Pratite nas

HDZ 1990 se povukao iz Vlade ZHŽ-a nakon što je HDZ BiH prekršio međustranački sporazum

Objavljeno

na

Na sinoćnjoj sjednici Županijskog odbora HDZ-a 1990 Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) donesena je odluka o povlačenju te stranke iz Vlade ZHŽ-a.

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Županijskog odbora HDZ-a 1990 Vjekoslav Bakula kazao je kako je taj potez bio jedini logičan, nakon što je HDZ BiH prekršio međustranački sporazum svojim djelovanjem u Hercegbosanskoj županiji, gdje je krajem prošle godine smijenjen županijski premijer iz redova HDZ-a 1990 te imenovan novi iz redova HDZ-a BiH.

“Nakon kršenja međustranačkog sporazuma bilo bi licemjerno od nas da ostanemo u vlasti Zapadnohercegovačke županije. Ovim dokazujemo da smo samostalna stranka, da se ne borimo za osobne interese i fotelje, već za nacionalni interes, isto tako i za stranački interes”, kazao je Bakula.

HDZ 1990 imao je dva ministra u županijskoj Vladi (ministricu pravosuđa i ministra prostornog uređenja) koji će predati svoje resore, a s obzirom na to da HDZ BiH ima natpolovičnu većinu u Skupštini ZHŽ-a ne očekuju se veći problemi ili zastoji u imenovanju novih ministara.

Bakula je dodao kako odluka Županijskog odbora HDZ-a 1990 ZHŽ-a neće imati implikacije na suradnju dva HDZ-a na federalnoj i državnoj razini.

On nije želi detaljnije komentirati što razlaz dva HDZ-a u dvije županije s hrvatskom većinom znači za eventualni zajednički nastup tih stranaka na jesenskim izborima.

“Moje je mišljenje da HDZ 1990 u Županiji Zapadnohercegovačkoj treba ići samostalno na izbore, a što se tiče federalne i državne razine, tu apsolutno podržavamo suradnju dvije stranke na rješavanju nacionalnih pitanja. Hoćemo li ići sa zajedničkom listom to će odlučiti Središnji odbor HDZ-a 1990 na sjednici koja će se održati do kraja ovog mjeseca”, zaključio je Bakula.

FENA

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) nakon dugo vremena odlazi u oporbu

Objavljeno

na

Objavio

REUTERS

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

“Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu”, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

“Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka”, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

“SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati “utvrdu demokracije” u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći”, rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

Objavljeno

na

Objavio

NJEMAČKA NIJEMCIMA!

Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

6 milijuna birača na izborima za Savezni parlament dalo je glas Alternativi za Njemačku, a među njima i mnogo Hrvata koji žive u toj velikoj i prijateljskoj zemlji.

Njemačka je napokon krenula pravim putem – 14 posto za AfD je samo početak, ali i dobar putokaz za Hrvatsku.

VIDEO (AfD TV): TVOJA ZEMLJA. TVOJA DOMOVINA. VRATI JE NATRAG!

facebook komentari

Nastavi čitati