Pratite nas

BiH

HDZ BiH traži mjesto premijera u SBŽ-u

Objavljeno

na

Nakon potpisivanja postizborne koalicije sa Antom Lozančićem, zastupnikom HHS-a Stjepana Radića koji je nakon konačnih rezultata ipak uspio prijeći prag i ući u Skupštinu Srednjebosanske županije, HDZ BiH će tražiti premijersku poziciju u SBŽ-u, najavila je predsjednica Županijskog odbora ove stranke Lidija Bradara na sjednici ŽO-a.

Sjednica je održana u srijedu večer, a najava za traženje premijera potkripjepljena je činjenicom da HDZ-ova široka koalicija sada ima devet zastupničkih mandata, dakle više od SDA koji imaju – osam.

“Konačnu odluku o tome će donijeti Županijski odbor HDZ-a BiH. Nastavit ćemo pregovore i sa drugim strankama i nadam se da ćemo pronaći partnere za provedbu našeg programa”, kazala je Bradara novinarima, naglašavajući da očekuje da što prije bude formirana županijska Vlada, piše Avaz.

Što se tiče samog Lozančića, koji je 2010. obnašao dužnost županijskog ministra prostornog uređenja i povratka, ovaj put, kaže, nema ministarskih ambicija.

“Ne očekujemo puno, nego ono što se može očekivati sukladno izbornim rezultatima. Dakle, ništa direktno kroz ministarske pozicije ili kroz Dom naroda“, rekao je Lozančić.

Iako su razgovori o formiranju vlasti u SBŽ-u započeli, još uvijek ništa nije sigurno. Gotovo sigurna je jedino suradnja SDA i HDZ-a BiH, koji sada zajedno imaju 17 ruku, pa će trećeg koalicijskog partnera za dvotrećinsku većinu (20 zastupnika) morati birati između Demokratske fronte (tri mandata), Savez za bolju budućnost (četiri mandata) i Socijademokratske partije BiH (četiri mandata).

Osim njih, u Skupštini će još sjediti dva zastupnika HDZ-a 1990 koji po svemu sudeći teško mogu biti u kombinacijama za formiranje vlasti, navodi  Dnevni Avaz.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati