Pratite nas

Hrvatska

Hercegovačke planine uskoro nacionalni park

Objavljeno

na

Stručnjaci smatraju kako su hercegovačke planine Čvrsnica, Čabulja, Vran i Prenj jedan od najljepših krajolika Europe, zbog čega se ovo područje uskoro planira proglasiti i nacionalnim parkom.

Nakon sat vremena vožnje iz Posušja, asfaltnim putem, i 5-6 minuta makadamskim bili smo okruženi očaravajućom ljepotom prirode. Na sredini Dugog polja u Blidinjskom jezeru ogledale su se vrleti planina Čvrsnice i Vrana.

Ovo područje bogate flore, poznato po endemskoj vrsti bora Munika, obitavalište je i brojnih životinjskih vrsta: jelena, srna, divokoza, vukova i divljih svinja. Tu je i nekoliko nekropola stećaka. Primjećujemo putokaze, oznake zanimljivih lokacija, korpe za smeće, nastrešnice za odmor. Antu Bagarića je supruga prije 11 godina nagovorila da se iz Zagreba presele na Blidinje, gdje su izgradili motel.

Iz Zagreba preselili na Blidinje

„Supruga se počela baviti i ljekovitim biljem, zato što ga ovdje ima kao u riznici. Ja trenutno pokušavam da se bavim ljetnim turizmom. Konkretno je riječ o biciklizmu, a ideja se rodila prije nepunih godinu dana kada sam pročitao da je vodeći svjetski časopis National Geographic proglasio Bosnu i Hercegovinu za najpoželjniju lokaciju za brdski biciklizam“, kaže Ante.

U mjestu Risovac nalaze se skijaške staze na obroncima Čvrsnice, planine koju nazivaju krovom Hercegovine. Leo Šimić, ljeti vozi bicikl, a zimi djecu uči skijati. „Ovo je vikend skijalište, s ogromnim turističkim potencijalom. Ova sezona iza nas je bila fantastična, bilo je tri i pol mjeseca skijanja, onaj period praznika je bio krcat, bilo je i posla i dosta polaznika, i ostatak sezone je bio jako dobar, kaže ovaj Gruđanin.

Stotine vikendica

Čvrsnica, Vran i Čabulja, prije rata, u bivšoj državi su bili lovište, bez posebne zaštite države za, uglavnom komunističke funkcionere. Pred kraj rata 1995. ovo područje proglašeno je parkom prirode. Prvih pet godina Park, čiji su osnivači tri hercegovačke županije, imao je 20 rendžera koji su čuvali i hranili životinje i ribe.

S izgradnjom skijališta, Blidinje, međutim, postaje privlačno za hercegovačku političku i poslovnu elitu. Počela je masovna i bespravna gradnja vikendica, motela, ali i krivolov. Nedavno imenovani upravitelj Parka Zdravko Kutle kaže kako je biljni svijet na razini onog u drugim parkovima, što se ne može reći i za životinjske vrste. „Tu je učinio dosta i rat, naoružanje, razne duge cijevi, popuštanje unutar strukture parka u disciplini, tako da tu stanje nije bajno. To je sigurno spalo na 30 posto onog što smo imali u prvih 5 godina od osnivanja parka“, kaže aktualni upravitelj „Blidinja“.

Prostorni plan, pa nacionalni park

I dok su Čvrsnica, Čabulja i Vran bili pod kakvom takvom zaštitom, planina Prenj sa izletištem Rujišta, na lijevoj obali Neretve, bila je bez ikakve zaštite. Sve četiri planine sada se planira proglasiti nacionalnim parkom, kaže pomoćnik federalne ministrice turizma i zaštite okoliša Muhamed Cero.

„Zakon je bio u pripremi, ali smo, međutim dogovorili sa federalnim ministarstvom prostornog uređenja, dok se ne uradi prostorni plan Federacije, da se ne ide u proglašavanje nacionalnog parka“, kaže Cero.0,,16867924_401,00

Proglašenjem četiriju hercegovačkih planina nacionalnim parkom osigurao bi se režim zaštite bogate flore i faune ovog područja, ali i njegova bolja turistička promocija i valorizacija i pristup europskim i međunarodnim fondovima .

Pod zaštitu UNESCO-a

„Ide se prema Nacionalnom parku zbog Nature 2000 i svega drugog što Europa propisuje, što znači da bi uz Unu i mi bili nacionalni park. Elementi za to su i nekropole stećaka, zbog kojih mi već s drugim državama bivše Jugoslavije ulazimo pod zaštitu UNESCO-a, ali po još jednom osnovu, to su Dinaridi, koje je potrebno zaštiti, a to bi bilo sve moguće kroz Nacionalni park i sve ono što on nudi i što mu se nudi“, objašnja nam razloge za proglašenje hercegovačkog planinskog masiva nacionalnim parkom, upravitelj Parka prirode Blidinje Zdravko Kutle. On kaže kako Blidinje već ima infrastrukturu za razvoj turizma.

Od oko 800 vikendica na Blidinju, čak njih 600 imaju vrhunski komfor, i mogu ugostiti veliki broj turista. Tu su i četiri motela i jedan hostel. Većinu tih objekata se planira legalizirati, no općine se ne slažu oko visine naknade.

„Politički projekat“

Dražen Pažin, predsjednik „Hrvatskog planinarskog društva Prenj 1933.“, kaže kako je proglašenje Čvrsnice, Čabulje i Vrana, zajedno s Prenjom nacionalnim parkom „dobra stvar“. „Ja mislim da je to u načelu jedna dobra stvar ukoliko bi se tu ispravno postupilo po pravilima nacionalnih parkova kakva postoje primjerice u Hrvatskoj“, veli ovaj planinar.

Proglašenje nacionalnim parkom četiriju hercegovačkih planina bezrezervno, međutim, podržava njegov kolega Nedim Efica iz „Planinarskog smučarskog društva Prenj“.

„To sa Blidinjem izgleda ne ide baš najbolje. Evo ni ovo s Rujištem nije uspjelo. Ali, ukoliko taj cijeli kompleks bude proglašen nacionalnim parkom onda će to sigurno imati kvalitetne posljedice i na zaštitu tog područja koje je u nekim segmentima ugroženo, a imat će sigurno veliki utjecaj na razvoj turizma“, uvjeren je Efica.

Hercegovačka planinarska društva nedavno su uspostavila hercegovačku visoko gorsku planinarsku transverzalu, koja uz spomenute četiri planine obuhvaća još i planine Velež i Crvanj. Kažu kako je to povezivanje planinara i planina dobra uvertira za proglašenje nacionalnog parka.

Milan Šutalo/dw.de

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku.

Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb.

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

facebook komentari

Nastavi čitati