Hibridni rat proti Hrvatskoj

16

Stvaranjem kaosa što su ga poticali bivši dužnosnici Mosta, tada još članovi Plenkovićeve vlade, poklopilo se ne baš slučajno s pokušajem bivših komunista, odnosno SDP-a da izglasavanjem nepovjerenja u Saboru sruše i ovu vladu te tako omoguće povlašten položaj ruskim bankama, koje bi se iz stečajne mase Agrokora prve naplatile, ucijenivši pritom hrvatsku državu strateškim vlasništvom nad njegovim nekretninama, vjerojatno, u istočnoj Slavoniji, u neposrednom susjedstvu Srbije

Uspješnim popunjavanjem vlade novim ministrima, hrvatski premijer Andrej Plenković praktično je izišao kao pobjednik iz velike bitke dugotrajnoga hibridnog rata, što ga Moskva vodi na t. zv. balkanskom području i njemu susjednim državama. Nije teško prepoznati, a u tomu se slaže i većina sigurnosnih službi srednjoeuropskih država, kako su t. zv. antifašističke kampanje, kojima sljednici bivših komunističkih partija i dio medija verbalno ratuju protiv američkih saveznika, taktička sastavnica hibridnoga ratovanja.

Naime, riječ o prepoznatljivoj sovjetske promičbi iz 30-ih godina prošloga stoljeća, a danas informacijsko-politički prilagođenoj suvremenom dobu, koja stvara preduvjete za širenje ruskoga nacionalnog interesa, a po potrebi i u slučaju možebitnoga opiranja tom širenju i rušenje nesklonih joj vlada. Ne treba podsjećati kako su se zbog energetskih pitanja u nedavnoj prošlosti vodili ratovi za prevlast nad njihovim izvorima ili pak nad njihovim distribucijskim kanalima.

Nije i Oreškovićeva vlada pala upravo zbog energetskih pitanja i pokušaja ruskih tvrtki da preuzmu nekadašnju hrvatsku naftnu tvrtku Inu, koja je u većinskom vlasništvu madžarskoga MOL-a?

Kad je pak Plenkovićeva vlada godinu dana kasnije najavila mogućnost da hrvatska država otkupi Inu iz vlasništva MOL-a, operacija je hibridnoga rata proširena na financijsko polje, pa ruske su banke, koje kreditiraju najveću hrvatsku korporaciju Agrokor, iskoristile bivšega predsjednika Hrvatskoga sabora Božu Petrova da svojim političkim potezima pokrene lanac urušavanja te tvrtke, koja zapošljavala oko 150 tisuća radnika i na taj način dovede u pitanje njihov posao i egzistenciju njihovih obitelji. Stvaranje gospodarskoga i socijalnog kaosa što su ga poticali bivši dužnosnici Mosta, tada još članovi Plenkovićeve vlade, poklopilo se ne baš slučajno s pokušajem bivših komunista, odnosno SDP-a da izglasavanjem nepovjerenja u Saboru sruše i ovu vladu te tako omoguće povlašten položaj ruskim bankama, koje bi se iz stečajne mase Agrokora prve naplatile, ucijenivši pritom hrvatsku državu strateškim vlasništvom nad njegovim nekretninama vjerojatno u istočnoj Slavoniji, u neposrednom susjedstvu Srbije, gdje s druge strane granice već godinama ruska i srpska vojska uvježbavaju navalne akcije, koje, ne bez razloga, Hrvatska doživljava kao prijetnju svojoj suverenosti.

Oni koji relativiziraju zainteresiranost Moskve za istočnu obalu Jadrana, mogu se razuvjeriti svakodnevno u ruskim medijima, koji unatoč crnogorskom članstvu u NATO savezu, ne prestaju preko srpske manjine destabilizirati tamošnju vladu.

Jednako se tako vodi i borba za prevlast u BiH, gdje Moskva u Republici Srpskoj ima, uz teritorijalnu dimenziju, i snažan politički oslonac za realizaciju svojih probitaka. Umiješanost Moskve u političke događaje na makedonskoj političkoj pozornici gotovo je rezultirala raspadom zemlje, a snažna potpora zahtjevima srpske manjine na Kosovu i same Srbije dovode dugoročnije u pitanje i opstanak kosovske države. Ruska opskrba srpskih zračnih snaga dvjema eskadrilama Migova-29 omogućuje Srbiji da pod kapom airpolicesa nadzire za potrebe Moskve zračni prostor balkanskih zemalja.

Neposredno nakon vijesti o formiranju vlade stigli su Agrokoru povoljni kreditni aranžmani iz američkih fondova, a iz EU su pokrenuta novčana sredstva za izgradnju Pelješkoga mosta. Ne čude zato histerične reakcije Orjune, što su se na formiranje vlade očitovale vrijeđanjem ikone hrvatskoga uspjeha – Janice Kostelić. One su naime mogle biti očekivane, jer se radi o osobi iznimna značaja, koja je na svjetskoj razini, tek uz potporu obitelji, vlastitim radom i znojem stvorila nenadilazive uspjehe, čime je kod hrvatske mladosti poticala osjećaj da se radom, zalaganjem i trudom i znanjem mogu napraviti iznimni pothvati za vlastito zadovoljstvo, ali i opće nacionalno dobro.

Potpora skupine SDP-ovih zastupnika orjunaškom teroru u Supetru na Braču mogla bi otkriti kako se iza huligana skriva organizirana, doduše ilegalna, politička djelatnost, čiji kolovođe možda sjede i kupama zastupnika Hrvatskoga državnog sabora. Danas kad je kompletirana vlada, a na čelu ministarstva ne stoji više bivši dočasnik JNA, ako bude dobre volje mogli bi se otkriti i lučbeni crtači nacističkoga kukastog križa na stadionu u Poljudi, što je poslužilo hibridnim ratnicima da krenu u „antifašistički“ pohod na Hrvatsku, čime se državu kao športsku naciju pokušalo izbaciti s uglednih svjetskih natjecanja, a hrvatski narod proglasiti nesposobnim za vladanje vlastitom državom.

Dok se to pokrivalo donošenjem novoga zakona o športu, agresivnu je kampanju organizacijski i politički raspirivao SDP. Formiranjem stabilne vlade napokon se stvaraju preduvjeti za izgradnju nizinske pruge Rijeka-Zagreb-madžarska granica te izgradnja riječke luke za pristanište velikih preokocenaskih brodova, čime bi Rijeka postala ključna srednjoeuropska luka na Jadranu.

Osim toga, snažni Erdoganovi interesi u Federaciji BiH, ruski pak u Republici Srpskoj te nezainteresiranost Njemačke i američki politički zastoj na Balkanu onemogućuju stvaranje ozračja za minimalnu jednakopravnost Hrvata. Naime, jedino se Hrvatsku kao državu zalaže za izmjenu izbornoga zakona u BiH, kojim bi se omogućilo da i Hrvati uzmognu birati svoje političke predstavnike, a ne da se njihovim pravom u međusobnom nadmetanju služi ona lošija strane bošnjačke politike. Politički pak, stabilna hrvatska vlast otvara mogućnost razvoja procesa kojima bi se gospodarski i kulturološki pa na stanovit način i saveznički povezale države na potezu od Baltika do Jadrana. U tom povezivanju Hrvatska ima svoje posebno mjesto.

Ivan Svićušić

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  Tekst za ozbiljno razmišljanje.

  • srka

   Izvan je pameti bilo pustiti ruske investitore u Republiku Hrvatsku…to se već obija o glavu…isto vazi i za BiH sa arapskim investitorima…to nije nikako dobro.
   Investitori su trebali biti zapadnoeuropski ili nikako!
   by Srka®

   • Maks

    Imas pocetak u vrijeme Racana i Mesica, kanali preko Mesiceva prijatelja Janukovica Ukrajinskog predsjednika koji je svrgnut, tu je i kupvina Migova i ostalog, Mesic je INAu htio dati Rusima zato i “afera. Sad bez mosta sve ovo ce biti lakse istraziti.

    • cleuna892

     Nemoj srki govoriti ništa protiv njegova miljenika Mesića!

   • Agromentum

    CHF trebamo, a ovi što peru rublje, dinare, lire i slično… nema ništa od toga. 🙂

   • tuc_muc

    Spada li Turska u zapadnu Europu😧😧😧

    • sjena

     Turska je svojevrsni “trojanski konj “

   • Bobo Mostarac

    U tekstu ima definitivno dosta logike, što ne znači da ćemo sada samo gledati na jednu stranu! Moramo gledati i osluškivati na sve četiri strane i mogućnosti, a učiti na već isprobanim iskustvima drugih!

  • EMINƎM

   To je to. Riječ je o neprijateljskom preuzimanju resursa. Petrov na dogovoru sa KGB generalom. 😆. Ni malo za nasmijavanje.
   Sve što smo u ratu izvojevali izgubili bi za stolom u sekundi.
   Svi odgovorni za to bi trebali pred sud da im se sudi za veleizdaju ili u ludnicu.

  • Istina

   Na žalost ovo nije počelo jučer. Mnogi visokorangirani političari znali su davno za ovo, pa tako i visokorangirani političari u HDZ-u. Umjesto da je HDZ konsolidirao svoje redove, HDZ se sam doveo u situaciju da je na jedan način bio prisiljen koalirati s Mostom, a sada s HNS-om. Vremenom će mnoge stvari izaći na vidjelo. Dao Bog da ne bude kasno.

 • bubnjar

  Mora se priznati, mi mali ljudi ne možemo znati što se sve skriva u kanalima politike.
  Ovo je vrlo logična analiza koja otvara oči.
  Čestitke i za jezik i pravopis članka.

 • s1hr

  Tekst za ozbiljno razmišljanje.Dobra analiza.Povezano ono što večina ne vidi,a zna da se dogodilo.

 • Omnes Omnibus

  Jedinu slabost u cijeloj analizi vidim u predstavljanju Plenkovica kao uspjesnog branitelja hrvatskih interesa. Ako dode do cvrsce osovine Moskva-Berlin, nas ce ćato prvi prodati hrvatske interese po nalogu frau Merkel. Plenkoviceva kadrovska rjesenja su najbolja ilustracija koliko drzi do hrvatskih intetesa.

 • Vladimir Dananić

  Ovdje ću samo nadodati da je upravo ovih dana Plenković bio primio u posjet ukrajinskog premijera i ponovio svoja stajališta o ruskoj ulozi u ukrajinskim nevoljama. I to sve unatoč tomu što je od prije Plenković od mnogih bio kritiziran zbog svog stava o ukrajinskoj krizi. Time je pokazao da se je stvarno „zakvačio“ s Rusima, odnosno Putinom. Mnoge europske države vode licemjernu politiku glede Rusije. S jedne strane glumataju da su Rusiji nametnuli nekakve sankcije a s druge strane surađuju s Rusijom tako da svaka želi uhvatiti što bolji položaj u Rusiji u odnosu na konkurentske države. No dobro, to nije ništa nova. Licemjerje je konstanta europskih politika. Nekada su Hitler i Staljin dijelili i podijelili Poljsku među sobom. Danas vjerojatno postoje u EU oni koji bi s Putinom rado podijelili Ukrajinu, a vjerojatno i Hrvatsku. U glavama nekih europskih političara još uvijek odjekuje ona Chamberlainova „misao“ da se ne vrijedi suprotstavljati Hitleru zbog „tamo nekakve Čehoslovačke“. Sada je to „tamo nekakva Ukrajina“, ili „tamo nekakva Hrvatska“. Eto, Hrvati su postigli barem to da u nekim europskim glavama postanu „tamo nekakvi“, koje se može žrtvovati bez ikakve grižnje savjesti. Upravo je tim europskim glavama Plenković „pain in the ass“ zbog svog čvrstog birokratskog odnosa prema onome što je javno proklamirano od strane europskih institucija.

  • sjena

   Licemjerje = interes =ego- izmi = i drugi sinonimi (istoznačnice ), je nešto što je od ” stoljeća sedmog ” ,jasno o tome je govorio i preds.Tuđman ,treba se postaviti štiteći sebe i svoje interese 8jasno i prijateljske zemlje-narode ) ,a ostalo je priča za naivne,usput glave značajke političkog djelovanja se ne objavljuje !!!!
   za dom !

 • vitina

  Na ovu “analizu” mogu samo da se grohotom nasmijem, pogotovu na ulogu strašnog MOST-a, sastavljenog od desetak lokalaca političara. Ovi HDZ-ovci su stvarno postali paranoični, samo što opasnost vide svugdje osim gdje bi trebali da je vide.