Pratite nas

Helez naređuje tko sve može primati naknadu

Objavljeno

na

Javnim obećanjem da će mimo zakona ponovno u evidenciju uvesti pripadnike Armije BiH s prostora Srebrenice i nekoliko susjednih općina koji su nakon provedene revizije ostali bez svojih novčanih naknada, federalni ministar branitelja i invalida rata Zukan Helez još jednom je uvrijedio ratne invalide i branitelje s prostora 4 općine zapadne Hercegovine kojima je isplatu naknada zbog njihova protivljenja postupku revizije prije nekoliko mjeseci stopirao.
Spreman odgovarati
zukanPonesen ozračjem koje je na pozornici vladalo uoči proslave 19. godišnjice proboja 28. divizije Srebrenica, na kojoj su se redali ratni zapovjednici Armije BiH, među kojima i zapovjednik obrane Srebrenice i bivši haaški optuženik Naser Orić, ministar Zukan Helez kazao je da će kao ministar narušiti zakon, ali da je zbog toga spreman odgovarati. “Prije tri dana”, započeo je svoje izlaganje Helez na pozornici, “pred nekoliko zapovjednika nazvao sam glavnog inspektora naredio i dao mu pismenu zapovijed, da svih 109 izvedenih s područja Srebrenice i susjednih općina u roku od 10 dana vrati u pravo i da im se sve nazad isplati iako to nije u skladu sa zakonom, ali ako ću zato odgovarati, spreman sam odgovarati.Hvala vam”!, praćen pljeskom okupljenih Zukan Helez završio je svoje izlaganje. Prije toga javno je kazao kako on i Naser Orić zajedno s ostalim zapovjednicima obavljaju pritisak na Institut za vještačenje dajući mu neke prijedloge. Što je točno pod tim ministar Zukan Helez mislio može se samo nagađati. Indikativno je da jedan ratni zapovjednik, čiji su poslijeratni nastupi u javnom životu počesto punili stupce “crne kronike” zajedno s ministrom za pitanje branitelja i invalida rata, obavlja pritisak na instituciju (Institut za vještačenje) koju je utemeljila “platformaška” Vlada, piše Večernji list.

Slučaj “Hercegovina”
Isti taj ministar Zukan Helez na 102. sjednici federalne Vlade kada se razgovaralo o pitanju revizije braniteljske populacije u Zapadnohercegovačkoj županiji cijelu vlast i branitelje nazvao je bandom na koju treba poslati policiju. Za razliku od Srebrenice, na sjednici Vlade FBiH Zukan Helez se zaklinjao u pravnu državu. “Ja po cijenu ostavke ne želim da me netko tjera praviti kazneno djelo, to je isto kao kada bih ja vama, bilo kome od vas, sada dao torbu para, da je nosite bez ikakvih valjanih dokaza da ste korisnik toga i toga” govorio je prije tri mjeseca federalni ministar za pitanje branitelja i invalida rata Zukan Helez kada se raspravljalo o naknadama branitelja u zapadnoj Hercegovini.

 izvor:pogled.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) nakon dugo vremena odlazi u oporbu

Objavljeno

na

Objavio

REUTERS

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

“Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu”, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

“Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka”, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

“SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati “utvrdu demokracije” u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći”, rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

Objavljeno

na

Objavio

NJEMAČKA NIJEMCIMA!

Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

6 milijuna birača na izborima za Savezni parlament dalo je glas Alternativi za Njemačku, a među njima i mnogo Hrvata koji žive u toj velikoj i prijateljskoj zemlji.

Njemačka je napokon krenula pravim putem – 14 posto za AfD je samo početak, ali i dobar putokaz za Hrvatsku.

VIDEO (AfD TV): TVOJA ZEMLJA. TVOJA DOMOVINA. VRATI JE NATRAG!

facebook komentari

Nastavi čitati