HDSSB na parlamentarne izbore izlazi samostalno

3

Predsjedništvo HDSSB-a zaključilo je da stranka na predstojeće parlamentarne izborima izlazi samostalno, a ne kao dio Saveza za Hrvatsku, u sklopu kojeg je nastupila na europarlamentarnim i predsjedničkim izborima, izvijestio je u Osijeku predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva Vulin je rekao da je Savez za Hrvatsku djelovao na europarlamentarnim i predsjedničkim izborima, kada je Hrvatska bila jedna izborna jedinica, a da se parlamentarni izbori održavaju u 10 izbornih jedinica, pri čemu će se HDSSB, kao i do sada, natjecati u 4. i 5 izbornoj jedinici, odnosno na području pet slavonskih županija.

Ističe kako se radi o želji članova i simpatizera stranke da stranka na parlamentarnim izborima nastupi samostalno, u koaliciji s narodom, po čemu je i do sada bila prepoznatljiva. Istaknuo je kako im je glavni politički cilj, u koji su čvrsto uvjereni, da nakon parlamentarnih izbora neće biti buduće hrvatske vlade, bez HDSSB-a.

Na novinarski upit kako će biti stajalište stranke u raspravi o promjenama izbornoga sustava, predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić kazao je kako nisu zadovoljni što, nakon dva mjeseca razgovora sa svim strankama, idućega tjedna u raspravu dolazi prijedlog zakona koji daje samo SDP. Najavio je da neće podržati taj prijedlog.

HDSSB se ne slaže s prijedlogom vladajućih o jednom preferencijalnom glasu i pragom od 10 posto, jer smatra da taj model nije pravedan i ide na štetu regionalnih stranaka, te ga stoga neće prihvatiti, rekao je Salapić. Dodao je kako će stranka imati amandman, u kojem predlaže tri preferencijalna glasa i prag od pet posto, a također traži odustajanje od prijedloga da Državno izborno povjerenstvo (DIP) odbije prihvatiti liste na kojima nema 40 posto žena. Zalažemo se za žene na listama, ali odbijanje liste od strane DIP-a je kršenje ustavnih prava i to treba izbaciti iz zakona, jer to nije u duhu demokracije i Ustava.

Konferenciju za novinare iz publike je pratio i utemeljitelj HDSSB-a Branimir Glavaš, ali bez obraćanja novinarima.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Stinatvrda Cro

  To je rečeno danas. Dal to ima svoju vrijednost još i sutra, prekosutra ili u kojem drugom vrmenu. Pogotovo u Saboru. To će se tek vidjeti.

  ZA Hrvatsku BEZ komunista!

  • Lilith

   Sigurno će Glavaš donijeti određene promjene

   • Stinatvrda Cro

    Biti će tu novosti i novosti. Pitanje je samo u kojem će smjeru to ići. Pustimo se iznenaditi.

    ZA Hrvatsku BEZ komunista!