Pratite nas

Hercegovina ima solidno kameno bogatstvo

Objavljeno

na

”Oni koji pokušavaju naći sebe u kamenu želim reći da tu ima prostora, materijala, ljudi, volje, financija i svega što je potrebno, samo se treba organizirati na bolji način. Smisao je da organiziramo ono čemu govorimo.

Napravili smo puno toga, a nadam se kako ćemo se danas dogovoriti da idemo svi zajednički naprijed, da organiziramo ono za što postoje velike mogućnosti”, rekao je u svom uvodnom izlaganju Frane Oreč, na konferenciji ”Hercegovina – zemlja kamena” u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka Mostar.

hercegovina-zemlja-kamena

Oreč je istaknuo kako Hercegovina ima solidno kameno bogatstvo, te da tržište kamena ima širok dijapazon, u koji treba ući.

Dotaknuo se također i prijeratne proizvodnje kamena, ističući kako su postojali kamenjari u Jablanici i Posušju čija proizvodnja nije bila zanemarujuća, ali današnje prilike nisu ni slične.

”Prije tri godine organizirao sam okrugli stol na temu posuškog kamena kako bih potaknuo obradu onoga što se u Posušju nekada radilo”, kazao je Oreč.
Božo Ćorić načelnik Odjela za društvene djelatnosti grada Mostara, na otvaranju je izrazio veliko zadovoljstvo što se jedan ovakav znanstveni skup održava u Mostaru.

Dekan Građevinskog fakulteta Ivan Lovrić, spomenuo se prošlogodišnjeg simpozija na ovu temu, ističući kako se nada da će naredne godine biti organiziran i drugi simpozij o kamenu.

Inače, konferenciju su organizirali Privredna/Gospodarska komora FBiH, Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Rudarsko Geološka udruga ‘Zvuk kamena’ i INTERA Tehnološki Park Mostar.

Prisutni su imali priliku čuti o tehničkoj, arhitektonskoj, te komercijalnoj vrijednosti kamena Hercegovine, koji je nadaleko poznat. Predavanja su održati najeminentniji stručnjaci u ovoj oblasti.

bljesak.info/kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš

Objavljeno

na

Objavio

JESI LI SLOBODAN? (PRIJAVI SE!)

Kad je rat započeo; kad je postalo opasno; kad se tražio netko tko je spreman preuzeti odgovornost, isplivala je prikrivena vrijendost duše.

Najednom je postalo vidljivo kako nisu svi isti, i kako su, među privodno jednakima, velike razlike. Iskrsnuli su oni koji su imali vlastiti stav, istinsku spremnost, crtu samopouzdanja; oni koji su se vlastitom idejom i mišlju davno otrgnuli od majčinih skuta; oni koji su duhom bili slobodni i svoji – i već odavna nisu morali polagati račune nekim tutorima.

Isplivali su slobodni duhom, i koji su se već odavno bili lišili toga da za stvari srca moraju pitati tatu i mamu. Takvu su već dugo, i prije rata, slobodarskom spremnošću za žrvu živo disali punim plućima.
Isplivao je Blago Zadro.

Bilo je onih koji su od ovih slobodnih, izgledali bolji i plemenitiji. Onih koji su poznavali više domoljubnih pjesama, povjesnih tragedija; bilo je puno onih koji su više lili suze za domovinom Hrvatskom; koji su imali više načelnog suosjećana; više blagosti i nježnosti… Ali, samo zato jer nisu bili svoji, i jer nisu bili slobodni, ostali su na dnu, i zarobljeni, i neslobodni, mogli su samo gledati kako im povijesni trenutak krade šansu za herojstvo, i kako život pored njih prolazi. A on uvijek prolazi.

Rijetki to, kao Bruno Bušić, znaju prepoznati, i koji su slobodni krenuti za srcem.

Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš, za nju se sam odgojiš. Životna šansa i poziv stalno su u Tvojoj svagdašnjici. I prigoda da slobodu pronađeš.

Na današnji dan za Domovinu i za ljudskost, život su dali dva heroja. Blago Zadro i Bruno Bušić! Naizgled, posve različiti. A u jednom posve isti: posve slobodni da, žive ili umiru, za ono za što sami žele.

Puno je dobrih i “svetih”, ali neslobodnih toliko da se ni za Kristom ne usude krenuti bez dopuštenja drugih. Šteta, šteta za takve! Oni ni sveti nikad postati neće, ako prije toga ne postanu slobodni.

Danas te pozivam u školu slobode. Dečki, Vas posebno!
Prijavi se, čekam te!

PRIJAVI SE!

>> Prijava ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati