HND, GONG i Kuća ljudskih prava napali Marka Juriča zbog izjave uglednog Hrvata iz Australije

8

GONG, Kuća ljudskih prava i Hrvatsko novinarsko društvo uključili su se u kadroviranje nove hrvatske vlade na način da zagovaraju uključivanje nacionalnih manjina, prije svega srpske u novu hrvatsku vladu.

Jučer sam dobio pismo u kojem te udruge traže od mene ograđivanje od stavova koje je u emisiji Markov trg izgovorio ugledni hrvatski poduzetnik Marko Franović koji već pola stoljeća živi i radi u Australiji.

U tom spornom dijelu ( na videu nakon 7:05 min.) Franović upozorava na neprihvatljivu ulogu nacionalnih manjina koje ‘sabotiraju i koriste hrvatsku vladu, a hrvatska vlada upotrebljava njih da ostanu na vlasti’. ‘Sramotno’ kaže Franović u tom dijelu emisije i takva ocjena, za spomenute udruge jest govor mržnje, diskriminacija, ugrožavanje slobode, načela jednakosti i slične kvalifikacije iz arsenala političkog terora kojima se služe militantni aktivisti tog nevladinog sektora.

Očita je namjera da se u ovom pregovaračkom trenutku izbjegne bilo kakvo skretanje pozornosti na dvojbenu praksu i problematično sudjelovanje nacionalnih manjina u radu hrvatske vlade.

Međutim, ‘sramotno’ je da se kroz udrugašku legislativu GONG-a, Kuće ljudskih prava, HND-a, ali i ostalih pripadajući im udruga pokušava uvesti verbalni delikt, zabraniti sloboda mišljenja, sloboda govora te ponovo uvesti partijska, politička i ideološka cenuzra u novinarstvo.

Marko Franović živi u svijetu gdje je demokracija dio višestoljetne tradicije i gdje nikome normalnome ne bi palo na pamet da ga proziva zbog onoga što je rekao u emisiji Markov trg. Franović kolokvijalno uvodi termin ‘politički Hrvat’ koji je, nažalost u Hrvatskoj nepoznat, iako je kao takav institucionaliziran u svim zemljama zapadne demokracije koje su Hrvatskoj uzor.

Pojam, odnosno institut ‘političkog Hrvata’ pretpostavlja političku lojalnost hrvatskoj državi bez obzira na nacionalnu pripadnost. Franoviću je taj institut jasan i on ga kao takvog izražava i koristi u svojem izlaganju. To što je taj pojam nepoznat i nepriznat u ideološkoj gramatici spomenutih udruga jasno pokazuje kako je njihovo zalaganje, političko djelovanje i doktrina u potpunoj suprotnosti s vrijednostima pojma ‘politički Hrvat’.

Ovakvim pamfletima kojima je cilj zastrašivanje urednika i novinara te gušenje slobode novinarstva izravno se šteti interesima hrvatske države kao nacionalne države hrvatskog naroda i pripadnika svih 22 nacionalnih manjina koje Ustav RH navodi, bez diskriminacije u korist samo nekih od njih koje se na silu, ovakvim perfidnim metodama pokušava ugurati u novu hrvatsku vladu.

Pogledajte što je g – Marko Franović u emisiji Markvo trg rekao o stanju u Hrvatskoj:

Marko Jurič/Kamenjar.com

Pogledajte:

hnd1

hnd2

hnd3

facebook komentari

 • EMINƎM

  Marko je car ! i to 2X

 • vladajuci

  Politički hrvati – Tko to može provesti?!

  • Agromentum

   novi kurikulum 🙂

  • Tyrex Rex

   Znači ako si kojim slučajem srbin i homoseksualac onda pripadaš etničkoseksualnoj manjini u nas Rvata…

  • sjena

   Poštovani,zar se šalite ,ne znajući za taj pojam . Nisu li svi u Francuskoj politički francuzi,englezi,amerikanci,australijanci i t.d.

   • Tyrex Rex

    Zna on to jako dobro.Nikada ne fali malo sarkazma.

   • vladajuci

    Slažem se, ali za to treba 2/3 saborskih ruku i ponešto domoljublja…

 • Tyrex Rex

  Kao politički Nijemci, svoje političke preferencije (i) Hrvati artikuliraju putem njemačkih, a ne separiraju se putem hrvatskih političkih stranaka. Zbog toga su oni njemačka ‘centripetalna’, a ne ‘centrifugalna’ politička snaga. Za razliku od ‘političkih Srba’ u Hrvatskoj.