Pratite nas

BiH

HDZ BiH i SDA usuglašeni u većini politika i programa

Objavljeno

na

Identični stavovi o NATO-u, EU, reformama

Nova koalicija na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini, kojoj će okosnicu činiti skupina stranaka okupljena oko HDZ-a BiH i HNS-a te SDA, ima vrlo usklađene programske ciljeve koje navode u svojim dokumentima koji su podloga za pregovore. O krupnim pitanjima koja se tiču ustavnih promjena, promjena izbornog zakonodavstva ili pak identiteta pojedinih naroda, tijekom ovoga mandata nastojat će se postići suglasje kako bi se spustile međunacionalne napetosti koje su inicirane majorizacijom Hrvata. Stranke HNS-a i HDZ-a BiH kao programski cilj sljedeće vlasti u četverogodišnjem razdoblju navele su sedam politika. Na prvome mjestu ova je stranka postavila ustavne promjene kojima bi se riješilo i hrvatsko pitanje u BiH. Ova stranka je navela da preustroj BiH po njima podrazumijeva ustroj četiri federalne jedinice od kojih bi jedna bila Sarajevo kao distrikt.

Preustroj zemlje

“Prema tom prijedlogu, BiH se uređuje kao decentralizirana država s četiri federalne jedinice (administrativne, ustrojbene i sl.) i jedinicama lokalne uprave i samouprave (općine i gradovi)”, navodi se u dokumentu. Unutar dokumenta SDA, koji ova stranka koristi kao polazište za pregovore s drugima, inzistira se, kako doznajemo, na ravnopravnosti naroda i građana. Pri tome se pak ne spominju ustavne promjene, ali se traži donošenje zakona temeljenih na provedbi odluke Ustavnoga suda BiH o konstitutivnosti naroda. Inzistira se na odgovarajućoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i predstavnika manjina u skladu s ustavima. Koalicija stranaka HNS-a inzistira i na pitanjima važnim za očuvanje identiteta jezika, kulture i obrazovanja. Očekujući poštovanje prava Hrvata na informiranje na materinskom jeziku, traži se uspostava javnog RTV kanala na hrvatskome jeziku. “Učinit ćemo sve kako bi i hrvatski narod, ravnopravno s druga dva konstitutivna naroda, u strukturi Javnog RTV sustava, imao javni TV servis s programom na hrvatskom jeziku, a lokalni mediji bili istinski integratori svih članova zajednice”, dodaje se.

Novi razgovori

Oko ovih pitanja dvije stranke će nastaviti razgovarati u sklopu više procesa. Jedan od tih je i provedba presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju ‘Sejdić-Finci’. HDZ će zbog masakra koji je proveo ministar Zukan Helez inzistirati na ispravljanju nepravdi prema braniteljima i iskrivljivanju povijesnih činjenica i istine o Domovinskom ratu. Ključna tema – Europska unija, koja uključuje i brojne reforme, identična je u razmišljanjima HDZ i SDA. “Europa je naš interes, dom i budućnost, kao i interes cijele BiH i susjednih država. Inzistirat će na ubrzanju ispunjavanja preduvjeta za stjecanje statusa države kandidatkinje i konačno punoga članstva BiH u EU”, stoji u dokumentu HNS i HDZ BiH nazvanom “Hrvatski odgovor”. Korupcija, borba protiv kriminala i NATO ima identičan sadržaj, a SDA inzistira na smanjenju javnih troškova, pomoć poplavljenima…

Večernji List

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati