HNS postaje Hrvatska Nepotrebna Stranka

  4

  Najnovije istraživanje Crobarometra kojega provodi Nova TV demantiralo je tvrdnje predsjednice HNS-a Vesne Pusić o tome da se njena stranka ne nalazi u problemima. Naime, HNS je stranka koju je ova anketa svrstala na samo nacionalno dno s potporom od 1,2 posto, a iza njih je tek IDS sa 1,1 posto. Poražavajući rejting upućuje na to da je politička budućnost HNS-a upitna, a takvo stanje traje već dugo vremena, tvrdi ugledni profesor Zdravko Tomac. HNS postaje Hrvatska nepotrebna stranka!

  pusic hns“To je zato što nemaju identiteta. Krenuli su kao pučka narodna stranka, a onda otišli u liberale. To znači da su se krivo predstavljali. HNS je karijeristička stranka u koju su se skupili podobnici, a problem stranke je i predsjednica Vesna Pusić koja ne vodi hrvatsku politiku”, objašnjava profesor.

  Uz to, stranka kojom Pusić rukovodi više je regionalna nego nacionalna, a glasove joj donosi tek sjeverni dio Hrvatske sklon Radimiru Čačiću. Potpora se zbog njegova nedemokratskog izbacivanja počinje topiti, a sve upućuje na to da je stranka pred raspadom. “Neće proći izborni prag, a tu je i premijer Zoran Milanović pogriješio jer im je omogućio karijere i postavljanja po velikom broju državnih tvrtki”, priča Tomac. Glavni tajnik HNS-a je Srećko Ferenčak, čovjek koji se upleo u niz afera zbog kojih se našao čak i pred sudom. Sve su to argumenti koji ukazuju na to da je HNS nepotrebna i štetna stranka koja ide svojem kraju, smatra naš sugovornik. “Nestaju s političke scene. To je stranka bez budućnosti, a pomaže im samo to što se šlepaju u Kukuriku koaliciji sa SDP-om koji je trenutno u krizi i mora se boriti sam za sebe”, drži profesor.

  A s krizom u Hrvatskoj bore se i HNS-ovi ministri no u Vladi se nisu pretjerano afirmirali. Štoviše, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić te ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak načinili su više štete, nego koristi za ovu državu, uvjeren je Tomac. “Poražavajući rezultati u Vladi, ali i loš rejting stranke trenutak su da predsjednica stranke podnese ostavku. Oni su odgovorni za Vladu, ali tu niti HDZ nije postupio onako kako je trebao. Nisu ozbiljno inzistirali na prijevremenim izborima”, kaže Tomac koji je to oporbenjacima predlagao nakon pobjede na EU izborima. Zahtjeva nije bilo niti od strane predsjednika Ive Josipovića koji bi takvo nešto morao učiniti zbog sve lošijeg stanja u zemlji. “On pokušava održati ovu Vladu kako bi si osigurao pobjedu na izborima, a to će mu poći za rukom tek kada sa čela SDP-a smijeni Zorana Milanovića. U SDP-u se sprema udar, a nije isključeno da će Josipović inzistirati i na novom mandataru. Pred nama je čini mi se vruća politička jesen”, zaključuje Tomac.

  Inače, prema istraživanju SDP i vladajuća koalicija prvi puta nakon šest mjeseci zaustavili su pad popularnosti, a zaustavljen je i pad potpore Vladi. No, o i dalje su pesimizam i nepovjerenje prema Vladi visoki. SDP u srpnju i dalje zaostaje za HDZ-om i završava mjesec s rejtingom od 19,6 posto. HDZ je s potporom od 24,8 posto, kao i prošlog mjeseca. OraH ne da se učvrstio kao treća opcija, nego je i sve jači. Sada mjesec završava na 15,1 posto. A onda slijede laburisti, koji su već u ozbiljnom padu. Na 3,9 posto.

  Potom slijede stranke koje su daleko od izbornog praga. HDSSB ima 2,9 posto, BUZ 2,8 posto, HSS 2,6 posto, Hrast 2,5 posto, Bandićeva lista 2,1 posto, HSP 2, HSU 1,7 posto, HSP Ante Starčević 1,6, Hrvatska zora 1,4 posto, a Gabrićeva lista 1,3 posto.

  IM/dnevno.hr

  facebook komentari

  • Realno

   HNS je oduvijek bio nepotrebna i beskorisna stranka…

   • .. i štetočinska stranka

  • Realno

   HNS je oduvijek bio nepotrebna i beskorisna stranka…

   • .. i štetočinska stranka