Connect with us

Reagiranja

HKZ Troplet: Poluotvoreno pismo Valentinu Inzku

Published

on

Poštovani gospodine Visoki predstavniče, Oprostite što Vam se obraćamo i trošimo Vaše dragocjeno vrijeme, ali postoji problem koji bez vaše pomoći ne možemo riješiti. Stoga Vama i BH javnosti upućujemo ovo poluotvoreno pismo.

Ima neke četiri godine kako su nam se počeli obraćati roditelji djece koja pohađaju nižu osnovnu školu i tražiti pomoć. Dešava se nešto čudno! Naime, djeca koja uče tablicu dijeljenja moraju naučiti da je trećina od sedamnaest pet, odnosno da je sedamnaest podijeljeno s tri jednako pet. Kad su se roditelji obratili učiteljicama koje tako uče djecu i protestirali, one su rekle da je takvo tumačenje dao Visoki predstavnik, a kako je isti iznad Ustava i zakona, one tako moraju učiti djecu bez obzira na zakone matematike, fizike, prirode i društva.

Naravno, mi ne vjerujemo da vi kršite te zakone, takve stvari su se dešavale u nekim nedemokratskim režimima. Recimo tako je, na primjer, radio Staljin (za Vašu informaciju, Staljin je bio komunistički diktator u nekadašnjem SSSR-u). Jedanput je on od svojih elektroinženjera tražio nešto nemoguće, a kad su mu oni rekli da je to nemoguće jer je to protivno Kirchhoffovim zakonima, Staljin je odgovorio „Neće nama tamo neki mrski Švabo određivati kako će teći sovjetska struja!” Stoga vam se obraćamo s zamolbom da riješite ovu situaciju jer to može prerasti u ozbiljan problem.

Evo primjer problema: Gore spomenuto dijete nauči da je 17 : 3 = 5, i bez problema ovdje završi škole i fakultete s odličnim uspjehom. Naravno, ovdje ne može naći posla jer neki konstantno upropaštavaju ovu lijepu zemlju, pa ide tražiti posao negdje vani. Gdje će? Naravno u EU, i eto ga na primjer u Austriju, recimo u Feistritz im Rosental. Dođe na intervju za posao, pitaju ga „Koliko je 17:3″, on odgovori „Pet”, kažu „Žao nam je, nije točno. Ništa od posla!”. Propast. (Ili će u Feistritzu priznati takav odgovor?!)

Samo bi Vam željeli spomenuti da su nam se obraćali i zabrinuti roditelji nekih federalnih političara koji su također povjerovali da je pet trećina od sedamnaest, pa sada imaju ozbiljnih psihičkih problema i preživljavaju teške duševne boli. Želimo da naša djeca postanu dobri i pošteni, zdravi ljudi a ne kao ti političari, i stoga izražavamo svoju duboku zabrinutost.

Dakle, molimo Vas da riješite ovaj problem zbog budućnosti naše djece. Ako istinski smatrate da je sedamnaest podijeljeno s tri jednako pet, odnosno da je trećina od sedamnaest pet, složit ćemo se bez obzira što je to protiv zdravog razuma. U tom slučaju Vas molimo da takvu odluku nametnete i Europskoj uniji, na isti način kao što je onaj Visoki predstavnik, demokratski i u skladu s ljudskim pravima, nametnuo Mostarski statut. Tako da to vrijedi za EU i šire, SAD, Rusiju, Kinu, Ukrajinu, … kako naša djeca u budućnosti ne bi imala problema s matematikom kad odu tamo negdje. I molimo Vas nemojte zaboravit ISIL (Islamsku državu Sirije, Iraka, Levanta i neznamtinijačegajoš), jer značajan broj mladih iz BiH odlazi tamo, pa mogu imati neugodnosti pri rješavanju matematičkih problema. Znate da se ti dobroćudni isilovci lako naljute kad se radi o nepoznavanju matematike.
Usput ćemo spomenuti još jedan sličan problem, istina apsolutno nevažan (što je u praksi potvrđeno) pa se nemojte, molimo Vas, zbog istoga zabrinjavati. Upravo su završeni opći izbori i slijedi formiranje Zastupničkog doma i Doma naroda, a zatim i izvršne vlasti u Federaciji. Pri tome značajnu ulogu ima trećina od sedamnaest izaslanika u svakom klubu konstitutivnih naroda. Kako postoji dilema kod nekih neukih i zbunjenih političara o tome koliko je glasova potrebno da bi se zadovoljila zakonska odredba o potpori jedne trećine od sedamnaest izaslanika (ti tvrde da je to pet), molimo Vaše jasno tumačenje.

S uvjerenjem da će te razriješiti ove probleme, jer znamo da Vi kao Visoki predstavnik, pored ostalih puno važnijih briga, dijelite i našu zabrinutost za budućnost naše djece, srdačno Vas i sa zahvalnošću pozdravljamo,

Zabrinuti roditelji djece koja uče tablicu dijeljenja
Zabrinuti muževi nervoznih učiteljica koje uče tu istu djecu
Zabrinuti roditelji federalnih političara koji trpe duševne boli

HKZ Troplet

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Reagiranja

MILJAVAC: “U stvaranju je Memorandum 3, a Srbi nikako ne odustaju od ovog prostora”

Published

on

By

Uoči posljednjih priprema za svečanost ‘Sloboda 2017.’ u povodu dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako Srbija polako, ali sigurno jača borbenu i vatrenu moć svoje vojske te najavio je i da Srbiji iduće godine stiže još šest helikoptera.

U sklopu priprema za svečanost ‘Sloboda 2017.’ Vučić je izjavio kako Srbija nabavkom novih deset MiG-ova 29 ima snagu u zraku kakvu nemaju sve zemlje bivše Jugoslavije zajedno.

General Pavao Miljavac potvrdio je kako je MiG 29 snažan zrakoplov, no kako ne znamo kako je opremljen. “Treba saznati s kojim je radarskim,  raketnim sustavom i obrambenim sustavom opremljen”, rekao je general za Direktno.hr i dodao kako je jedino za sad sigurno da su ojačali zrakoplovstvo i da to treba respektirati.

Međutim, general Miljavac ističe da je izjava Aleksandra Vučića malo pretjerana. “Naše Ministarstvo obrane sada nabavlja zrakoplove i Srbija neće dugo biti dominanta u zraku nigdje osim u možda u Makedoniji. Mađari imaju Gripene, ako se ne varam Rumunji su naručili 26 komada F 16 s modernom elektronikom, tako da izjava o jakom zrakoplovstvu ni sad ne drži vodu, a uskoro uopće neće”.

Miljavac je poslao i znakovitu poruku.

“U stvaranju je Memorandum 3, a Srbi nikako ne odustaju od ovog prostora. Uvijek su imali potporu svojih akademika i vojnih stručnjaka u tim težnjama te samo pronalaze nove načine da izmišljaju nove probleme kako bi djelovali. Čak i događaji koji su se nedavno događali kod nas imaju potporu izvana, a koliko će ta djelovanja biti uspješna i koliko će to biti prepoznato ovisi o onima koji vode državu sada i oni koji su odgovorni za sigurnost države”, upozorava general Miljavac te dodaje kako se jako malo stvari u visokoj politici i međunarodnim odnosima događaju slučajno.

Miljavac napominje da Hrvatska mora biti na oprezu jer stvari se ne poboljšavaju u odnosima sa Srbijom već se s novim tezama i problemima dodatno kompliciraju.

“Teza o građanskom ratu koju je izrekao ministar obrane Republike Srbije u Hrvatskoj pokušaj je izvrtanja istine o Srbiji na ovim prostorima, a sa zakonom o međunarodnoj juridistikciji pokušaj je pretvaranja Srbije u moralnu vertikalu koja želi na ostale prebaciti dio svoje krivice.”

General Miljavac napominje da odnosi nisu više jednostavni i da će se dodatno komplicirati, a da je sve to dio jednog hibridnog rata. “U parlamentu se tijekom rasprave o nabavci zrakoplova moglo čuti kako je potrebnije financirati znanost, no kako može znanost na grubu silu odgovoriti.  Već smo iskusili rat, platili veliku cijenu upravo zbog toga što nismo imali s čime se braniti”, rekao je Miljavac, piše Direktno.hr

Vučić: Srbiju više nitko ne može nekažnjeno napasti

facebook komentari

Continue Reading

Reagiranja

Odgovor predsjednika Vlade Plenkovića slovenskom premijeru Ceraru

Published

on

By

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković odgovorio je predsjedniku Vlade Republike Slovenije Miri Ceraru te zahvalio na pismu upućenom 16. listopada ove godine.

U odgovoru predsjednika Vlade Plenkovića navodi se:

“U pismu potvrđenu privrženost  Slovenije dobrosusjedskim odnosima i dijalogu s Hrvatskom, što u potpunosti zrcali i već poznata hrvatska stajališta, vidim kao dobar temelj za nastavak našeg dijaloga započetog prigodom susreta u Ljubljani 12. srpnja ove godine.

Koristim stoga ovu prigodu ponovno Vas pozvati u Zagreb, kako bismo, slijedom već ranije obavljenih priprema, održali naš idući sastanak u terminu koji bi nam zajednički odgovarao.

Slovenska stajališta o arbitražnom postupku i arbitražnoj odluci dobro su mi poznata kao što sam siguran da su Vama poznata hrvatska stajališta o tome.

No, razlika u polaznim stajalištima ne bi nas trebala priječiti da u konstruktivnom ozračju, u duhu partnerstva i međusobnog razumijevanja, pronađemo konkretna rješenja koja bi bila u interesu i na korist naših dviju država i naša dva naroda.

Predlažem stoga da na našem sastanku raspravimo sva otvorena pitanja između naših dviju država, uključujući i pitanje granice”, stoji u odgovoru predsjednika Vlade Republike Hrvatske  slovenskom kolegi.

Cerar u pismu Plenkoviću predložio osnivanje povjerenstva za demarkaciju granice

facebook komentari

Continue Reading