Herceg Bosna, od Save do Neuma, nije bila zločinački poduhvat, HVO nije zločinačka vojska

29

Rješenje ustavno pravnog statusa Hrvata u BiH mora biti temeljni i primarni fokus djelovanja HDZ-a 1990. Mi moramo biti čvrsto opredijeljeni za BiH, ali za BiH uređenu na konsocijacijskim i federalističkim načelima, za BiH po mjeri sva tri njena konstitutivna naroda i svih njenih građana. Takva BiH je moguća i mi ćemo se za nju boriti i izboriti. Hoćemo li u konačnici završiti u punoj i stvarnoj institucionalnoj ravnopravnosti, ili će biti potrebna i teritorijalna autonomija kroz federalnu jedinicu s hrvatskom većinom, ovisit će i o političkim potezima koje budu vukli predstavnici druga dva konstitutivna naroda. Mi od naših legitimnih prava sigurno ne smijemo odustati niti smijemo s njima trgovati.

[dropcap]N[/dropcap]acionalno pitanje Hrvata u BiH može biti riješeno jedino dogovorom legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda. Međunarodna zajednica treba biti neutralni supervizor u tom procesu, a ne pristrani sudionik koji stalno favorizira jednu stranu i njezine zahtjeve. Zbog svega toga, mi kao Hrvati ne smijemo sebi dopustiti luksuz bilo kakvih političkih ekshibicija i podjela nego moramo raditi na dugoročnoj političkoj strategiji hrvatskog naroda u BiH koju moramo svi poštovati. Moramo raditi na rješenju ustavnopravnog i političkog statusa Hrvata, a ne iskorištavati neravnopravni status za zadovoljavanje osobnih ili stranačkih, osobnih interesa.

Osnovno načelo koje mora poštovati svaka hrvatska politička stranka je izborni legitimitet hrvatskog naroda, to jest, poštivanje većinske izborne volje hrvatskog biračkog tijela u BiH. Sadašnja Vlada FBiH nema taj legitimitet, stoga se s pravom može kazati da su takozvane hrvatske stranke koje sudjeluju u toj vladi izdale hrvatske nacionalne interese i prodale hrvatski izborni legitimitet. HDZ1990 Ukoliko ja ne smije ulaziti u pregovore o sudjelovanju u bilo kakvim sadašnjim ili budućim platformama koje ne poštuju hrvatski izborni legitimitet. HDZ1990 mora biti bedem obrane izbornog legitimiteta hrvatskog naroda u BiH na nacionalnoj razini, što nipošto ne znači da na nižim razinama nećemo biti glavni protivnik politici koja hrvatske općine, županije, ali i samim pojam hrvatstva smatra privatnim vlasništvom.
Po pitanju HNS-a, HNS je opravdao ulogu kada se radi o načelima, međutim kada se radi o političkom djelovanju, kako ta institucija ne bi postala parodija same sebe, ona mora opravdati očekivanja. Zaključci HNS-a, osobito s prvog zasjedanja, uopće nisu uzeti ozbiljno u obzir, a kamoli da se radilo na njihovoj implementaciji. Gdje je famozno međuopćinsko vijeće, lobistički uredi u Bruxellesu, Berlinu, Washingotnu… Deklaracija sa drugog zasjedanja je vrhunski dokument, ali ostala je mrtvo slovo na papiru. Poslana je izvrsna poruka hrvatskog zajedništva, ali sve je ostalo na tome. Nema dugoročne strategije koju svi moramo poštivati, nikakvog koncepta, vizije, što bi se moralo definirati na HNS-u. Bošnjaci imaju unitarističko viđenje BiH, Srbi secesionističko, a Hrvati nemaju nikakvu viziju.

Zato nam se događa da Bakir Izetbegović dođe u Podveležje, mjesto kraj Mostara koje je 1992. oslobodio HVO, i šalje ratne pokliče i samostalno piše neku svoju povijest, a s naše strane nitko od relevantnih vođa nije se usudio odgovoriti mu na izrečene neistine i pisanje neke fiktivne povijesti. Kako možemo očekivati od hrvatskog čovjeka u BiH da se probudi iz apatije, ako su naše vođe svele političko djelovanje i strategiju isključivo na kadrovsko popunjavanje nadzornih i upravnih odbora javnih poduzeća i dr. HNS mora postati narodni parlament u kojem će se raspravljati, pa čak i svađati, oko strateških tema i nacionalnih interesa, ali zaključci HNS-a moraju biti zapovijed, a ne isprika i opravdanje.

To nam je svima obveza prema onima koji su dali život da danas mi ovdje stojimo i o ovome diskutiramo. Kada bi postojao neki način da upitamo članove naše uže obitelji koji su svoje živote dali za nas jesu li ponosni na nas što smo učinili od njihove ostavštine ili nas se srame. Dovoljno je vidjeti kako se danas tretiraju naši branitelji, što od njih radi Zukan Helez i njegova bratija, kako ih iskorištavaju njihovi politički vođe, kako su ostavljeni na marginama, u potpunosti zaboravljeni, osim pred izbore. Likovanju i trijumfalizmu bošnjačke političke oligarhije nakon prvostupanjske presude haškog suda se moralo naći jasnog i glasnog odgovora. Moram ovdje citirati komisiju „Iustitia et pax” biskupske konferencije: Kako to da je Herceg-Bosna, koja je formirana radi obrane a više ne postoji, proglašena zločinačkim pothvatom upravljanim iz Zagreba, a Republika Srpska nastala na genocidu i etničkom čišćenju dobila legitimitet državnosti, i to suprotno svim načelima međunarodnog i humanitarnog prava.

I ja ovdje postavljam to pitanje? Zar smo toliko kratke pameti.
Republika Srpska opstruira povratak Hrvata, a Hrvatima koji žive u RS-u manipulira, zlostavlja ih i krši ljudska prava. Dok god je takva situacija, hrvatskim političkim dužnosnicima nije mjesto na obljetnici osnivanja RS-a. Ne razumijem zašto uvijek moramo pred nekim savijati kralješnicu?! Moramo jasno reći: Herceg Bosna, od Save do Neuma, nije bila zločinački poduhvat, HVO nije zločinačka vojska. Ne smije se negirati pojedinačne zločine, dapače, mora ih se istražiti i sankcionirati, ali ne smije se dopustiti gaženje naših svetinja.

Sa ovoga mjesta upućujem pozdrave našim ljudima koji su nepravedno prvostupanjski osuđeni i leže u Haagu. Ako ih je matica Hrvatska zaboravila mi nismo i moramo učiniti sve, i više, u našoj moći da se Republika Hrvatska aktivnije uključi u ovaj postupak u dijelu opovrgavanja udruženog zločinačkog pothvata i međunarodnog sukoba i to sa svim legalnim sredstvima. Ne želimo nikakvu presudu po mjeri Hrvata, nego želimo presudu po mjeri pravde, a ne politike.
Poštovana dame i gospodo, zahvalan sam za prigodu da mogu ovdje s ovog mjesta govoriti, ali za prigodu se vrijedilo i izboriti. Bez obzira na ishod izbora za predsjednika, ovaj Sabor mora biti festival demokracije, a ne maskenbal demokracije. Jednako kao što će se izbor predsjednika izvršiti demokratskim putem, mora se omogućiti demokratski izbor i svih drugih funkcija na ovom saboru, bez kolektivnog mišljenja i bez aklamativnog glasovanja. Mi jesmo hrvatska stranka, ali smo i primarno demokratska. Svojim primjerom sam želio motivirati ljude da se kandidiraju, da dokažemo, mada mislim da već jesmo, da smo, ponavljam, najdemokratskija stranka u BiH. Uđimo svi na teren, neka bolji pobijedi, a nakon utakmice ne smije biti uvrijeđenih. Svi igramo za jednu momčad i kao stranka nemamo taj kapital s kojim sebi smijemo dopustiti bilo kakav vid podjela. Unutar zidova stranke, moraju se dogoditi konfrontacije argumenata, ali van stranke mora isijavati momčadski duh.

S mojim konceptom funkcioniranja stranke smatram da bi se to dogodilo po inerciji, bez obzira na vanjske okolnosti i podražaje. Ukoliko ova načela i mjerila uistinu zažive, stranka će imati budućnost i uspjeha u budućnosti, bez obzira tko bio na njenom čelu. Srdačno vam hvala!

Izlaganje Slavena Raguža na izbornom saboru HDZ-a 1990

Hercegovina.info

facebook komentari

 • peppermintt

  Dobar je Slaven

  • Žao mi je što nije dobio izbore, nadam se da će biti još prilika za njega! Mlad je to čovjek

   • peppermintt

    Martin mi je ono, ma ofucan

    a o ovomu ja uvik pričam :

    “I ja ovdje postavljam to pitanje? Zar smo toliko kratke pameti.

    Republika Srpska opstruira povratak Hrvata, a Hrvatima koji žive u RS-u
    manipulira, zlostavlja ih i krši ljudska prava. Dok god je takva
    situacija, hrvatskim političkim dužnosnicima nije mjesto na obljetnici
    osnivanja RS-a. Ne razumijem zašto uvijek moramo pred nekim savijati
    kralješnicu?! Moramo jasno reći: Herceg Bosna, od Save do Neuma, nije
    bila zločinački poduhvat, HVO nije zločinačka vojska. Ne smije se
    negirati pojedinačne zločine, dapače, mora ih se istražiti i
    sankcionirati, ali ne smije se dopustiti gaženje naših svetinja.”

    • Serbinum

     Ako ti je dobar ,vodi ga svojoj kući.Malo samo laže,jer RS ne opstruše povratak Hrvata.Prije 10 dana sam “guslao” pivo sa Hrvatom iz okoline Mrkonjić Grada,kome je RS potpuno obnovila kuću,gdje se on vraća ,čim u Kutini zaradi penziju.RS mu je obnovila,a kad će se vratiti,to je do njega.Niko Hrvate ne zlostavlja,niti im se krše ljudska prava.Ja imam dosta prijatelja Hrvata,koji normalno žive u RS,u mojoj okolini.Zato,dosta laži i psttt.

     • peppermintt

      ok je što si pio pivo s frendom
      nego imam pitanje zašto nisi pio pivo s tim istim frendom 92,93,94 ?
      zbog čega čovik završi u Kutini ?

     • Serbinum

      Ocigledno imas problem sa realnoscu.Koliko ima Srba koji sad nisu u Hrvatskoj i HRHB?500 000.Sve vojske su radile etnicko ciscenje,to je realnost.

     • DIKI

      Tad je bila rakija u modi. I dizel.

    • kvot

     Otiđi na sljedeću godišnjicu u Ahmiće i tamo se izvinjavaj u svoje i u ime HVO-a, Bobana, Tuđmana, HOS-a i ostalih proustaških elemenata.
     Nemoj tamo savijati “kralješnicu”, već se isprsi i priznaj:
     -počinili smo zločin nad vama-cvjetićima jadnim.

     To bi bio pravi potez,
     a ne da balaviš po cijele dane i da kmečiš kako su drugi krivi za vašu sudbinu.
     Koliko ste grešni, još ste dobro i prošli.
     Žao mi je sada što smo vas branili ’93.

     • Duh ( bez sjekire )

      Znaš li ti Kvote šta je tuta ?

     • haha

     • kvot

      Ti.
      Potrebno te noću isprazniti.

     • Duh ( bez sjekire )

      Eto. Odmah vrijeđaš. E Kvote, crni Kvote….

     • peppermintt

      branili? je li to onda kad ste nas iz Istočne Hercegovine i Podveležja gađali po Mostaru za “hator” braći muslićima, i za debelu lovu naravno ?
      de reci nam malo kako je išla ta “ljubav ” i trgovina ?

     • kvot

      Ne!
      Nego ovo, kada ste bježali od mudžahedina:

 • Žao mi je što nije dobio izbore, nadam se da će biti još prilika za njega! Mlad je to čovjek

  • peppermintt

   Martin mi je ono, ma ofucan

   a o ovomu ja uvik pričam :

   “I ja ovdje postavljam to pitanje? Zar smo toliko kratke pameti.

   Republika Srpska opstruira povratak Hrvata, a Hrvatima koji žive u RS-u
   manipulira, zlostavlja ih i krši ljudska prava. Dok god je takva
   situacija, hrvatskim političkim dužnosnicima nije mjesto na obljetnici
   osnivanja RS-a. Ne razumijem zašto uvijek moramo pred nekim savijati
   kralješnicu?! Moramo jasno reći: Herceg Bosna, od Save do Neuma, nije
   bila zločinački poduhvat, HVO nije zločinačka vojska. Ne smije se
   negirati pojedinačne zločine, dapače, mora ih se istražiti i
   sankcionirati, ali ne smije se dopustiti gaženje naših svetinja.”

   • Serbinum

    Ako ti je dobar ,vodi ga svojoj kući.Malo samo laže,jer RS ne opstruše povratak Hrvata.Prije 10 dana sam “guslao” pivo sa Hrvatom iz okoline Mrkonjić Grada,kome je RS potpuno obnovila kuću,gdje se on vraća ,čim u Kutini zaradi penziju.RS mu je obnovila,a kad će se vratiti,to je do njega.Niko Hrvate ne zlostavlja,niti im se krše ljudska prava.Ja imam dosta prijatelja Hrvata,koji normalno žive u RS,u mojoj okolini.Zato,dosta laži i psttt.

    • peppermintt

     ok je što si pio pivo s frendom
     nego imam pitanje zašto nisi pio pivo s tim istim frendom 92,93,94 ?
     zbog čega čovik završi u Kutini ?

     • Serbinum

      Ocigledno imas problem sa realnoscu.Koliko ima Srba koji sad nisu u Hrvatskoj i HRHB?500 000.Sve vojske su radile etnicko ciscenje,to je realnost.

     • DIKI

      Tad je bila rakija u modi. I dizel.

   • kvot

    Otiđi na sljedeću godišnjicu u Ahmiće i tamo se izvinjavaj u svoje i u ime HVO-a, Bobana, Tuđmana, HOS-a i ostalih proustaških elemenata.
    Nemoj tamo savijati “kralješnicu”, već se isprsi i priznaj:
    -počinili smo zločin nad vama-cvjetićima jadnim.

    To bi bio pravi potez,
    a ne da balaviš po cijele dane i da kmečiš kako su drugi krivi za vašu sudbinu.
    Koliko ste grešni, još ste dobro i prošli.
    Žao mi je sada što smo vas branili ’93.

    • Duh ( bez sjekire )

     Znaš li ti Kvote šta je tuta ?

     • haha

     • kvot

      Ti.
      Potrebno te noću isprazniti.

     • Duh ( bez sjekire )

      Eto. Odmah vrijeđaš. E Kvote, crni Kvote….

    • peppermintt

     branili? je li to noda kad ste nas iz Istočne Hercegovine i Podveležja gađali po Mostaru za “hator” braći muslićima, i za debelu lovu naravno ?
     de reci nam malo kako je išla ta “ljubav ” i trgovina ?

     • kvot

      Ne!
      Nego ovo, kada ste bježali od mudžahedina:

 • Ercegovina svakog naseli a sebe neraseli. U ovoj izreki ima dobar i velik komad beside.

 • Ercegovina svakog naseli a sebe neraseli. U ovoj izreki ima dobar i velik komad beside.