Pratite nas

Događaji

HNES: Etička osuda za veleizdaju protiv Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske

Objavljeno

na

U srijedu 10. prosinca 2014., s početkom u 11 sati u prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava „Hrvatsko nacionalno etičko sudište” (HNES) je održalo svoju drugu javnu sjednicu. Na sjednici je Predsjedništvo HNES-a izvijestilo javnost s koncepcijom i dosadašnjim djelovanjem HNES-a, te je  pročitana „Etička osuda za veleizdaju protiv Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske, koju je donijelo Sudbeno vijeće HNES-a.

Ivo Josipović je po 14- točaka optužnice osuđen za etičku veleizdaju naroda i Hrvatske. 

Na sjednici je pročitana optužnica, na kojoj su prisustvovali i branitelji prosvjednici i predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Najduži i najveći aplauz dobiven je u dvorani za osudu predsjednika Josipovića, kada je bivši ministar vanjskih poslova Zvonimir Šeparović rekao da je prvi predsjednik Franjo Tuđman uvijek težio prema pomirdbi. Zato je 1993. odlučio staviti Josipovića u Haški tim, da se to iskoristi za pomirdbu, odnosno da se pomogne Republici Hrvatskoj.

Međutim, Josipović je to iskoristio protiv Hrvatske, učinio sve samo da našteti njezinim interesima. Josipović je optužen između ostalog za uništavanje istine o domovinskom ratu, izjednačavanje agresora i žrtve, da se Hrvatsku ponovno ugura u regiju odnosno stvaranje nove Jugoslavije i zadnje štiti interese komunističkog režima.

Prvi glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova RH, u Tuđmanovoj Vladi, Ante Babić, rekao je da se Josipovićeva pravednost temelji na životu odnosno političkom djelovanju njegova oca, Ante Josipovića koji je nakon sloma Hrvatskog proljeća bio u komisiji koja je odlučivala o političkom progonu, tko će ići u zatvor ili tko će dobiti otkaz.

Sjednica Etičkog sudišta

Sjednica Etičkog sudišta

Dr. Zdravko Tomac na sjednici je prisutnim braniteljima rekao da ipak odu svojim domovima, jer narod zna njihove zahtjeve. Da budu sa svojim obiteljima za božićne blagdane jer je naša vlast neosjetljiva na njih i ne želi uopće znati za zahtjeve naroda.

Između ostalog, na sjednici je predstavljena knjiga ”Hrvatske veleizdaje”, što je podijeljeno na etičke veleizdaje za koje su optuženi Stjepan Mesić, Vesna Pusić i Milorad Pupovac te etičke osude za što je osuđen predsjednik Josipović.

OBRAZLOŽENJE PRESUDE:

hnes1kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati