“Hercegovac s razlogom” predstavljen u Mostaru

  0

  Knjiga kolumna i putopisa publicista Ivana Šimića “Hercegovac s razlogom” predstavljena je večeras u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru.

  Osim autora, o knjizi su govorili predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Ivan Sivrić, teprofesor Ivo Lučić.

  Knjiga “Hercegovac s razlogom” zbirka je tekstova što su pod tim nazivom objavljivani na mostarskom portalu dnevnik.ba (ranije pincom.info). Kolumnama je dodano i nekoliko putopisnih tekstova objavljenih u godišnjaku Ogranka Matice hrvatske Grude, te, kao prilog, jedna kratka ratna priča iz istoga zbornika.

  hercegovac-s-razlogom

  Tekstovi u knjizi poredani su uglavnom kronološkim redom svoga nastajanja, od prvoga u jesen 2006., do zadnjega u jesen 2012. godine. Neposredni povod za pisanje prvoga teksta bio je, kako je rekao Šimić, do tada neviđena prijevara na izborima za članove Predsjedništva BiH.

  Uglavnom su u knjizi političke teme, ali ima i putopisa i mojih skromnih pokušaja u drugim žanrovima“, kazao je Šimić. Profesor Ivo Lučić kazao je kako knjiga broji 72 kolumne i kratku priču “Sumorni Božić 1993”-

  U spomen na te dane netko zapali svijeću, a netko zgradu županijske vlade i skupštine. Svatko kako je naučen i kako je navikao. Sve to u skladu s općim dobrom, socijalnom pravdom i bratstvom i jedinstvom, milom ili silom“, kazao je Lučić.

  Predstavljajući knjigu kazao je kako postoji samo jedan razlog biti Hercegovac s razlogom, a to je, po njegovu mišljenju, ugroženost identiteta.

  Ovih smo dana doživjeli da skupina prosvjednika, nije mi još jasno jesu li luterani ili neki drugi, tijekom prosvjeda u središtu Mostara uzvikuje “ovo je Bosna”. U isto vrijeme, razni forumi, plenumi i komiteti traže da se dokinu nacionalni identiteti i uvede bosanski ili bosanskohercegovački identitet. Taj zahtjev za dokidanjem identiteta me uvijek zaprepasti“, kazao je Lučić, poručivši kako nitko nema pravo niti može poništiti ili mijenjati identitete u BiH.

  Ako sada negiramo problem s nacionalnim identitetom, onda trebamo pogledati što je bilo s državama koje su ga već negirale“, upozorio je Lučić.

  Naveo kako je prva kolumna u knjizi jako važna, a i znakovitog je naziva “Da nema Komšića trebalo bi ga izmisliti”. Nadam se, kazao je Lučić, da će se Šimićeva neka buduća kolumna zvati “Da nema Jasmile Žbanić trebalo bi je izmisliti”.

  Inače, knjigu “Hercegovac s razlogom” objavio je zagrebački nakladnik ‘Despot Infinitus’. U glazbenom dijelu programa, pred prepunom galerijom Katarine Kosače, nastupila je klapa ‘Bratovština’.

  Ivan Šimić rođen je 1964. u Dragićini pored Gruda. U Splitu je 1989. diplomirao na Fakultetu za elektrotehniku, strojarstvo i brodogradnju. Pred sami rat sa skupinom prijatelja pokrenuo je lokalnu radijsku postaju, a u isto vrijeme počeo je u “Hrvatskoj grudi” objavljivati i tiskane radove.

  bljesak

  facebook komentari