Pratite nas

Vijesti

Hercegovina 
kao regija mora izgraditi stadion

Objavljeno

na

Samo 40 centimetara zida na stadionu bio je dovoljan razlog da arhitektonski raspoložena komisija Europske nogometne organizacije UEFA odigravanje utakmice 3. pretkola Europske lige između NK Široki Brijeg i FC- Udinese sa širokobriješkog stadiona “Pecara” premjesti na stadion “Bilino polje” u Zenici. Namjere “stroge” UEFA-ine komisije nisu promijenili naknadni arhitektonski zahvati na stadionu Širokobriježana, koji su uključivali rušenje spornog zidića i dodatno proširenje linije terena prema klupama… Nakon svega, postavlja se logično pitanje zbog čega i kojih razloga hercegovački nogometni klubovi, koji u svojim vitrinama kriju najveći broj osvojenih “laureta” u državi, nemaju stadion i prateću infrastrukturu koja bi zadovoljila propise europske nogometne asocijacije?

Nakon NK Široki Brijeg, stadion po UEFA-inim gabaritima i standardima nemaju niti ostali bh. premijerligaši: NK Zrinjski iz zapadnog dijela Mostara, FK Velež iz istočnog dijela Mostara ili FK Leotar iz Trebinja… Hercegovački premijerligaši sve svoje buduće kvalifikacijske utakmice u Europskoj ligi igrat će u Bosni. Zenica ili Sarajevo…, bit će njihove buduće destinacije ako se nešto žurno ne napravi na izgradnji primjerene stadionske infrastrukture. Zajedno s utakmicama u Bosnu odlazi i novac od ulaznica. S obzirom na zanimanje publike oko europskih nogometnih natjecanja, s tim ulaznicama odlazi i dobar dio financijskog profita. Revoltirani odlukom UEFA-ine komisije, ekipa hercegovačkih poduzetnika spremna je na temeljima privatno-javnog partnerstva ući u izgradnju, ili temeljitu adaptaciju jednog nogometnog stadiona na prostoru Hercegovine. Kao najozbiljniji kandidat za adaptaciju i nadogradnju spominje se mostarski stadion pod Bijelim brijegom u koji se izuzev travnjaka i dijela tribina ništa nije ozbiljnije ulagalo od početka prošloga rata. Iako se još radi o idejnoj projekciji, postoje nacrti kako stadionski prostor staviti u tržišno održivu djelatnost.

Uz poslovne prostore, u sklopu stadiona mogao bi se graditi novi studentski centar, koji bi bio nekoliko metara udaljen od fakultetskog kampusa. U cijelu investiciju ne bi se trpalo na desetke milijuna eura, jer u tom slučaju ona izlazi iz gabarita ekonomske isplativosti. Procjenjuje se da bi troškovi adaptacije stadionskog prostora, koji bi uz nogometne utakmice služio i za ostale vrste sportskih natjecanja, glazbenih manifestacija, bili manji od 10-ak milijuna eura. Bez poteza vlasti, cijeli projekt može godinama čekati dovršetak, kao i mostarska sportska dvorana.

 

vecernji.ba/ Zdenko Jurilj

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Sebastian Kurz pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji

Objavljeno

na

Objavio

U Austriji su održani prijevremeni parlamentarni izbori. Izlazne ankete govore da je najveći postotak glasova pripao konzervativnoj, Narodnoj stranci kojoj je na čelu Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz lider i kancelarski kandidat Austrijske narodne stranke pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji i to sa 31,5 posto glasova birača.

 

Predsjednik SPÖ-a i kancelar Christian Kern će prema sadašnjim rezultatima kancelarsku poziciju morati prepustiti predsjedniku ÖVP-a i aktualnom ministru vanjskih poslova Sebastianu Kurzu.

Prema sadašnjim rezultatima najvjerojatnija je koalicija između narodnjaka i slobodnjaka s obzirom na to da je Sebastian Kurz u svibnju raspustio koaliciju između socijaldemokrata i narodnjaka, a i neprijateljski odnosi obje stranke tijekom predizborne kampanja ne daje povoda za špekulacije o obnavljanju dosadašnje velike koalicije.

Gubitnik izbora je stranka Zeleni koja je s 4,7% prešla izborni prag ali je u usporedbi sa zadnjim izborima izgubila 7,7% glasova. Ulazak u parlament osigurala je i liberalno orijentirana stranka Neos s 5,3% te lista bivšeg političara Zelenih Petera Pilza s 4,3%.

Već sada se zna da je Sebastian Kurz najmlađi politički lider na svijetu. – Oduševljen sam rezultatima ovih izbora, a Austrijancima obećavam da ću u našu zemlju uvesti novu političku kulturu koja se zasniva na zajedništvu, kazao je sinoć Kurz.

On je stranku preuzeo u svibnju ove godine i povukao čitav niz poteza koji su stranku, čiji je rejting bio daleko ispod socijaldemokrata i slobodnjaka, uspjeli izdići na sam vrh. Njegov predizborni moto bio je “Austrijanci na prvome mjestu”, a u stranku je uspio privući mlade kandidate koji se nikada prije nisu bavili politikom.  Kurzu je uspjelo ono što mnogim političarima u sličnim situacijama teško uspijeva – uspio se odvojiti od dosadašnje koalicijske vlade sa socijaldemokratima i prikazati kao potpuno nova ličnost na političkoj sceni, sve to usprkos činjenici da je u toj istoj vladi bio ministar vanjskih poslova.  Antimigrantska kampanja  To u velikoj mjeri može zahvaliti tome što je procijenio da austrijska javnost cijeni činjenicu da je upravo on jedan od najzaslužnijih političara za zatvaranje tzv. balkanske migrantske rute. Tijekom kampanje obećavao je dosta žestoku antimigrantsku politiku i smanjenje prava i povlastica koje koriste migranti koji se već nalaze u Austriji. Uz to je obećao i smanjivanje poreza, a upravo tim obećanjima ušao je u prostor izrazito desne Slobodarske stranke i zasigurno joj oduzeo dio biračkih glasova.

facebook komentari

Nastavi čitati