Pratite nas

Reagiranja

Hebrang: Šprajc laže, na lokalitetu se nalaze i maloljetni kosturi

Objavljeno

na

Andrija Hebrang: Šprajcova izjava je “velika, teška laž s dubokim posljedicama za još dublju podjelu unutar hrvatskog korpusa”

Andrija Hebrang za direktno.hr izjavio je da je Šprajcova izjava “velika, teška laž s dubokim posljedicama za još dublju podjelu unutar hrvatskog korpusa” te dodao da je spomenuti voditelj na internetu mogao vidjeti da na tri lokaliteta koja su dosad otkopana nisu nađene izdajice, već 30 maloljetnih kostura i nema razloga da se to tvrdi za novi lokalitet.

“Ja sam vidio te kosture, lubanje s kristalno bijelim zubima, takvi su jer su bili maloljetni. To je najstrašniji prizor koji sam vidio u svom životu, a ja sam kao liječnik vidio svašta”, kazao je Hebrang.

Na tri lokaliteta koje je spomenuo pokopani su maloljetnici koji, kaže, nikako ne mogu biti izdajice i narodni neprijatelji, te navodi da ih je pobila XIII. lička divizija.

Hebrang je objasnio da su otkapanja na ovim lokalitetima poduzeta zbog rada Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata, koji je osnovan 2010. g. na temelju zakona koji je on sam u Saboru predložio. Taj ured je radio nepunih godinu dana, a ukinula ga je vlada Zorana Milanovića i predsjednik Josipović, objasnio je. Ured je radio sondiranja prema policijskom zapisniku, odnosno nalazu MUP-a.

“MUP je objavio 940 lokaliteta za koje se sumnja da postoje skrivena grobišta, a krenuli smo od Gračana upravo zato što za njih imamo najpouzdanije podatke koje je ostavio g. Haramija”, istaknuo je Hebrang.

Tko je bio gospodin Haramija kojega je spomenuo, okrio je za direktno.hr:

“Bio je higijeničar kojega su komunisti 1945. g. mobilizirali da dezinficira leševe prije zakapanja. Bio je hrabar čovjek pa je pribilježio te lokalitete i šutio 45 godina jer bi nestao da je to objavio. Objavio je svoj popis s Gračana sa 780 ubijenih žrtava 1990. prvi put u intervjuu Večernjem listu”.

Hebrang nas je podsjetio da je Ured objavio podatke o tri otkopane jame u Gračanima i da su mediji to prešutjeli.

Smatra da se istina o hrvatskoj povijesti ne može zatajiti i da je pitanje vremena kada će se pokrenuti to otkopavanje, a svoju motivaciju za bavljenje grobnicama koje su ostale iza komunističkog režima objasnio je ovako:

“Moj moto zašto sam se bavio time i zašto se sada bavim je Rezolucija Europe 1481 o žrtvama komunizma, koja kaže: nema pomirbe bez istine. Pomirba je temeljni preduvjet za razvoj hrvatskog društva, a za tu pomirbu treba istina. A istina se nalazi pod zemljom”.

Zaključio je da tek kada budemo imali konkretne podatke o Jasenovcu s jedne strane, o Maclju i ostalih 940 grobnica s druge strane, možemo govoriti o mogućnosti i načinu pomirbe.

Zoran Šprajc šokirao izjavom o grobnici u Gračanima: Leševi izdajnika (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Zatvarali bi one koji su 1991. ratovali – Za dom spremni!

Objavljeno

na

Oporbeni IDS, javljaju mediji, izradio je prijedlog Izmjena i dopuna Kaznenog zakona u sklopu kojeg predlažu zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, što, kako naglašavaju, podrazumijeva i isticanje  simbola i pozdrava „za dom spremni“, koji se vežu za ustaški režim.

Kao prvo, za nešto takvog zatvorske kazne, pa i zabrane, nikada nisu donijele ništa dobrog, uvijek su manje-više bile – kontraproduktivne.

Ovog puta će to biti još i više, jer glavni razlog predlaganja drastičnih mjera je usklik – „Za dom spremni!“ Naime, kad bi se taj „ludi“ zakon pretvorio u djelo, onda bi se moglo dogoditi da i onaj tko je ratovao, bio ranjen ili ginuo uz taj pozdrav u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu također bi mogao završiti onkraj brave, ili bi jednostavno svi koji su 1991. nosili te oznake postali građani „drugog reda“! Drugo, ako se već razmišlja o nečem takvom, to bi trebalo provesti u „paketu“ tj. da se zabrane fašistički, nacistički i komunistički simboli, ali i četnički koji su vezani uz Domovinski rat. Onda nikakvi ratni zločinci poput Vukašina Šoškočanina ne bi mogli imati „privatne“ spomenike, kao što ih imaju danas, a na kojima piše (na ćirilici) da „ovdje počiva komandant  odbrane Borova Sela, narodni junak, proglašen na velikoj narodnoj srpskoj  skupštini u Belom Manastiru 25. septembra 1991. godine.“.Osim toga, trebalo bi sankcionirati i sve one koji poput nekih članova IDS-a na ovaj ili onaj način sustavno „guraju“ projekt odcjepljenja Istre od Hrvatske, odnosno koji žele Istru proglasiti – Republikom! To je mnogo opasnije teza od usklika „Za dom spremni“, jer bi nakon njih to mogli (kad bi poludjeli!) zatražiti Dubrovčani i drugi. I ode Hrvatska, bez četnika, u tri PM!

Sad se postavlja pitanje: što su ti koji su bili i koji jesu na vlasti učinili da primjerice djeca u školi znaju što je to antifašizam, komunizam, nacizam i fašizam, te  što je to Domovinski rat, i protiv koga smo se mi borili? Sankcije bi trebalo uvesti i za ratne profitere, dezertere i izdajice. Trebalo bi još jednom „pročešljati“ popise amnestiranih srpskih i inih četnika, od kojih se dobar dio ponaša kao da su pobijedili u Domovinskome ratu, a ne kao da su (pomilovani) zločinci.

Dakle, idemo po redu. Prvo ćemo ustvrditi tko su bili oni koji su nakon završetka II. svjetskog rata počinili u ime Tita i partije strašne i neviđene zločine nad nevinim Hrvatima te zabraniti sve simbole pod kojima su to činili. Zatim, ćemo doći do Domovinskog rata te sankcionirati isticanje svih četničkih simbola, poglavito onih koji se vežu uz rehabilitiranog (!) četničkog zlotvora Dragoljuba Dražu Mihailovića, koji je Srbima i danas „svjetla točka“. Onda idemo kazniti one koji svake godine u Kumrovcu, ali i na drugim partizansko-komunističkim skupovima, ističu i nose simbole propale Jugoslavije, zločinačke JNA, ali i Tita.

Trebalo bi kazniti i spodobe  koji viču: Smrt fašizmu-sloboda narodu, jer se  taj uzvik nalazi  i na svim, ali baš na svim, važnijim dokumentima SK, KOS-a, Udbe i drugih organa i bio je sastavni dio  popisa za „odstrel“ nevinih Hrvata! (Uče li i o tome djeca u školi?)

Vjerujemo da ćemo čitav prijedlog ovog (suludog) Kaznenog zakona pročitati i u četničkim „Novostima“, koje iz tjedan u tjedan provode četničku politiku, pa će nam i u svezi toga mnoge stvari biti jasnije! (Zar ne Pupovac?).

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Matko Marušić: Neprihvatljivo je da HNK potpadne pod utjecaj umjetničkih aktivista i kulturnih revolucionara

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu objavilo je plakate koji asociraju na bludne radnje kako bi privukla pretplatnike za novu kazališnu sezonu.

Reagirao je prof.dr.sc. Matko Marušić, Katedre za istraživanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, u pismu HNK i Ministarstvu kulture, koje prenosimo u cijelosti:

Gospođe i gospodo navedeni u adresama,
prosvjedujem protiv prostačkih poruka u javnom prostoru!

Ne mogu prihvatiti da Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao kulturna ustanova velike tradicije i nacionalnog značaja potpadne pod utjecaj umjetničkih aktivista i kulturnih revolucionara. Ova je marketinška kampanja krajnje neukusna i uvredljiva za većinu poreznih obveznika od čijeg se novca HNK financira.

Da, Zagreb me zanima, jer sam u njemu, sretno, ugodno i uljuđeno živio 40 godina. Osim toga, on je moj glavni grad i kralježnica hrvatske tradicije i kulture.

Nova marketinška kampanja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu neukusna je, prostačka i neprimjerena za kulturnu ustanovu velike tradicije i ugleda. Mene kao prosječnog građanima ona vrijeđa i tražim da ju povučete te da ubuduće koji ne uznemiravate i vrijeđate većinu hrvatskih građana odgojenih u pristojnim obiteljima.

Matko Marušić, Split

facebook komentari

Nastavi čitati