupacije drugačije pripremile. Dodao je kako je moguće da će se u narednim danima događati iste stvari. Ali možda i ne samo u sljedećih nekoliko dana.

Ja se bojim da bi se takvi akti mogli događati intenzivno upravo u Njemačkoj zbog izbora sljedeće godine. Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić kazao je kako je opasnost o napadima na božićne sajmove postojala i prije dolaska izbjeglica. Dobijali smo upozorenje da postoji latentna opasnost od terorizma u Njemačkoj. Ne nakon Pariza već i puno prije Pariza je opasnost postojala.

Zato, kazao je, njemačke obavještajne organizacije kažu da nije pitanje hoće li se dogoditi teroristički napadi već kada, gdje i u kojem obujmu. Dodao je kako je Angela Merkel ozbiljno shvatila napade kao prijetnju za njen mogući reizbor i da će zato promjeniti izbjegličku politiku.

Terorizam je i ovaj puta dokazao da je kontinuitet i da je nepredvidivi, kazao je dr. sc. Mirko Bilandžić. Usporedio je slučaj iz Berlina s onim iz Nice.

Bojim se da će teroristi bit još kreativniji u svojoj brutalnosti. Oni uvijek istražuju kako države funkcioniraju i traže sve kreativnije načine kako bi izvršili svoje planove bez da ih se u tome zaustavi, zaključio je. Jedan od ciljeva ISIL-a je stvaranje jačeg antagonizma kako bi europska društva odgovorila nasilno ili neitegrirajuće prema došljacima, što će kod njih izazvati određenu frustraciju zbog čega će ih se lako vrbovati da učine terorističku akciju, pojasnio je stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila.

Tako zapravo Europa sama sebi stvara neprijatelje i ulazimo u začarani krug.  Da su teroristički akti i ubojstva u Njemačkoj za očekivati, smatra novinar “Večernjeg lista” Hassan Haidar Diab.

Izgleda da zapadna sigurnosna služba nije shvatila upozorenje ozbiljno. Već više od godinu dana analitičari i stručnjaci za sigurnost upozoravaju na napade, no europski čelnici vode samo pasivnu politiku. Europska unija pod hitno mora poduzeti zakone, pa i na rubu kršenja ljudskih prava kako bi spriječila ekstremizaciju Islama, dodao je.

Što se tiče atentata u Ankari, Cvrtila je kazao kako će posljedica tog događaja biti pojačana sigurnost svim diplomatima, kako u Turskoj tako i u drugim dijelovima svijeta.

Taj događaj neće utjecati na proces poboljšanja odnosa između Turske i Rusije zbog previše zajedničkih interesa, van onih po pitanju Sirije koji im se, naravno, ne poklapaju. Sigurno će se Rusija uključiti u borbu protiv terorista i na teritoriju same Turske.

Bilandžić je na to dodao kako će se odnos dviju zemalja voditi ka stabilizaciji. Kazao je i kako se u povijesti nije baš često događalo da ruski diplomati budu ubijani, što zapravo puno govori o Rusiji koja će sada morati poslati snažnu poruku.

facebook komentari

Pregled

Plenković: Očekujem temeljito izvješće SOA-e o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković je za središnji Dnevnik HRT-a kazao nakon svoga prvog govora u UN-u da su ondje poslane vrijednosne poruke kako Hrvatska gleda na ulogu UN-a te da RH podržava napore novog glavnog tajnika.

Želimo da UN bude učinkovitiji kako u pogledu borbe protiv terorizma, zaštite ljudskih prava. Mislim da su ove poruke dobro primljene, rekao je za HRT.

Govoreći o predstojećem susretu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom kazao je da on i njegov slovenski kolega razvijaju jedan dobar odnos poštovanja i povjerenja.

Mi želimo riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru. Slovenija ima svoju poziciju u okviru koje želi da se radije provede arbitražna presuda. Mi s njom imamo problem zbog toga što je sama u procesu koji je postao kontaminiran, postala neprihvatljiva za Hrvatsku.

No to ne znači da nema manevra i da nema načina kako da dvije zrele susjedne zemlje, dvije članice EU-a, saveznice u NATO-u ne nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni, da ćemo pogledati što je to što nas trenutno spaja, a što su teme koje nas razdvajaju. Nastavljamo u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom, rekao je Plenković.

Na priznanje ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani hrvatski premijer je kazao da očekuje jedno ‘temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu’.

Čuo sam se s ravnateljem i kada se vratim to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti temeljite informacije, rekao je Plenković. I dalje ponavljam, BiH je država koja je s Hrvatskom najpovezanija – od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati konstitutivan narod. Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ćemo s tim intenzitetom, dodao je.

Ako nešto treba dodatno pojasniti oko Pelješkog mosta, ponavljam, on se gradi na hrvatskom teritoriju. Razgovori sa stručnim službama su trajali godinama. Ova tema je dotaknuta i u vrijeme kada smo imali zajedničke sjednice Vlade u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a nešto manje institucija Bosne i Hercegovine. Ta nijansa nije nebitna. Projekt Pelješkog mosta ide dalje. To će biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije. Mislim da je povezivanje juga Hrvatske s Pelješkim mostom, s ostatkom zemlje, strateško pitanje i to posebno u kontekstu “schengena” i jednog intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku, kazao je premijer RH.

Sjedinjene Američke Države i dalje su svjetska sila i glavni globalni akter. Oni su naš glavni partner i saveznici u okviru NATO-a. Njihovi pogledi na globalne odnose su bitni. Prije dva dana, nakon govora predsjednika Donalda Trumpa kada je rekao “najprije Amerika”, treba reći i da je kazao “DA” i za multilateralnu suradnju, izjavio je Plenković.

Što se tiče Sjeverne Koreje ja sam danas razgovarao s japanskim premijerom Abeom. Da čujete njihov stupanj zabrinutosti što se zbiva u Sjevernoj Koreji, onda vidite da one zemlje koje jesu blizu korejskog poluotoka puno ozbiljnije doživljavaju ove nuklearne testove. Naravno da postoje razlike u narativu i u snazi poruke koju ovako izravno šalje američki predsjednik. To je možda jedna novina. Malo tko je od njegovih prethodnika na ovaj način tako radio, ali čini mi se da oko drugih pitanja postoje veliki prostori za suradnju, izjavio je između ostalog.

Izetbegovićev specijalni rat protiv Hrvatske

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati