Pratite nas

Pregled

Helikoptere vrijedne 220 milijuna dolara dobili smo od Amerike za samo 35 milijuna

Objavljeno

na

U njima je motor Rolls Royce od 650 konjskih snaga i brzinom od 240 kilometara na sat mogu letjeti 500 kilometara daleko.

Pomoću rotirajuće televizijske i termo kamere iznad elise mogu otkriti utopljenika na udaljenosti od 12 kilometara, a u brišućem letu pomoću višeraketnog sustava ili mitraljeza od 12,7 milimetara precizno pogađaju metu na udaljenosti od osam kilometara.

 

Oni su Kiowa Warriori, izvodničko-borbeni helikopteri visokih letnih performansi koji su dobili ime po plemenu američkih starosjedioca.

Ukupno 16 takvih helikoptera od danas su u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Prva pošiljka od pet helikoptera u Zemunik je dopremljena iz američke vojne baze u Alabami krajem srpnja, a prošle nedjelje transportnim avionom C-5 stiglo je i ostalih 11, piše Zadarski.hr

Američki predsjednik Donald Trump, kao iskusni poslovni čovjek, vjerojatno misli da je ovo dobar posao za Hrvatsku – kazala je Julieta Valls Noyes, veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj na predstavljanju Kiowa Warriorsa održanoj u četvrtak u Zemuniku, ističući činjenicu da je 16 helikoptera, koji u nabavnoj cijeni koštaju 220 milijuna dolara, Hrvatska dobila od Oružanih snaga SAD-a za 35 milijuna dolara.

Od toga iznosa Hrvatska će pak platiti tek 15 do 20 milijuna dolara plus PDV, dok je ostalo dio donacije američke vlade.

Ukupna vrijednost projekta uvođenja helikoptera Kiowa Warrior u operativnu upotrebu, koji će trajati od 2016. do 2020. godine, a uključuje cjelokupnu obuku letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja, uspostavu logističkog sustava opsluživanja i održavanja helikoptera te vrijednost donacije, iznosi 65 milijuna dolara ili 455 milijuna kuna s PDV-om, pojasnio je brigadir Davor Tretinjak, voditelj projektnog tima MORH-a za opremanje OS RH helikopterima Kiowa Warror.

Takav aranžman SAD su prvi put sklopile na svijetu s nekom državom kojoj su donirali Kiowa Warriore, istaknula je veleposlanica Valls Noyes, izražavajući nadu da će Hrvatska i SAD nastaviti suradnju u procesima osuvremenjivanja vojne opreme i prelaska s istočnog na zapadnjačko, moderno naoružanje.

Znači li to da će hrvatske zrakoplovne snage možda dobiti i američke borbene lovce F-16 o kojima se naveliko šuška, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nije dao precizan odgovor.

Ovo je prvi, veliki i značajni korak za Hrvatsku u suradnji s našim američkim partnerima kao liderima NATO saveza.

Molim vas, nemojte nas požurivati, korak po korak – rekao je Krstičević koji je u društvu načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova, zapovjednika HRZ i PZO brigadnog generala Miroslava Kovača, zamjenika pomoćnika ministra obrane SAD-a MichaelaCarpentera, izaslanika predjednice RH Daria Mihelina i drugih visokih vojnih i političkih dužnosnika obišao nove letjelice na pisti vojne zračne luke u Zemuniku.

Ministar Krstićević nije krio zadovoljstvo ostvarenom donacijom naglašavajući nekoliko puta da je nova hrvatska Vlada, nakon šest godina stagnacije, odlučila povećati proračun MORH-a za devet posto.

U ukupnom BDP-u on se sada povećao sa 1,17 na 1,23 posto, a cijlj je, paralelno s rastom gospodarstva, u narednim godinama doći do dva posto BDP-a, pojasnio je Krstićević, što je pozdravila i američka veleposlanica.

Dabogda da rata više nikada ne bude, ali me veseli da Hrvatska vojska ide u pravom smjeru, da našem narodu uvijek možemo biti na usluzi i pružiti sigurnost u ovim sve nesigurnijim vremenima – kazao je ministar Krstičević dok je u kokpitu novog helikoptera snimao selfie s veleposlanicom Juliet Valls Noyes.

Među 12 odabranih pilota koji će krajem siječnja iduće godine uz pomoć američkih vojnih trenera započeti letačku obuku u trajanju od 32 tjedna je i mladi poručnik Tomislav Baturina.

On jedva čeka da isproba mogućnosti američkih letjelica izrađenih 2012. godine, koje su u međuvremenu koristile američke vojne snage u Afganistanu, piše Zadarski.hr.

Imamo veliku motivaciju da učimo nešto novo i tehnološki suvremeno. Oprema je sada kompletirana i čekamo početak obuke.

Pozitivna “nervoza” drži i zapovjednika helikopterske eskadrile pukovnika KrešimiraRažova.

Ovo je veliki izazov za našu eskadrilu jer imamo priliku upoznati nove tehnologije, tehnike i taktike. Sofisticirana tehnika ovih uređaja omogućuje nam da ostvarimo ono što smo sanjali i zbog čega smo postali piloti.

Borbena moć ovih helikoptera je velika i razorna, neprikosnoveni su u izviđanju, prikupljanju i distribuciji podataka u realnom vremenu, a jednako veliku ulogu imaju u civilnim akcijama traganja i spašavanja na kopnu i moru, bilo danju ili noću, pogotovo kod nadzora kopnene i morske državne granice – opisao je namjenu i mogućnosti djelovanja Kiowa Warriora pukovnik Ražov.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Očekujem temeljito izvješće SOA-e o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković je za središnji Dnevnik HRT-a kazao nakon svoga prvog govora u UN-u da su ondje poslane vrijednosne poruke kako Hrvatska gleda na ulogu UN-a te da RH podržava napore novog glavnog tajnika.

Želimo da UN bude učinkovitiji kako u pogledu borbe protiv terorizma, zaštite ljudskih prava. Mislim da su ove poruke dobro primljene, rekao je za HRT.

Govoreći o predstojećem susretu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom kazao je da on i njegov slovenski kolega razvijaju jedan dobar odnos poštovanja i povjerenja.

Mi želimo riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru. Slovenija ima svoju poziciju u okviru koje želi da se radije provede arbitražna presuda. Mi s njom imamo problem zbog toga što je sama u procesu koji je postao kontaminiran, postala neprihvatljiva za Hrvatsku.

No to ne znači da nema manevra i da nema načina kako da dvije zrele susjedne zemlje, dvije članice EU-a, saveznice u NATO-u ne nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni, da ćemo pogledati što je to što nas trenutno spaja, a što su teme koje nas razdvajaju. Nastavljamo u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom, rekao je Plenković.

Na priznanje ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani hrvatski premijer je kazao da očekuje jedno ‘temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu’.

Čuo sam se s ravnateljem i kada se vratim to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti temeljite informacije, rekao je Plenković. I dalje ponavljam, BiH je država koja je s Hrvatskom najpovezanija – od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati konstitutivan narod. Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ćemo s tim intenzitetom, dodao je.

Ako nešto treba dodatno pojasniti oko Pelješkog mosta, ponavljam, on se gradi na hrvatskom teritoriju. Razgovori sa stručnim službama su trajali godinama. Ova tema je dotaknuta i u vrijeme kada smo imali zajedničke sjednice Vlade u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a nešto manje institucija Bosne i Hercegovine. Ta nijansa nije nebitna. Projekt Pelješkog mosta ide dalje. To će biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije. Mislim da je povezivanje juga Hrvatske s Pelješkim mostom, s ostatkom zemlje, strateško pitanje i to posebno u kontekstu “schengena” i jednog intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku, kazao je premijer RH.

Sjedinjene Američke Države i dalje su svjetska sila i glavni globalni akter. Oni su naš glavni partner i saveznici u okviru NATO-a. Njihovi pogledi na globalne odnose su bitni. Prije dva dana, nakon govora predsjednika Donalda Trumpa kada je rekao “najprije Amerika”, treba reći i da je kazao “DA” i za multilateralnu suradnju, izjavio je Plenković.

Što se tiče Sjeverne Koreje ja sam danas razgovarao s japanskim premijerom Abeom. Da čujete njihov stupanj zabrinutosti što se zbiva u Sjevernoj Koreji, onda vidite da one zemlje koje jesu blizu korejskog poluotoka puno ozbiljnije doživljavaju ove nuklearne testove. Naravno da postoje razlike u narativu i u snazi poruke koju ovako izravno šalje američki predsjednik. To je možda jedna novina. Malo tko je od njegovih prethodnika na ovaj način tako radio, ali čini mi se da oko drugih pitanja postoje veliki prostori za suradnju, izjavio je između ostalog.

Izetbegovićev specijalni rat protiv Hrvatske

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati