HLOVERKA NOVAK SRZIĆ: MOST koji je spojio Gorana Radmana i Božu Petrova

0

Dugogodišnja novinarka, urednica i voditeljica kultne emisije “Otvoreno” HTV-a, Hloverka Novak – Srzić, nova je kolumnistica Dalmacija Newsa.  Prenosimo njenu novu kolumnu u cijelosti:

[ad id=”68099″]

Na nedavnoj tribini u Dubrovniku, na predstavljanju knjige o Hudoj jami dr. Slaven Letica brojnoj je publici, među ostalim, najavio i svoj slijedeći publicistički tekst o tomu kako pažljivo birati u mnoštvu izbornih lista i kandidata. Najvažnije je, objašnjavao je doktor Letica, birati djela svakog onog koji se nudi da će nas baš on odvesti u bolju budućnost. Važno je razlikovati znalce od prodavača magle, istinu od spinova i medijskih manipulacija, naglasio je. Na pitanje za koga će on glasati nije se izjasnio, natuknuvši tek da zna neke koji će birati MOST. Uvaženi sociolog i publicist nije ulazio u to kako se Hrvatima uz SDP i HDZ, gotovo preko noći, kao treća snaga ukazao Most.

U političkoj kuhinji prapredsjednika Stipe Mesića, sive mu eminencije Budimira Lončara, nasljednika Ive Josipovića dugo su se kuhali treći putovi. Nastajali pred izbore i nestajali nakon njih.

Svojedobno don Ivan Grubišić, uz Dragu Pilsla, glavnog čovjeka Ive Josipovića zaduženog za svakovrsne specijalne zadatke, danas Božo Petrov uz razvlaštenog hadezeovca dr. Dragu Prgometa koji uglas predizborno viču­ ni SDP, ni HDZ. Postoje neki mostovi koji spajaju i neki koji se spaljuju, napisao je ovih dana Zvonimir Hodak i spalio ovaj Bože Petrova i Drage Prgometa.

Izabravši ovaj dvojac medicinara specijaliziranih za psihijatriju i kirurgiju glave, meštri iz sjene mogli su krenut u operaciju lobotomije cjelokupne nacije. Za lansiranje prvog u medijsku orbitu bio je zadužen specijalist za specijalne ratove, osobito ako su upereni protiv Hrvatske, Goran Radman. Tako se mladi Božo Petrov počeo učestalo, desetak mjeseci prije izbora ukazivati na HTV-ovim ekranima, toliko skroman i pošten, kao da nije odavde i kao da Metković ne pripada ovdje. U specijalnoj misiji promoviranja spasitelja Petrova, regrutiran je i Radmanov prvijenac Aco Stanković. Nastupivši u zadnjih nekoliko mjeseci čak dva puta, uz urednikovo tapšanje i tepanje valjda je i svakom slabo informiranom građaninu trebalo postati jasno da je Hrvatska napokon dobila dobro izrežirani treći put.

Dragu Prgometa primila je pak, pod svoje skute Jelena Lovrić. Dok su se hadezeovci čudili što im tadašnji zamjenik šefa stranke radi, Jelena i doktor u brojnim su se intervjuima dobro razumjeli. Drago Prgomet cijelu je svoju karijeru gradio uz pomoć HDZ­-a ,od šefa Odjela na Rebru, do saborskog zastupnika u njegovom petom sazivu, kada je u cijelom mandatu jedva progovorio tridesetak puta. U HDZ-­u ambiciozni je doktor imao velike aspiracije, htio je više od zamjeničkog mjesta, a kad to nije dobio, okrenuo se Jeleni Lovrić i njezinom društvu, koje je komitete zamijenilo premreženim kabinetima gdje se kreiraju ovakvi politički i medijski hibridi.

Čak je i uspješna operacija nad Rankom Ostojićem, svojedobno propagandno zloupotrijebljena ne bi li se naglasila dobrota doktora Prgometa, koji spašava političkog protivnika, za razliku od akademika, doktora Reinera koji bi valjda kao zločesti hadezeovac najradije Ostojića ostavio na operacijskom stolu. U trasiranju trećeg puta sva su sredstva dopuštena. Ali je očito novinarima, posebice HTV­-a nedopušteno istražiti prave domete vladavine Bože Petrova nad Metkovićem.

Mladi gradonačelnik svojedobno se medijski proslavio kad je obećao da će svoju plaću svest na minimalac, a da će dogradonačelnik volontirati. Obećanja se držao samo sedam mjeseci. Plaće se digle, a volontiranje ukinulo. Još je zanimljivije kako su današnji dogradonačelnik, njegova supruga i gradonačelnikov vjenčani kum uskoro došli na nova radna mjesta odlukom gradonačelnika s plaćama višim od prijašnjih čak za 40 posto.

Obećanja o štednji u Metkoviću gradonačelnik je proveo tako što je otpustio petero općinskih djelatnika iz mandata Stipe Gabrića Jamba da bi zaposlio devet svojih, mahom s izborne liste Mosta. Model vladanja Bože Petrova možda najbolje ilustrira takozvana natječajna podjela poljoprivrednog zemljšta kada su od stotinu hektara zemljišta, pedeset podijelili među sobom članovi Mosta, jedan od njih, kao član natječajne komisije zemlju je dodijelio sam sebi. Marlenu Ostojić zaduženu za kontrolu provedbe natječaja, Božo Petrov premjestio je po završetku posla iz Agencije za poljoprivredno zemljište u gradsku upravu na mjesto pročelnice Odjela za gospodarstvo, uz obrazloženje da je uspješna, naravno po kriterijima interesa gradonačelnika i njegova Mosta.

Od plinske termoelektrane, gradske kanalizacije u svim dijelovima grada, lađarskih dvora, besplatnog interneta, postrojenja za preradu mandarina, pa do nikad dovršenog dječjeg igrališta, propali su projekti i obećanja slavnog Bože Petrova i njegova MOSTA.

Danas se on nudi Hrvatima kao spasitelj, uz podršku Branka Roglića, vlasnika tvrtke Orbico, sponzora izbornih kampanja Stipe Mesića i Ive Josipovića. S obzirom na političke i ine veze gradonačelnika i sponzorske mu ekipe, te porazne poslovne rezultate kandidata Petrova, razumljivo je Roglićevo donatorstvo. U slučaju izbornog poraza morao bi ga zaposliti u Orbicu, a pobijedi li Božo Petrov i Most na izborima Orbico se spasio, a Hrvatska propala. Ali to onda nije više briga velikog Donatora­. Naći će se već neki kandidat koji bi Hrvatsku uvijek s pravog, skrenuo na Treći put.

Dalmacija News

facebook komentari