Connect with us

HDZ BiH najoštrije osudio vandalske napade na institucije u Mostaru

Published

on

Na svojoj izvanrednoj sjednici Predsjedništva HDZ BiH, održanoj 8. veljače 2014. najoštrije je osudilo vandalske napade na imovinu institucija u Gradu Mostaru, Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Središnjici HDZ BiH.

Ovim vandalskim činom neće se riješti problemi građana Grada Mostara i neće donijeti ništa dobro građanima Mostara kao i cijele Bosne i Hercegovine.

Stoga svim narodima i građanima BiH , a napose Hrvatima u BIH poručujemo da ne nasjedaju na već odavno izrežirane laži koje dolaze iz dobro poznatih političkih subjekata i „kuhinja”, na što se odavno upozoravalo.

HDZ BiH poštuje demokratske načine traženja prava, ali neće dopustiti vandalizam i anarhiju, napade na imovinu institucija kao što se to već dogodilo, a što je rezultiralo narušenom sigurnosnom situacijom u Federaciji BiH kao i velikom materijalnom koja se već sada računa na desetke milijuna KM.

Pregled jučerašnjeg dana u Mostaru:

Nasilje nad Mostarom: Vandali uništavali imovinu instiucija grada Mostara i Županije HNŽ

 Nakon okupljanja na Španjolskom trgu u 16 sati, prosvjednici su u koloni krenuli prema zgradi Federalnih institucija gdje su se kratko zadržali uzvikujući ‘lopovi, lopovi’.

Kolona od oko 1000 ljudi je zatim krenula pored Mepasa do zgrade Vlade HNŽ gdje su prisutni također uzvikivali ‘lopovi, lopovi’, te ‘izlazite napolje’ i ‘ovo je Bosna’. U jednom trenutku, prema neslužbenim saznanjima, netko je u masi razvio zastavu Republike Hrvatske na što je burno reagiralo nekoliko mladića, te je došlo do naguravanja, ali je situacija ubrzo smirena.

Nakon zviždanja i uzvikivanja raznih parola, pred zgradom Županijske vlade došlo je do eskalacije. Prvo su razbijeni prozori na ovoj zgradi, a zatim se demolirao ulaz u Vladu HNŽ, te unutrašnjost objekta. Potom je zapaljena dvorana gdje se održavaju sjednice Vlade HNŽ, predvorje, kao i još jedna prostorija.

Nakon toga prosvjednici su se uputili pred zgradu Gradske vijećnice koja je također demolirana, te su dijelovi pojedinih prostorija zapaljeni. S tog mjesta krenulo se u Cernicu gdje je demolirana i zapaljena zgrada Gradske uprave. Ispred zgrade demolirana i prevrnuta su 4 automobila.

Nakog tog objekta krenulo se i na zgradu HDZ-a BiH gdje su također porazbijana stakla i uništena unutrašnjost objekta, kao i dio garaže. Demolirano je i zapaljeno jedno dostavno vozilo ispred zgrade i osobno vozilo Predsjednika ŽO HDZ BiH HNŽ Rafaela Gagre , a podmetnut je i požar u kojem su izgorjeli prizemlje i prvi kat zgrade središnjice HDZ BiH, također unistene su prostorije Leksikografskog instituta i prostorije HZ HB.

Osim napada na institucije u gradu i zupaniji, vandali su uz povike „Ovo je Bosna“ u središtu Mostara, Hrvatima u Mostaru i BiH poslali vrlo jasnu političku poruku.

Na toj lokaciji  nekoliko stakala je razbijeno i na zgradi pored HDZ-a, gdje je između ostalih smještena Agencija za identifikacijske dokumente.

Divljanje se nastavilo na zgradi gdje se nalazi županijski odbor SDA, kao i Gradsko vijeće Mostara. Krajnjim naporima spriječena je devastacija zgrade Centra za kulturu gdje se u tom trenutku nalazilo oko 30 djece Plesnog studija ‘Mo-stars’ na probi.

Kada su i ti objekti ostavljeni u plamenu (osim Centra za kulturu), prosvjednici su krenuli prema zgradi županijske skupštine. I na tom prostoru uslijedilo je demoliranje kompletne zgrade i okoline, kao i podmetanje požara unutar zgrade, te u službenom automobilu.

U tom trenutku Jedinica operativne podrške (JOP) je djelovala, te je bačen suzavac među okupljene, a zatim je uslijedila i akcija policije kojom su razbijene demonstracije. Tom prilikom nekoliko osoba je ozlijeđeno, a najmanje 10 osoba je privedeno.

Nakon toga situacija se u gradu smirila. Neslužbeno se saznaje da su osim policije iz Mostara, u akciji razbijanja demonstracija sudjelovali i policijski službenici iz Čapljine, Čitluka, te Širokog Brijega.

Također treba napomenuti kako prosvjednici nisu dozvoljavali vatrogascima da gase požare, dok se nisu prebacili na slijedeću lokaciju.

IvonaB/kamenjar.com

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Naši u svijetu

Predstavljeno Izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru za 2016.

Published

on

U petak, 20.listopada 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske podnio je Izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru za 2016.godinu.

„Opstojnost i prosperitet hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske predstavljaju važan preduvjet za ostvarivanje cjelovitog demografskog, političkog i gospodarskog potencijala Republike Hrvatske „ – rekao je Milas u uvodnom dijelu te naglasio kako su temeljne zadaće Središnjeg ureda, između ostalog, zaštita prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske, uspostavljanje, održavanje i promicanje veza s Hrvatima izvan Republike Hrvatske i jačanje njihovih zajednica, poboljšanje suradnje, a posebno gospodarske suradnje s Hrvatima izvan Republike Hrvatske; poticanje povrataka iseljenika/dijaspore u Republiku Hrvatsku i njihovo uključivanje u gospodarski i društveni život u Republici Hrvatskoj, koordinacija i nadzor aktivnosti između nadležnih ministarstava, drugih tijela državne uprave i ostalih nositelja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

 

Milas je predstavio programe i projekte koje Ured provodi u suradnji sa Hrvatima u Bosni i Hercegovini, hrvatskom manjinom u 12 europskih zemalja te hrvatskim iseljeništvom u europskim i preko oceanskim zemljama. / detaljno Izvješće nawww.hrvatiizvanrh.hr /.

Za 65 programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH prošle je godine odobreno 20 milijuna kuna. Manjinskim zajednicama dodijeljena su tri milijuna kuna kojima se financiralo 259 projekata hrvatske nacionalne manjine. Za programe i projekte udruga hrvatskog iseljeništva u Južnoj Americi i Republici Južnoj Africi dodijeljeno je 1,1 milijun kuna, a financirano 17 programa, navodi se u izvješću. Tu je i Program stipendiranja studenata – pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, Program učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj te Program financiranje nakladničke djelatnosti hrvatskog iseljeništva kao i Javni poziv za financiranje posebnih potreba i projekata Hrvata izvan Republike Hrvatske, s glavnim ciljem promicanja veza, jačanja suradnje i očuvanja identiteta Hrvata iz cijelog svijeta, kao i pomoći ugroženim pojedincima izvan Republike Hrvatske.

 

Državni tajnik Milas je naglasio kako Središnji državni ured blisko surađuje s drugim resornim ministarstvima te ostvaruje kvalitetnu komunikaciju s nacionalnim kulturnim i znanstvenim institucijama „Ističemo posebno dobru suradnju s Hrvatskom maticom iseljenika, a poglavito sa Ministarstvom vanjskih i europskih odnosa te radnim tijelom Hrvatskog sabora – Saborskim odborom za Hrvate izvan Republike Hrvatske.  Također, važno je istaknuti konstruktivnu suradnju koju ostvarujemo s katoličkom crkvom, odnosno s Hrvatskom inozemnom pastvom i   Hrvatskom hrvatskim katolički  misijama koje su desetljećima bile nositelji očuvanja hrvatskog identiteta u hrvatskim zajednicama diljem svijeta“.

 

Na koncu svog izlaganja, državni tajnik Milas je naglasio kako je predsjednik Vlade Andrej Plenković kao zadaće od strateškog interesa istaknuo potrebu pronalaženja zakonskih rješenja i mjerodavnih propisa  za olakšavanje stjecanja hrvatskog državljanstva za pripadnike hrvatskog naroda, njihove potomke i bračne drugove, primjereno ostvarivanje biračkog prava, mogućnost uvođenja dopisnog glasovanja te kontinuiranog pronalaženja  novih načina  sustavne suradnje. „ U ovim zadaćama, u svim oblicima promicanja i očuvanja hrvatskog identiteta, tradicije, kulture i jezika u inozemstvu, kao i učenja hrvatskog jezika u Hrvatskoj za pripadnike hrvatskog iseljeništva, u svim iskoracima koji doprinose boljitku Republike Hrvatske te čvršćim i kvalitetnijim odnosima iseljene i domovinske Hrvatske ovaj Ured će nastaviti predano raditi.

Milas je zahvalio svim nositeljima suradnje, kao i svima koji svojim znanjem, trudom i sposobnostima doprinose kvalitetnim rješenjima. „Vašu potporu, suradnju pa i međusoban korektiv očekujemo i ubuduće“ – zaključio je.

Inače, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, po prvi puta od svog osnutka 2012.godine podnosi Izvješće o svom radu u Hrvatskom saboru.

facebook komentari

Continue Reading

Iz Svijeta

Srbija pokazala vojni arsenal – Tabak: MIG-ovi su im stare mašine

Published

on

By

Srbija pokazala vojni arsenal – Tabak: MIG-ovi su im stare mašine

Na vojnom aerodromu Batajnica pored Beograda održana je manifestacija Sloboda 2017,  u povodu 73. obljetnice oslobođenja Beograda u 2. drugom svjetskom ratu.

Sposobnost i opremu Vojske Srbije prikazalo je više od 2.200 pripadnika VS i Ministarstva obrane. Sloboda 2017. središnji je dio višednevnog obilježavanja obljetnice oslobađanja Beograda u kojoj je, uz 130 različitih borbenih i oklopnih vozila, 30 zrakoplova i helikoptera, promovirano i šest lovaca MIG 29 koje je Srbija dobila kao donaciju Ruske Federacije, a njihov će remont i modernizacija koštati 180 milijuna eura.

Srbija inavodno dući mjesec kupuje dodatnih bjeloruskih 7 Migova 29 i obrambeni raketni sustav S-300. Ako uzmemo u obzir da Hrvatska također obnavlja eskadrilu bojnih zrakoplova, može li se zaključiti kako u regiji počinje mini utrka u naoružavanju, barem između Hrvatske i Srbije? Je li to točno i treba li to gledati u kontekstu odnosa NATO-a i Rusije u emisiji HRT-a Studio4 govorio je vojni analitičar Igor Tabak.

Ovo nije utrka u naoružavanju. Srbija je zadnjih dana dobila rusku donaciju migova. To su vrlo stare mašine koje su dobivene tek da bi malo letjele, a onda idu na ozbiljan remont koji će se morati platiti. Ove priče o Bjelorusiji već koju godinu povremeno isplivaju u javnost, ali najvjerojatnije teško da će od toga išta biti. Uz sve želje teško je pobjeći od proračunskih stvari. A proračun kaže da Srbija nema baš puno novaca na vojsku, smatra Tabak.

Od šest ruskih MIG-ova 29 jedan je odmah vraćen u Rusiju na detaljne radove. Preostalih pet trebali bi se uklopiti s četiri jugoslavenska koji su sada u srpskim rukama. Nakon dodatnih radova ujednačavanja te flote Srbija se nada imati kroz nekoliko godina operativno 10 MIG-ova 29, izostavivši priče o Bjelorusiji koji bi bili dodatni novac .

Najvjerojatnije tih pet aviona bi neko vrijeme mogli letjeti jer su došli direktno iz ruskog ratnog zrakoplovstva s orelativnim graničenim resursom. Plan je da njih unutar dvije godine čeka remont na kojem Rusija opet planira nešto zaraditi, rekao je.

Činjenica je uz sve te nabave Srbije kao i njihovu proizvodnju oružja, govorimo o iznimno malim brojevima. To je sve zgodno postaviti na pistu na Batajnicu. Zgodno je motivirati mlade ljude ne bi li došli u profesionalnu vojsku, jer Srbija kao i Hrvatska nema više ročnog služenja. Sve drugo, što smo nekad gledali, agresije, nekakve aktivne stvari s vojskom su s tako malim snagama i tako malim proračunom gotovo nemoguće, mišljenja je Tabak.

Hrvatska je krenula temeljito drugačije u nabavu pribavljanja zrakoplova nego Srbija. Napravljen je međunarodni natječaj, rezervira se novac u proračunu, nema puno nejasnoća, dani su rokovi, javili su se ozbiljni ponuđači. Imamo dvije ponude rabljenih i dvije ponude novih aviona (F16 i Gripen).

To je ozbiljniji pristup tako velikoj nabavi od srbijanske nabave donacijama. To je strukturno različit pristup stvarima koji Hrvatskoj trenutno ide na čast iako je riječ o teškom i skupom poslu koji je velik izazov za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i MORH u cjelini, smatra Tabak.

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

facebook komentari

Continue Reading