Hercegovci i Bosanci dijele otkaze – Opet blokirano Sarajevo

0

Aktivisti okupljeni oko prosvjeda za “JMBG za sve” organizirali su danas novo okupljanje pred zgradom državnih institucija u Sarajevu pod nazivom “Otkaz”. Prosvjednici pristižu iz svih dijelova zemlje, promet je blokiran.
13: 50 “Gerilski” napad na Vladu Federacije

Ispred zgrade Vlade FBiH pojavio se Miro Pejić, predsjednik Udruge poljoprivrednika BiH, koji je došao sa nekoliko bacača-pomoćnika i iz desetak paketa jaja “napao” zgradu Vlade.

Ispred zgrade nije bilo policijskih snaga, osim policajke koja je bila na redovnim zadacima osiguranja. Ona ih je bezuspješno pokušala otrgnuti kesu s jajima. Pejić i društvo utrčali su u dvorište i pobacali jaja po zgradi. Birokracija uposlena u zgradi s prozora je promatrala što se događa, prenosi Klix.ba.

Nakon “gerilske” akcije, poljoprivrednici su krenuli na prosvjede ispred Parlamenta BiH

13:30 NEnajavljena blokada prometa

Prosvjednici su, iako to nisu najavljivali, pod motom “I ulice su naše” blokirali glavne prometnice u Sarajevu ispred zgrade Parlamenta BiH.Blokiran je promet prema Baščaršiji, kao i prema Ilidži.

 

12:30 Ne punite im proračun mjesec dana

Orgaizatori prosvjeda pozvali su Hercegovce i Bosance da mjesec dana ne plaćaju račune za struju, vodu, komunalne usluge, a sve kako bi smanjili prihode u proračunu.
12:00 Uposlenici napuštaju zgradu, sve više prosvjednika
Opći tajnik Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša obavijestio je sve uposlene da, zbog prosvjedaa ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu, mogu napustiti radno mjesto. Uposleni su jutros redovno došli na posao, ali nakon obavjesti općeg tajnika neki od njih su počeli da napuštaju zgradu.

Broj sudionika današnjih prosvjeda u Sarajevu veći je više puta u odnosu na početak ovog okupljanja. Prema procjenama policije ispred zgrade institucija BiH je više od dvije tisuće građana.

Promet se normalno odvija na glavnoj gradskoj prometnici.

 

10: 30 Okupilo se oko 1.000 prosvjednika

Prema informacijama sarajevskih portala u zakazanom vremenu za početak prosjeda okupilo se oko 1.000 prosvjednika. Stotinjak prosvjednika stiglo je iz Mostara, a tu su i prosvjednici iz ostalih većih gradova u zemlji.
Zamišljeni prosvjedi trebali su krenuti sinoć iz Mostara, a vrhunac biti danas od 10 sati u Sarajevu. Sinošnje potpisivanje otkaza bh političarima okupilo je vrlo mali broj Hercegovaca, a ni današnje u Sarajevu, sudeći po prvim njegovim minutama ne obećava veliki broj prosvjednika.

No zato su, zbog propusta u ranijim prosvjedia kritizirane, policijske i sigurnosne službe pripremile se za danas najavljene prosvjede. Prostor ispred zgrade institucija je zatvoren policijskim ogradama, jednako kao i ulica Vrbanja.

Dnevnik.ba

facebook komentari