Connect with us

HNS postaje Hrvatska Nepotrebna Stranka

Published

on

Najnovije istraživanje Crobarometra kojega provodi Nova TV demantiralo je tvrdnje predsjednice HNS-a Vesne Pusić o tome da se njena stranka ne nalazi u problemima. Naime, HNS je stranka koju je ova anketa svrstala na samo nacionalno dno s potporom od 1,2 posto, a iza njih je tek IDS sa 1,1 posto. Poražavajući rejting upućuje na to da je politička budućnost HNS-a upitna, a takvo stanje traje već dugo vremena, tvrdi ugledni profesor Zdravko Tomac. HNS postaje Hrvatska nepotrebna stranka!

pusic hns“To je zato što nemaju identiteta. Krenuli su kao pučka narodna stranka, a onda otišli u liberale. To znači da su se krivo predstavljali. HNS je karijeristička stranka u koju su se skupili podobnici, a problem stranke je i predsjednica Vesna Pusić koja ne vodi hrvatsku politiku”, objašnjava profesor.

Uz to, stranka kojom Pusić rukovodi više je regionalna nego nacionalna, a glasove joj donosi tek sjeverni dio Hrvatske sklon Radimiru Čačiću. Potpora se zbog njegova nedemokratskog izbacivanja počinje topiti, a sve upućuje na to da je stranka pred raspadom. “Neće proći izborni prag, a tu je i premijer Zoran Milanović pogriješio jer im je omogućio karijere i postavljanja po velikom broju državnih tvrtki”, priča Tomac. Glavni tajnik HNS-a je Srećko Ferenčak, čovjek koji se upleo u niz afera zbog kojih se našao čak i pred sudom. Sve su to argumenti koji ukazuju na to da je HNS nepotrebna i štetna stranka koja ide svojem kraju, smatra naš sugovornik. “Nestaju s političke scene. To je stranka bez budućnosti, a pomaže im samo to što se šlepaju u Kukuriku koaliciji sa SDP-om koji je trenutno u krizi i mora se boriti sam za sebe”, drži profesor.

A s krizom u Hrvatskoj bore se i HNS-ovi ministri no u Vladi se nisu pretjerano afirmirali. Štoviše, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić te ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak načinili su više štete, nego koristi za ovu državu, uvjeren je Tomac. “Poražavajući rezultati u Vladi, ali i loš rejting stranke trenutak su da predsjednica stranke podnese ostavku. Oni su odgovorni za Vladu, ali tu niti HDZ nije postupio onako kako je trebao. Nisu ozbiljno inzistirali na prijevremenim izborima”, kaže Tomac koji je to oporbenjacima predlagao nakon pobjede na EU izborima. Zahtjeva nije bilo niti od strane predsjednika Ive Josipovića koji bi takvo nešto morao učiniti zbog sve lošijeg stanja u zemlji. “On pokušava održati ovu Vladu kako bi si osigurao pobjedu na izborima, a to će mu poći za rukom tek kada sa čela SDP-a smijeni Zorana Milanovića. U SDP-u se sprema udar, a nije isključeno da će Josipović inzistirati i na novom mandataru. Pred nama je čini mi se vruća politička jesen”, zaključuje Tomac.

Inače, prema istraživanju SDP i vladajuća koalicija prvi puta nakon šest mjeseci zaustavili su pad popularnosti, a zaustavljen je i pad potpore Vladi. No, o i dalje su pesimizam i nepovjerenje prema Vladi visoki. SDP u srpnju i dalje zaostaje za HDZ-om i završava mjesec s rejtingom od 19,6 posto. HDZ je s potporom od 24,8 posto, kao i prošlog mjeseca. OraH ne da se učvrstio kao treća opcija, nego je i sve jači. Sada mjesec završava na 15,1 posto. A onda slijede laburisti, koji su već u ozbiljnom padu. Na 3,9 posto.

Potom slijede stranke koje su daleko od izbornog praga. HDSSB ima 2,9 posto, BUZ 2,8 posto, HSS 2,6 posto, Hrast 2,5 posto, Bandićeva lista 2,1 posto, HSP 2, HSU 1,7 posto, HSP Ante Starčević 1,6, Hrvatska zora 1,4 posto, a Gabrićeva lista 1,3 posto.

IM/dnevno.hr

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Komentar

Bitno mi je oko BiH da postoji čvrsta potpora suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH

Published

on

By

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da neće nuditi rješenja za posrnuli hrvatski koncern Agrokor, čiji su veliki vjerovnici ruske banke, nego pomoći u povezivanju ljudi iz Hrvatske i Rusije kako bi se uklonila “buka u komunikacijskom kanalu”.

Boraveći ovaj tjedan u posjetu Rusiji, Grabar-Kitarović je izjavila kako ne bi željela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije te da je spremna posredovati između Sberbanke i hrvatskih institucija koje rješavaju pitanje tog koncerna.

“Ja se ne zavaravam da ja osobno mogu nešto riješiti. Međutim, vidim da postoji buka u komunikacijskom kanalu, da neke stvari nisu jasne ni s ruske ni s hrvatske strane i zato sam se ponudila da spojim ljude koji to rješavaju”, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT.

“Neću nuditi rješenja jer za to nisam ni ovlaštena niti kompetentna, ali mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka ako je to potrebno pomoći u rješavanju ovog pitanja”, dodala je.

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je navodno sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s Grabar-Kitarović.

Gref je istaknuo da Sberbanka s hrvatskom vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad poduzela hrvatska vlada vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, uključujući Sberbanku.

Grabar-Kitarović je u intervjuu ponovila da Inicijativa triju mora, koju je u Moskvi predstavila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nije uperena protiv Rusije.

“Htjela sam to raščistiti, a najbolji način je da nekom date projekte da se iz njih vidi o kakvoj je inicijativi riječ – izgradnji prometne, energetske i digitalne infrastrukture”, rekla je predsjednica govoreći o neformalnoj platformi dvanaest, uglavnom istočnih članica EU-a, koju podupire SAD.

Upitana dijele li njezin stav SAD, baltičke zemlje i Poljska koje su u lošim odnosima s Rusijom, istaknula je da se ne radi o “striktnoj inicijativi” u kojoj članice moraju usuglašavati nekakvu politiku.

“Ako nekim državama ne odgovara suradnja s Rusijom u smislu ulaganja kapitala, na javnim natječajima ne moraju se birati ruski izvođači”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ističe da Hrvatska dijeli politiku EU-a i NATO-a, ali ne može zanemariti ulogu Rusije na jugoistoku Europe, posebno u BiH i Srbiji.

“Vrlo mi je važno da postoji čvrsta potpora suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i konstitutivnoj ravnopravnosti sva tri naroda u BiH te da Rusija potiče da se Hrvatska i Srbija približe rješavanju otvorenih pitanja”, istaknula je Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading