HDZ treba NZH, ali i NZH trebaju HDZ

4

Ako ste mislili da je sa HNS-m završilo preslagivanje i učvršćenje saborske većine, grdo ste se prevarili. Isto tako ste se prevarili ako mislite da micanje „Maršala“ nije dio velikog učvršćenja saborske većine i smanjenje utjecaja, da ne kažem ucjena nekih političkih aktera. U ovom igrokazu, gdje su građani samo statisti odvija se završni čin gdje se neke političke strukture šalju tamo gdje su bili prije smrti Franje Tuđmana. Čini mi se da je najveći broj građana, ulogu statista prihvati sa odobravanjem.

Nakon što je rasturio HNS na dva dijela, odnosno one koji su ostali u HNS-u sveo na dizače ruku u Saboru i Vladi, a one koji su napustili tu stranku svojom voljom sveo na političke mrtvace, istina ni ovi koji su ostali nemaju svijetlu budućnost, Plenković se upustio u deal sa svojim dojučerašnjim članom stranke Hasabegovićem i njegovom novom poltičkom platformom NZH na čelu sa Brunom Esih.

Niti je HDZ izišao iz Hasanbegovića niti je Hasanbegović prestao biti dio HDZ-a, istina ne formalno, ali duhom sigurno. Ne treba zanemariti niti činjenicu o dugogodišnjim dobrim odnosima Bandića i Hasanbegovića, ali ni činjenicu da je Bandić u stvarnosti gradonačelnik HDZ-ovih birača, tako da je njihova koalicija u Zagrebu logičan slijed. Samo micanje „Maršala“ i koalicija u Zagrebu, uvod je u nešto što će se događati u budućnosti ali i u sadašnjosti u vidu „tihe“ podrške u Saboru, Hasanbegoviće stranke.

Postoji puno razloga za to, ali osnovno je da HDZ treba NZH ali i NZH trebaju HDZ. Plenković i HDZ moraju stvoriti koalicijski potencijal, a u ovom trenutku jedino je stranka NZH  opcija koja programski i svjetonazorski to može biti. Kako bi se to ostvarilo, potrebno je vrijeme da se NZH organiziraju na nacionalnoj razini jer se još uvijek nisu organizirali niti na zagrebačkom nivou.

Kako su izgledni članovi saborske većine Škibola i Lovrinović, prvi po osnovu usvajanja zakona o ništetnosti kredita i rada RBA zadruga, a drugi po ustoličenju Jure Martinovića državnim tajnikom u ministarstvu pravosuđa. U taj scenario  Esih, Hasanbegović i Glasnović uklopiti će se kao tiha podrška Vladi i saborskoj većini. Zatvaranjem te konstrukcije, otvara se prostor Plenkoviću da amortizira i otkloni ucjene HNS i Pupovca, odnosno da im kaže – mogu i bez vas, ali i da vrati dobrim dijelom izgubljenu podršku desno orijentiranih birača.

Ante Rašić

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  Gospon Rašić, vaša analiza…vaše pravo, a moje mišljenje…moje pravo, a koristeći svoje pravo reći ću da smiješniju i analizu postavljenu na toliko loših zaključaka i predviđanja, dugo nisam pročitao, jer nisam zlonamjeran i neću govoriti o nekakvom naručenom ili podaničkom tekstu. Ponajprije; moral ,,desničara” izjednačavate sa moralom HDZ-ove vrhuške, što je prva velika pogrješka. Pripisujete Plenkoviću lucidnost genijalca, u svezi koalicije sa HNS-om, jer on ga je, kao, raskolio?! On je pregovarao sa CJELOVITIM HNS-om, a što su čak i najnegativniji likovi te straničice bili moralniji i principijelniji od Plenkovića, to je na njegovu sramotu! I sa, skoro pa, sigurnošću računate na polutajnu vezu NZH sa HDZ-om i obostranu podršku?! Siguran sam da NZH neće glasovati iz inata protiv HDZ-a (podržati će ih kada budu procijenili da je ispravan stav HDZ-a), ali sam isto tako siguran da ne mogu računati sa bezrezervnom podrškom NZH, jer bi time NZH pokopao samog sebe već na početku političkog života, a svijesni su da će oni koji ih podržavaju od njih očekivati i zahtijevat da konačno u politici vide i malo morala i zdrave nacionalne interese, te njihovu zaštitu POD SVAKU CIJENU! Davati sadašnju ,,pamet i objašnjenja” nečemu čega to nije imalo, kada se je događalo, je smiješno.

  • Istina

   Ja ovakve poput Rašića doživljavam kao ispirače mozgova i ne uzimam ih za ozbiljno.

 • kršni

  Ako sve to nije bio igrokaz za neke naivne političare….

 • Ivanita

  Koja hrpa gluposti, teško i za čitati. Ne mogu se prestati čuditi kad god naletim na ovakve teze. U čemu je stvar, što je posrijedi? Naivnost? Projekcija vlastitih želja i nadanja jadnih toliko puta izvaranih i prevarenih birača od strane hdz-a? Ili možda netko plaća za ovakvo što? Tko išta zna o EU i Plenkiju u EU, a s obzirom i na podložničko-slugansko-materijalnointeresni karakter hdz-a, taj je savršeno svjestan da Plenki ne želi Hasana i Brunu i da nema ni najmanje šanse da će hdz na državnoj razini ići s Brunom i Hasanbegovićem. Nema šanse! U tom slučaju će prije ići sa sdp-om. I živo me zanima kakve će se u tom slučaju sljedeće akrobacije i vratolomije smišljati u obrani neobranjivog. Još ću doživjeti da će hdz-ovci početi dozivati glasajte za hdz da na vlast ne dođu populističko-ekstremističke ustaše. Ono, od ‘glasujte za hdz da na vlast ne dođu sdp, hns, Pupovac’ preko ‘glasujte za hdz da na vlast ne dođe sdp’ do konačnog ‘glasujte za hdz da na vlast ne dođu ustaše’.