HDZ 1990. samostalno na izbore!

  0

  MOSTAR – Središnji odbor HDZ-a 1990. donio je u subotu odluku da će ta stranka samostalno nastupiti na općim izborima u BiH što će se održati na jesen ove godine ostavljajući mogućnost za dogovor oko zajedničkog nastupa u okviru Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u onim sredinama gdje je ugrožena nacionalna pozicija Hrvata.

  Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u subotu u Međugorju da će hrvatske stranke u BiH koje se ne okupe oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) za predstojeće opće izbore snositi “povijesnu odgovornost” aludirajući upravo na HDZ 1990. koji je u tome trenutku razmatrao kako će nastupiti na sljedećim izborima.

  Nakon petosatne sjednice Središnji odbor HDZ-a 1990. je zaključio da će ta stranka uglavnom samostalno nastupiti na izborima, te da nakon izbora neće sudjelovati u razgovorima o uspostavi vlasti koju ne bi činili legitimni hrvatski politički predstavnici. Predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž izrazio je spremnost zajedničkog nastupa u okviru HNS-a u sredinama gdje su Hrvati u manjini.

  “HDZ 1990. je samostalan politički subjekt, ali koji ima poseban osjećaj za nacionalnu dimenziju odgovornosti i za BiH. U tom kontekstu mi smo otvoreni za razgovor o zajedničkom dogovoru za određena ključna pitanja koja se tiču strateškog nacionalnog interesa i za te pozicije”, rekao je Raguž novinarima.

  Izrazio je očekivanje da se Hrvatski narodni sabor iznutra demokratizira i otvori za druge stranke.

  U ponedjeljak je zakazana sjednica predsjednštva Hrvatskog narodnog sabora na kojoj bi se trebala donijeti konačna odluka o tome kako će jedanaest stranaka okupljenih u taj savez nastupiti na izborima. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je rekao da se čekalo na stajalište HDZ-a 1990. kako bi se donijela konačna odluka te da su se ostale stranke već usuglasile da zajedno nastupe na izborima.

  Dnevno.ba

  facebook komentari