Hassan Haidar Diab: EU mora Erdoganu pokazati zube i ne dopustiti mu da je ucjenjuje puštanjem migranata

0

Odbijanje Nizozemske da turski ministri na njihovu tlu vode kampanju za referendum na kojem bi se turski birači trebali izjasniti prihvaćaju li ustavne promjene koje bi dale goleme ovlasti predsjedniku Erdoganu, dosegnulo je neslućene razmjere.

O diplomatskom ratu Turske i EU-a te o stanju u Makedoniji u emisiji Studio 4 govorili su novinar Večernjeg lista Hassan Hajdar Dijab i prof. Lidija Čehulić Vukadinović s Fakulteta političkih znanosti.

“Ne vjerujem da je Erdogan izgubio kontrolu, on u svojoj želji da postane novi sultan želi dobiti potporu i Turaka iz EU-a kojih je puno. Ovo je samo kulminacija poblema koji između Turske i EU-a postoje niz godina”, smatra Lidija Čehulić Vukadinović. “Radi se o dva aktera koji u ovom odnosu nemaju što izgubiti – Turska zna da neće postati članica EU-a, a Europa ne želi Tursku kao članicu”, kazala je.

S druge strane, dodala je – Turska je gospodarski stala na noge nakon što je obnovila suradnju s Rusijom – sad i Erdogan i Putin mogu ići protiv EU-a, iako im to ne odgovara. Smatra kako se zapad prema Turskoj u prošlosti ponio dvolično i cinično – Turska je u doba hladnog rata primljena u NATO u trenutku kad je zapadu trebao bedem protiv komunizma, a svoje obveze nije ispunila.

Hassan Haidar Diab kazao je kako je Erdogan pokazao veliku dozu nervoze, jer gubi popularnost u Turskoj. “EU mora Erdoganu pokazati zube i ne dopustiti mu da je ucjenjuje puštanjem migranata.

Zašto EU, SAD i Rusija dopuštaju Erdoganu da krši međunarodno pravo i vojno djeluje u Siriji?”, upitao je. Velikom greškom smatra odlazak Angele Merkel u posjet Erdoganu – “dala mu je krila”.

Smatra da je Erdogan u cijeloj priči od Europe dobio nešto – zeleno svjetlo slazak u Siriju čime je spriječio formiranje kurdskog kantona. “Rusija, Iran i Turska su danas glavni igrači na Bliskom istoku, ali to ne znači da Turska tamo može raditi što god hoće”, kazao je Diab. “Erdogan je član radikalnog Muslimanskog bratstva i ima opasne namjere – želi povratak Otomanskog carstva i želi postati sultan”, zaključio je.

facebook komentari