Hitna sjednica Vlade Federacije BiH: Nijedna politička funkcija nije vrijedna jednog ljudskog života

2

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu potvrdila zaključke sa sinoćnjeg sastanka premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i federalnog ministra unutarnjih poslova Predraga Kurteša s premijerima Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona, direktorom Federalne uprave policije, ministrima unutarnjih poslova i policijskim komesarima ovih kantona, te glavnim federalnim i glavnim kantonalnim tužiteljima ovih kantona.

Vlada Federacije BiH zaključila je da svi građani imaju pravo na okupljanje i mirne prosvjede. Također, Vlada poziva građane da putem dijaloga i snagom argumenata razgovaraju o svim problemima koji su evidentni, naglašavajući da uništavanje imovine i sukobi ne vode prema rješenju.

Istovremeno, Vlada FBiH izričito naglašava da policija u svom postupanju treba primjenjivati najviše standarde poštivanja ljudskih prava, ali da kada je riječ o javnom redu i miru, policija je dužna čuvati živote i imovinu svih građana na isti način.

Federalna vlada posebno napominje da nijedna politička funkcija nije vrijedna jednog ljudskog života.

Vlada, također, smatra da treba napraviti jasnu razliku između obespravljenih radnika i onih koji opravdane radničke zahtjeve, koriste kao paravan za izazivanje nemira i nasilja.

Vlada uvažava prava i opravdane zahtjeve obespravljenih radnika i spremna je, kao i do sada, razgovarati i rješavati njihove probleme, te prihvatiti svako dobro rješenje, posebno kada su u pitanju tri ključna zahtjeva: uvezivanje staža, zdravstveno osiguranje radnika u tvrtkama čiji status nije definiran, te utvrđivanje odgovornosti i kažnjavanje odgovornih za privatizacijsku pljačku i gospodarski kriminal.

Kada je riječ o uvezivanju radnog staža, istaknuto je da je Vlada FBiH u ovom mandatu za ove namjene uplatila više milijuna konvertibilnih maraka, te da će to, u okvirima svojih nadležnosti i mogućnosti, nastaviti i u ovoj godini.

U cilju rješenja problema s neuplaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje u tvrtkama koje nemaju definiran status, Vlada FBiH traži od kantonalnih vlada da se zajednički uključe u njegovo rješavanje kako bi se napravio model u kojem bi radnici ovih poduzeća imali mogućnost liječenja za sebe i članove njihovih obitelji.

Federalni premijer jučer je dopis takvog sadržaja uputio premijerima svih deset kantona u Federaciji BiH, a Vlada FBiH očekuje da se o ovoj inicijativi kantonalne vlade izjasne u što skorijem roku.

Posebno naglašavajući opravdanost zahtjeva cjelokupne javnosti koji se odnose na kažnjavanje gospodarskog kriminala i privatizacijske pljačke, Vlada FBiH podsjeća da od prvog dana u ovom mandatu inzistira i očekuje od pravosudnih organa da što prije istraže i procesuiraju izvršitelje ovih djela, u čemu su kantonalni premijeri, prisutni na sinoćnjem sastanku, izrazili spremnost na potpunu suradnju i podršku ovom procesu.

U ovom kontekstu, Vlada je danas zaključila da će reafirmirati set antikorupcijskih zakona i uputiti ih u Parlament FBiH na ponovno razmatranje i usvajanje. Ovo se, također, odnosi i na zakone kojima se stvara bolje poslovno okruženje.

Naglašeno je da bi usvajanje i početak primjene ovih zakona u velikoj mjeri doprinio stvaranju pravednijeg društva i omogućio dodatne investicije, zapošljavanje i razvoj privrede FBiH, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 
 

[quote]- Za nezadovoljstvo građana i stanje radnika odgovorno tvrdim da su tužiteljstva ključna točka – rak-rana obračuna s kriminalnom u ovom trenutku – rekao je za Agenciju FENA Svetozar Pudarić, potpredsjednik Federacije BiH, komentirajući prosvjede u Tuzli i ostalim gradovima u BiH.

Smatra da su prije svega građani nezadovoljni time što osjećaju da postoji povlaštena klasa, koju ne dotiče stvarni život.

– Nju nazivaju političarima, ali kada počnete da odmotavate stvari radi se o klasi korumpiranih bez obzira na to o kojoj profesiji pripadaju. Narod hoće da vidi da je netko od tih korumpiranih lopova uhićen, osuđen i da odgovara za to što je ukrao – rekao je Pudarić.

Naglašava da ”članovi u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BiH, bilo na pozicijama u vlasti bilo u okviru stranke, ne samo da podržavaju već su spremni i da vode taj zahtjev građana – da se što hitnije podignu optužnice, uhapse i procesuiraju lopovi.“

– Zato su najodgovorniji u posljednjih 20 godina tužiteljstva, a zatim sudovi. Ako se uzme u obzir da 2011. i 2012. godine nije pokrenut nijedan postupak zbog privatizacijske pljačke, a oni koji su počeli prosvjede u Tuzli su posljedica te pljačke, onda se postavlja pitanje tko je odgovoran za to nezadovoljstvo – kaže Pudarić.

[/quote]  

Fena

facebook komentari

  • EMINƎM

    jedina zajebancija u poruci da ni jedna politička funkcija nije vrijedna ljudskog života, što političari vide sebe kao ljude a žitelje ove zemlje vide kao stoku, a stoka se da udarati i biti do beskraja , barem tako misle vlastodršci

  • EMINƎM

    jedina zajebancija u poruci da ni jedna politička funkcija nije vrijedna ljudskog života, što političari vide sebe kao ljude a žitelje ove zemlje vide kao stoku, a stoka se da udarati i biti do beskraja , barem tako misle vlastodršci