HEBRANG: Moramo znati da je osloboditeljska akcija ‘Oluja’ trebala završiti ulaskom u Banja Luku

33

Republika Srpska je međunarodna nagrada srpskom agresoru za sve što je napravio devedesetih godina u Bosni i Hercegovini i, naravno, u Hrvatskoj, komentirao je tim riječima Andrija Hebrang, bivši ministar obrane i bivši potpredsjednik Vlade, neustavnu proslavu 9. siječnja kao ‘dana Republike Srpske’.

“Srpska agresija na Bosnu i Hercegovinu je bio tipičan osvajački pokret u kojem je Srbija, brojčano nadmoćna, protjerala najprije muslimansko stanovništvo, onda se ono, stisnuto u neprikladne, premale prostore, diglo i pokušalo od onuda protjerati Hrvate”, kazao je Hebrang.

Tako da su Hrvati zapravo dvostruki gubitnici u ratu u Bosni i Hercegovini, a u samoj Republici Srpskoj su praktično izbrisani s lica zemlje, smatra Hebrang.

Objasnio nam je zašto je Srbija dobila ‘nagradu u obliku Republike Srpske’.

“Moramo znati da devedesetih godina velike sile nisu, u početku, uopće reagirale na srpsku agresiju u BiH i Hrvatskoj. Nisu reagirale zbog toga što su se na tom području sukobljavali različite interesi.

Imali smo interes Zapada, imali smo interes Istoka, interes arapskih naftnih zemalja, a nitko se nikome nije htio zamjeriti. Onda su dugo ‘s rukama u džepu’ promatrali što se događa, nadajući se da će onaj koji je nadmoćan, a to je Srbija, u kratkom roku riješiti to svoje osvajanje i završiti rat”, rekao je Hebrang.

Međutim, kako je otpor bio velik, pogotovo Hrvata u Hrvatskoj, pa zatim hrvatske republike Herceg-Bosne u Bosni i Hercegovini, a na kraju i muslimana, Srbija nije ostvarila svoje namjere, objašnjava nam Hebrang.

“Nego je, stisnuta u taj jedan teritorij na kojem je kao poražena zadržala svoje snage, bila nagrađena odlukom Amerike da se zaustavi akcija Hrvatske vojske pred Banja Lukom”, govori nam bivši ministar.

Moramo znati da je osloboditeljska akcija ‘Oluja’ trebala završiti ulaskom u Banja Luku, kaže, što bi bilo sasvim normalno jer su Hrvati od onuda protjerani.

“Oslobađanje tih teritorija bilo je samo jamstvo Hrvatima da će se vratiti. Na žalost, utjecaji velikih interesa i velikih sila su bili drugačiji, Amerika je zaustavila Hrvatsku vojsku u trenutku kad je ulazak i oslobađanje Banja Luke bio čista formalnost.

Naime, mi smo već držali područja gdje su i elektrocentrale koje opskrbljuju Banja Luku, znači držali smo i energetiku pod kontrolom. Bilo je samo pitanje vremena, a Amerika je to zaustavila. Tada je već počela igra velikih sila da podijele interesne sfere, ja to zovem ‘Jalta 2 u žargonu – kao što su u Drugom svjetskom ratu dijelili Europu, tako su sad dijelili Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

I odlučili su svakome tko je gubitnik dati nešto. Dakle, muslimani su dobili Federaciju u kojoj su Hrvati obespravljeni, manjinski dio, Srbi su dobili Republiku Srpsku, a zauzvrat su se morali odreći Kosova”, kazao je Hebrang.

To je bila jedna trgovina područjima na visokomeđunarodnoj razini i svatko tko misli da to nije tako, kaže Hebrang, ja mu mogu izaći s bezbroj argumenata da je to tako.

“Republika Srpska je posljedica te trgovine u kojoj su Srbi dobili taj teritorij, ali su se morali odreći, kako oni smatraju danas, ‘svojega’ Kosova”.

Sada je Dodik, objašnjava nam Hebrang, ohrabljen takvom inozemnom politikom, htio ići korak dalje.

“Nije mu dovoljno da bude Republika Srpska unutar BiH, nego hoće autonomiju”, rekao je Hebrang.

Prisjetio se jednog susreta s njim.

“Prije desetak godina, dok sam još bio u vrhu politike, nagovarao me da Republika Srpska zajedno s Hrvatima iz BiH, da zajedno napravimo razbijanje Bosne i Hercegovine na tri dijela, pa da svatko uzme svoj dio.

On je uvijek tražio u Hrvatima suigrača u razbijanju BiH. Kako je naša politika bila jedinstvena Bosna i Hercegovina, ali obespravljeni Hrvati moraju dobiti svoja prava, onda je on bio uvijek ljut na nas što mu nismo dobar suigrač”, kazao je Hebrang.

Na kraju je odlučio igrati sam, kaže Hebrang, “sa svojim velikim, svjetskim sponzorima”.

“Izmislio je velebnu proslavu ‘dana Republike Srpske’. To je samo korak prema onome što on otvoreno govori, a to je odcjepljenje i pripojenje Srbiji.

Mislim da je to pitanje oko kojeg će se sljedećih godina vrtiti i europska i svjetska politika, a Hrvatska tu mora zadržati potpuno jasan stav, a taj je da je BiH neovisna država, ali unutar nje treći entitet za Hrvate je uvjet njezinog opstanka, jer bez toga, ovako nestabilna kako je, brzo će se raspasti”, zaključio je Andrija Hebrang za direktno.hr

facebook komentari

 • Sivooki

  Srbi i Srbija miljenici su Zapada.
  Dive im se Francuzi, Englezi, Nizozemci, Belgijanci, Talijani… za Nijemce ne znam…

  • kršni

   Zašto im se dive?

   • Sivooki

    Odgovor Maksu…

  • Maks

   Ne divi im se niko na svijetu – ni rusi!

   • Tyrex Rex

    Ni Bugari, a ni Albanci. Treba Bugara da se plaše a ne nas,

   • Sivooki

    Dive, jer samo njih mogu pustiti s lanca i oni će bez problema klati, paliti i silovati…

    • Maks

     To su bajke, isprike ovih koji su za teci entitet , kad nesto ne uspiju vade se na to.

     • Sivooki

      To ti je moje mišljenje, briga me za druge.
      Zašto su ih pustili da rade što su radili, zašto su nagrađeni s RS…? A položaj joj je takav da samo trebaju sa Srbijom dogovoriti i eto ih….
      Ne varaj se, Englezi su se i Hitlaru divili, dok nije vrag došao po svoje.

     • Maks

      Tada je nacijama bilo jedino vazno da se prestane pucati i zaustavi rat. Dobio je koliko je tko osvojio .

     • Sivooki

      Maks, dobro znaš da Hrvati nisu smjeli zadržati HRHB….

     • Maks

      Bili preslabi, neslozni . Ovo cu napisati samo jednom – neko je pustio onih dvije tisuce lesinara u krajinu nakon Oluje , radi paljenja i pljacke Klinton nas je zaustavio pred Banja Lukom i to je promjenilo sve – neko je strvinare propustio namjerno , nikad istrazena sabotaza pete kolone.

     • Sivooki

      Vjerujem, ali Srbima je dopušten tzv. “entitet”, o tome govorim… oni su bili “složni”…. da ne kažem nešto gadno…

     • Sivooki

      Raspituju se dame za Maksa, nema ga dugo, vele…. ;)))

     • Saga

      Bit će da Jadranki nedostaje… XD

     • Sivooki

      ne, protestantkinji.

     • Saga

      Baš sam mislila kako bi se njih dvoje dobro složili… 😉

     • Sivooki

      Ajmeeee….!

     • Maks

      gdje to?

     • Sivooki

      Tamo kamo ti ne ideš više…

     • Maks

      link ili temu

     • Sivooki

      Ministar Stier : Obilježavanje Dabna RS…

    • Tyrex Rex

     Ja sam protiv nasilja. Nema smisla da ih itko dira kada posjedaju na traktore.

     • Sivooki

      Tako je i bilo… Traktortraktortraktorče, vozi Mile motorče…

   • srka

    To samo velikočetnička propaganda stvara dojam da su oni netko i nešto…nekakav omjer!?
    by Srka®

  • ludovik

   Ne dive im se, kako kaže Maks!
   Radi se o tome da Srbi znaju šarmirati i besramno laskati (laganje i prijetvornost je njihova specijalnost!). Za razliku od nas preozbiljnih Hrvata. Milošević je bio pravi zabavljač diplomatima i tako je znao obrlatiti mnoge koji su bili neutralni.
   Zapad na Srbe gleda kao na primitivne dvorske lude od kojih mogu uvijek imati koristi ako im bace nešto ostataka sa stola.

   • Sivooki

    Stoji, ali oni vrlo dobro znaju za što se može upotrijebiti taj kome bacaš ostatke sa stola.
    Zar misliš da EU nije znala što će Srbija učiniti u Srebrenici…?

    • ludovik

     Sve su “civilizirani” europljani znali i pustili monstrume s lanca. Htjeli su zadržati Jugu, odnosno taj prostor kao jedinstveni kojim bi lako mogli upravljati.
     Ameri su se upetljali, ali ne radi nas ili bosanskih muslimana nego radi Kosova.
     Kosovo je glavna os oko koje su se vrtile sve krize proizašle iz raspada Jugoslavije.

     • Sivooki

      Tako je.
      Neki dan to i rekoh : I Kosovo i Mađarska mogu reći što drugi ne smiju… a zašto…? Imaju NATO-baze na svom teritoriju.
      Kosovo je bilo cijena za tzv. RS. Koja ide obodom BiH i praktički je dio Srbije.

     • Tyrex Rex

      Kosovo je zamjena za RS u BiH.

     • ludovik

      Točno!
      Nagradno pitanje je zbog čega je Kosovo tako bitno za američku geostrategiju?

     • Tyrex Rex

      Sve si rekao.S Kosova sve kontroliraju.

 • Agromentum

  “… Hrvatska tu mora zadržati potpuno jasan stav, a taj je da je BiH neovisna država…” Hm, dok drugi izmeđe sebe dijele, Hrvatska bi trebala spašavat’ što se može spasit’. Ništa od toga! Hrvati se i marginaliziraju na sve načine da bi na kraju ostala dva koja bi se dogovorila.

 • Ivan Tetkovic

  SVE JE JASNO,ALI KASNO .SRBIJA SE SIRI OD 1912 GOD,KADA SU DOBILI OKUPIRALI KOSOVO,1918 HRVATSKU,BOSNU I HERCEGOVINU CRNU GORU I SLOVENIJU 1995 1/2 BOSNE I hECEGIVINU.SVE SU RATOVE IZGUBILI A TERITORIJU SU PROSILI 4X VECOM NEGO STO JE BILA 1912 GODINE.DA TUDMAN NIJE POSLUSAO CLINTONA ONI BI ZAISTA SADA ZIVILI SVI ZAJEDNO U JEDNOJ DRZAVICI.