HDZ, SDA i SNSD činit će vlast na svim razinama u BiH

0

Tijekom razgovora s predstavnicima Stranke demokratske akcije, izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice BiH vrlo jasno je kazalo da je izborni rezultat nakon općih izbora održanih u listopadu takav da bez HDZ-a BiH i SDA nema smisla praviti vlast u Federaciji BiH, pa i na razini Bosne i Hercegovine, kazao je Dragan Čović

“Što se tiče bh. entiteta Republika Srpska, ako je tamo dobio Dodik i SNSD, ako on može napraviti vlast, a evidentno je da je on to uspio sa partnerima, ako je on ta većina, tko smo mi da biramo u ime građana RS-a. Uvažimo legitimitet. Druga je stvar da je Dodik izgubio izbore za predsjednika RS-a i da nema mogućnost da ima većinu u Narodnoj skupštini RS-a, partner bi bio netko drugi. Nismo mi, odnosno osobno ja, koji odlučuje tko je taj partner. Drugo je što će netko kazati da ja imam dobre odnose sa Dodikom, odnosno HDZ BiH – SNSD, mislim da se to prenaglašava u svakom smislu”, istaknuo je Čović.

On je naveo da je Dodik tijekom razgovora predstavnika HDZ-a BiH i SNSD-a rekao “da će veoma brzo riješiti pitanje partnera s kojima je do sada bio u partnerstvu”.

“I evidentno je da je to riješio u Brčkom. Svi sudionici su se dogovorili. Time su vrata na neki način zatvorena za neke špekulacije izvana. Ja sam siguran da smo u FBiH sa Bakirom Izetbegovićem riješili. Tko bi nam bio još poželjan partner – HDZ BiH je oko sebe okupio stranke HNS-a to je nekih sedam-osam, koliko god, velikih ili malih, mi smo zajedno i svaka od tih stranaka će imati svoje predstavnike u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Čini mi se da će SDA intenzivne razgovore voditi sa dvije stranke: SBB, iako to možda danas ne izgleda tako, i to je DF. Uvjeren sam da u narednih sedam do deset dana, kada je u Mostaru naredni sastanak HDZ-a i SDA, tada ćemo morati znati tko su te stranke koje će činiti većinu u FBiH”, naveo je Čović.

Do tada će SDA, kako je istaknuo Čović, završiti razgovore sa svojim partnerima.
“To su i naši partneri. Da li bi netko želio nekog drugog, to je drugo pitanje. Izetbegović je rekao da bi nekog drugog, ali nužda je takva kakva je. Vjerujem kako će on ovih dana sjesti i sa predstavnicima SNSD-a i jasno dogovoriti poziciju Bošnjaka u RS-u, kao što smo mi već dogovorili poziciju Hrvata u RS-u”, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda.

Osnovu vlasti će, kako je naveo, sasvim sigurno na svim razinama činiti HDZ BiH – SDA – SNSD. Naglasio je da je oko SNSD-a šest-sedam stranaka, oko HDZ-a BiH sličan broj, a uz SDA će možda biti dvije ili tri stranke.

“Suština je da moramo napraviti strukturu vlasti na svim razinama od istih stranaka kako bi izbjegli izgovor da ne možemo to provesti zato što su neki drugi na vlasti. Imali smo to u posljednjih četiri, osam godina i vidimo šta se dogodilo. Kad se nešto dogovorimo, to treba provesti na svim razinama. To nas onda obvezuje da sve probleme rješavamo u institucijama BiH, a ne po kavanama, kako su nam to često znali zamjerati. Ovako, ako to stvorimo, onda imamo situaciju da ove stranke koje čine većinu, ako u Vijeću ministara postoje problemi, izvole to riješiti. Ne treba nitko sa strane. Jednostavno, ono što se dogovori na razini entiteta provest će se u svim županijama jer su iste stranke. Nema razloga za bilo kakav oblik blokade”, zaključio je Čović.

Novoizabrani član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH naglašava kako je u vezi s navedenim optimističan, kao i da želi da se taj proces odvija brzo iako to nisu baš svi prihvatili blagonaklono.

“Mi nemamo vremena. Mi smo potrošili posljednjih deset godina, država je došla na dno i mi je želimo i možemo pokrenuti. Ako smo dobili izbore, mi smo dobili jednu ogromnu odgovornost i stoga mislim da trebamo požuriti, jako je puno onih koji su nezadovoljni i imat će veoma mali prag vremenske tolerancije prema onome što mi radimo. Nitko nam neće dati 100 dana ili 500 dana: radili ste i do sada – pokažite da želite nešto mijenjati. Ako to pokažemo, uvjeren sam da će i oni koji su bili razočarani početi vjerovati. Pet mjeseci dogovarati ko nam je predsjedatelj Vijeća ministara BiH, federalne Vlade – to je ista praksa i ne može se ništa očekivati”, naglasio je Čović. (AA/VL)

facebook komentari