Hoće li HDZ kada se vrati na vlast donijeti zakon o lustraciji?

  62

  Hoće li HDZ kada se vrati na vlast donijeti zakon o lustraciji? Vrlo vjerojatno. Predsjednik stranke Tomislav Karamarko još u vrijeme kad je bio ministar policije zapaženo je isticao potrebu da Hrvati raskrste sa svim totalitarizmima, pa tako i komunističkim, koji je rezolucijom Vijeća Europe izjednačen s fašizmom i nacizmom.

  U Hrvatskoj, međutim, taj “spoj” i jednakost totalitarizama još uvijek ne ulaze baš lako svima u glave. A ta potreba proizlazi i iz programa Europske pučke stranke (EPP) u kojem stoji da se u bivšim komunističkim zemljama koje su članice EU lustracija mora provesti. Upravo je HDZ zajedno s mađarskim Fidesom, Građanskom platformom iz Poljske te slovenskom Demokratskom strankom inicirao da ta točka uđe u program EPP-a koji je prihvaćen uoči izbora za Europski parlament u ožujku na kongresu te stranke u Dublinu.

  karamarkoHDZ je sa spomenutim strankama izradio amandman o lustraciji koji je ušao u službeni program EPP-a.

  Tema lustracije ponovno je postala aktualna nakon što su svi HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu, kao i HSS-ovka Marijana Petir potpisali pismo koje su zastupnici EPP-a uputili šefu Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru sa zahtjevom da jedan od povjerenika u EK bude zadužen za pitanje europske povijesti i sjećanja na žrtve totalitarizma. Tu je funkciju, među ostalima, u prošlom sazivu EK imala Viviane Reding.

  Davor Ivo Stier, HDZ-ov eurozastupnik, objašnjava da je ta funkcija iznimno važna jer se upravo na taj način bori protiv revizije povijesti i relativizacije totalitarnih zločina.

  On podsjeća na program EPP-a i zaslugu HDZ-a da u njega uđe odredba o provođenju lustracije u bivšim komunističkim zemljama, sada članicama EU, ali naglašava da lustracija mora biti isključivo suočavanje s prošlošću, a ne revanšizam.

  – Lustracija je instrument za demokratizaciju društva. U Španjolskoj je zadnji Frankov kip uklonjen nakon 20 i više godina – odgovorio je na pitanje ima li smisla i načina provoditi lustraciju 25 godina nakon pada komunizma. U HDZ-u potvrđuju da je došlo vrijeme da se i Hrvatska konačno suoči s posljedicama i zločinima svih totalitarizama.

  – Ova vlada to ne čini, ali će to učiniti sljedeća hrvatska Vlada, pod vodstvom HDZ-a, ne zbog revanšizma, toga neće biti, nego zbog ozdravljenja hrvatskog društva – kaže međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač. Dodaje da su, na kraju krajeva, postkomunistička društva koja su se aktivno suočila sa svojom totalitarnom prošlošću danas i ekonomski puno bolje razvijaju.

  – Te su se zemlje gospodarski odlijepile od Hrvatske. Došlo je vrijeme za temeljite promjene u Hrvatskoj – kaže Kovač.

  Lustracija je, inače, od postkomunstičkih država najpotpunije provedena u bivšoj Istočnoj Njemačkoj. Iz javnog života uklonjeni su svi oni koji su aktivno radili u tajnim službama komunističkog režima. Oni više nisu mogli biti učitelji, profesori, novinari ili urednici u medijima niti se smiju kandidirati za političke i parlamentarne funkcije.

  Lustracija nije progon

  Lustracija je provedena i u Poljskoj, a puno blaže i u ostalim postkomunističkim državama. Nije se, međutim, radilo o nekakvom progonu, nego se od bivših agenata totalitarnih službi samo tražilo da se sami ne javljaju i kandidiraju za navedene poslove. Ako su to poštivali, nitko ih nije javno spominjao, ako su se pak javili i prikrili svoju prošlost pa bili otkriveni, onda su zakonski odgovarali.

  Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman nije proveo lustraciju, a nije na nju ni pomišljao. Ideološki to ne bi bilo u skladu s njegovom osnovnom premisom iz ranih devedesetih – pomirbom, a praktično, u uvjetima izloženosti oružanoj agresiji puno moćnijeg protivnika i pobuni domaćeg srpskog stanovništva – svako spominjanje lustracije onemogućilo bi formiranje vojske, policije, obrane. Njegova je politika bila privlačenje svih onih iz komunističkog aparata koji su željeli samostalnu Hrvatsku. Nakon njegove smrti nijedna politička snaga na vlasti nije dirala to potencijalno “osinje gnijezdo”.

  Kako je sada HDZ opet u oporbi, opet se spominje lustracija i čišćenje društva od taloga bivših komunističkih elita i agenata, a potencira se njihova današnja nazočnost u javnom životu.

  VL

  facebook komentari

  • Neće! Ponavljam: Neće, Neće, i opet Neće!
   Zašto? Jednostavno zato što je Karamarko dalje od lakata, rekao bih do vrata, upetljan u petljanije starih računa sa Račanom, mesićem, Josipovićem i drugom bagrom koja jedni druge čuvaju da ne dođe do bilo kakove LUSTRACIJE. Žalostno ali istinito. Živi bili pa vidjeli. Dao dragi Bog da sam u krivu! Milan.

   • Alan B’Stard

    Uz dužno poštovanje, mislim da si u krivu! Karamarko bi ipak mogao mnoge iznenaditi, iako je bio u tim strukturama siguran sam da ideološki nije dio njih

    • Nisam ja rekao da Karamarko neće “mnogo iznenaditi”, nego da on neće ništa poduzeti da dođe do ilustracij učinih i počinjenih zločina nad Hrvatima. To je samo moje mišljenje, kako sam i rekao: “Dao dragi Bog da sam u krivu”.

     • Alan B’Stard

      Ja misli da Hoće!

      • Ida Galić

       Ja mislim, da neće doći do takvog oblika lustracije, kakvog mnogi Hrvati priželjkuju, kao na primjer u Poljskoj, jer je sad već prekasno za to. Glavni akteri udbe i partije su već mrtvi ili su blizu stote. Dovoljno bi bilo, da se sudi svima, koji su nanijeli velike štete Hrvatskoj u bilo kojem obliku ( privatizacija, nesavjesan rad političara kao Josipović Milanović i slični) Isto tako trebalo bi očistiti pravosuđe od onih koji su sudili u komunizmu!

      • Hej pozdrav Ida, drago mi je da te vidim 🙂 .. složio bih se s tobom! Mislim da se trenutna vladajuća struktura nakon poraza na slijedećim izborima neće za dugo oporaviti i samim gubitkom vlasti dobar dio lustracije je napravljen. No ostaje veliki problem ovaj:
       Pozapošljavali su ogroman broj ljudi u institucije kojih se nećemo lako riješiti, s druge strane je dobar dio državotvornih hrvata, smijenjen, otpušten, umirovljen, tako da su naši počišćeni usudio bih se tako nazvat!
       Npr: Vojsku i policiju su potpuno očistili, sve ti je tamo sada go partizan! itd..

      • Ida Galić

       Ta lustracija može poslije novih izbora postati ozbiljan problem za Hrvatsku, jer će je jedni energično zahtjevati, a drugi će smatrati, da to nije potrebno i eto novog raskola i podjela oko toga. I ja smatram, da to treba opraviti potiho bez velike pompe, već zaradi Europe!

      • Ljuta Trava

       Mislim da bi nekima znak milosti bila LUSTERIZACIJA .

      • Ida Galić

       Misliš, vako, jednostavno objesiti o luster ili….!

      • haha, vjerojatno! Dobar izraz, moram ga pribilježiti! Lusterizacija 😀

      • Ida Galić

       A mogla bi se provesti i “luzerizacija” znači od svih tih što štete Hrvatskoj, napraviti “luzere” i to na svim područjima života i rada, dok narod jednostavno ne zaboravi na njih!!

      • Oni i jesu luzeri, da se nisu ogrebali u politici, što bi to oni bili?! Već vidim pojedine ministre i ministrice sa metlom i lopaticom kako metu rubnjake u prigradskim naseljima 🙂

      • Ljuta Trava

       Ma onaj sa ventilatorom i uključit da im nije vruće ..

       aaahahahahahaahaha

      • Ida Galić

       By Srka bi to bilo Inshalah!!

      • Ljuta Trava

       HAHAHAHAAHAHHHAAHAHAHAHAA

    • Ljuta Trava

     Tako je

     • Purger

      Čitam vas i shvatam da je vaš Kardinal Vinko puljić bio u pravu kada je rekao:
      “Posijemo žito u Bosni a molimo Boga da padne kiša u Zagrebu.”
      Tako i vi.Brinete se za Karamarka i ostale a dokazani udbaši vam kroje kapu u BiH u “stožernoj” stranci.
      Pustite vi nas.Imate vi mnogo više problema.

      • Svi smo mi braća

       Kažeš pustite vi nas imam osjećaj kao da misliš da smo mi dva naroda, isti je to narod, nema tu nas-vas

      • Ima, Jer pretpostavljam da je ovaj gore što se javio s Kozare. To Hrvat neće napisati, naravno da smo jedan narod

      • Purger

       Jadna ženo….da znaš što o vama mislimo mi pravi Hrvati u Zagrebu….bolje da ne govorim.
       Ja imam rodbinu u Sarajevu musliman po vjeroispovijesti a rođen sam u Hrvatskoj lijepoj našoj.Branio sam je od četnika u postrojbama HV dok ste vi surađivali s četnicima.
       Mi Hrvati NIKAD nećemo biti isti kao vi seljaci s kamenjara koji pljuju po ulicama i pišaju po drveću.
       Isto misle i moji zemljaci katolici.

      • zbunjuješ čitatelje, najprije reci što si i tko si!? iz ovoga bi se reklo da si: “Pravi Hrvat muslimanske vjeroispovijesti naturalizirani dotepenec u hrvatskom Zagrebu živiš? i Pljuješ po katolibanskim kamenjarcima u Hercegovini? Jel to!?

      • Purger

       Moj je dedo bio ujko i pobjegao je iz Sarajeva gdje je ostavio imanje.U Zagrebu se rodio moj babo pa i ja.Danas živim na Ilici i često obiđem meni drago Sarajevo.Ti to nećeš shvatiti ali moj Zagreb mi je naravno draži od Sarajeva i Hrvatska mi je važnija od Bosne.Zašto?Pa zato jer je to moja Domovina.Ne sanjam da postanem netko drugi, da imam drugu Domovinu.Volim svoje i uživam u svom.Glede Islama mislim da je mnogo lakše i ljepše biti Musliman u Hrvatskoj nego u Bosni gdje je sve prenaglašeno i presilno pa i vjera(sve tri).Sve ste vi dole pobrkali.Ne volite svoju zemlju.Mrzite je.Gledate ovdi?Zašto?Zar je tako ružno biti ono što jesi.Bosanac i Hercegovac.

       p.s. kakovo bre Nevesinje?

      • Mi smo ovdje prije svega Hrvati Katolici, pa regionalno gledano Hercegovci! Naša je Domovina (trenutni naziv ove države) Bosna i Hercegovina i volimo je više nego svi vi ostali zajedno što glumite ‘patriotizam’!

      • Alan B’Stard

       helezov džahil, lilitče!

      • B.Polje

       Kako je “purgeru” u Nevesinju, ima li išta novoga, kako poljoprivreda napreduje…

      • ..poplastili su sijeno.. sad je red šišanja ovaca 🙂

      • E JBGA

       Općinski sud u Širokom Brijegu presudio u Helezovu korist

       Objavljeno Petak, 18 Srpanj 2014 15:31

       Rješenjem Općinskog suda Široki Brijeg šef Grupe za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze Široki Brijeg Boro Miličević smatra se odgovornim za kršenje nekoliko članaka Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, navodi se u priopćenju Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

       Isto tako, dodaju kako je još 1. studenoga 2012. godine ovo ministarstvo pokrenulo prekršajni postupak protiv Miličevića jer je, kako navode, i nakon pismenih poziva i naloga resornog ministra Zukana Heleza odbio revizorskom timu za kontrolu staviti na raspolaganje podatke iz službenih evidencija i dokumentaciju kojom raspolaže kao šef Grupe za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze Široki Brijeg

       Kaznene prijave

       Prema navodima iz resornog federalnog ministarstva, dokumentacija je bila nužna za vršenje kontrole zakonitosti korištenja prava za 63 korisnika umirovljena pod povoljnim uvjetima. Nadalje ističu kako je mjesečni iznos naknada po toj osnovi uglavnom veći od 1000 maraka, a u kasnijem postupku revizije utvrđeno je da 30 od 63 navedena korisnika nezakonito koristi pravo na mirovinu pod povoljnim uvjetima. Sam Helez smatra kako je ova odluka suda u Širokom Brijegu vrlo ohrabrujuća.

       Prema njegovim riječima, ona vraća vjeru u suce i cjelokupno pravosuđe, kao jednog od osnovna tri stuba vlasti, koji karakteriziraju neutralnost, nepristranost i neovisnost o svim drugim oblicima vlasti. Uz to, Helez je izrazio nadu i očekivanje da će pravosudna tijela što prije reagirati i odgovoriti na opravdanost više od 150 kaznenih prijava koje je u proteklom razdoblju podnio protiv osoba za koje postoje osnovane sumnje da su sudjelovale u vršenju kaznenih djela protuzakonitog ostvarivanja prava na osobnu, u manjem opsegu i obiteljsku invalidninu, te povoljnije umirovljenje.

       Situacija u ZHŽ-u

       Inače, zavrzlama oko braniteljske revizije u ZHŽ-u još uvijek nije niti blizu kraja. Podsjetimo, Vlada FBiH je donijela odluku da se zaustavi isplata osobnih invalidnina u općinama Široki Brijeg, Ljubuški, Grude i Posušje jer ne žele pristati na reviziju te istu na sve moguće načine blokiraju. S druge pak strane, općinski i županijski predstavnici vlasti iz ZHŽ-a, kao i veliki broj braniteljskih udruga, kategorični su u ocijeni kako je trenutačna revizija izišla izvan okvira Ustava i zakona.
       Jasno kažu kako jesu za reviziju, ali kada se vrati u zakonske okvire.

       Uz to, pozivaju se i na zaključke Doma naroda Parlamenta FBiH, među kojima je i onaj kako se moraju izvršiti konzultacije resornog federalnog ministarstva s predstavnicima navedenih općina i županije s ciljem da se odblokira isplata novčanih sredstava i otklone prepreke za reviziju. Iako je taj rok već odavno prošao, dogovora nema na vidiku, a branitelji i dalje ne primaju svoje naknade. Helez je već bezbroj puta pozivao sve branitelje da se sami prijave na reviziju i da će odmah nakon što se utvrdi ispravnost dokumentacije njihove invalidnine biti odblokirane.

      • Ljuta Trava

       Što hoćeš ti agresorsko Helezovo krmče ?

      • Ljuta Trava

       Poznajem tri vrste Purgera , ali ti jadničak ne spadaš niti u jednu od te tri , iako bih te slobodno mogao smjestiti uskupinu Purgera sa Kozare ili Purgera sa Grmeča .

       ,,SHVATAŠ,, BA

      • Alan B’Stard

       Dobro si rekao Trava: ovo ti je purger s Grmeča ili iz vukojebina planine Lisac! helezov podguz

      • Purger

       Malo sam vas uznemirio?A..?

       Prvo:Općinski sud u Širokom Brijegu presudio u Helezovu korist-nemate ništa pametno reć.

       drugo: ni za ostalo moje prozivanje nemate nikakav kontraargument ni suvisli odgovor već pjenite bez veze.

       Odoh sad na naš lijepi jadran (Makarska) i moliću Boga da pored mene na plaži ne bude seljaka i divljih ljudi poput vas.Konzerve,pavlake itd…Pozz..

  • Neće! Ponavljam: Neće, Neće, i opet Neće!
   Zašto? Jednostavno zato što je Karamarko dalje od lakata, rekao bih do vrata, upetljan u petljanije starih računa sa Račanom, mesićem, Josipovićem i drugom bagrom koja jedni druge čuvaju da ne dođe do bilo kakove LUSTRACIJE. Žalostno ali istinito. Živi bili pa vidjeli. Dao dragi Bog da sam u krivu! Milan.

   • Alan B’Stard

    Uz dužno poštovanje, mislim da si u krivu! Karamarko bi ipak mogao mnoge iznenaditi, iako je bio u tim strukturama siguran sam da ideološki nije dio njih

    • Nisam ja rekao da Karamarko neće “mnogo iznenaditi”, nego da on neće ništa poduzeti da dođe do ilustracij učinih i počinjenih zločina nad Hrvatima. To je samo moje mišljenje, kako sam i rekao: “Dao dragi Bog da sam u krivu”.

     • Alan B’Stard

      Ja misli da Hoće!

      • Ida Galić

       Ja mislim, da neće doći do takvog oblika lustracije, kakvog mnogi Hrvati priželjkuju, kao na primjer u Poljskoj, jer je sad već prekasno za to. Glavni akteri udbe i partije su već mrtvi ili su blizu stote. Dovoljno bi bilo, da se sudi svima, koji su nanijeli velike štete Hrvatskoj u bilo kojem obliku ( privatizacija, nesavjesan rad političara kao Josipović Milanović i slični) Isto tako trebalo bi očistiti pravosuđe od onih koji su sudili u komunizmu!

      • Hej pozdrav Ida, drago mi je da te vidim 🙂 .. složio bih se s tobom! Mislim da se trenutna vladajuća struktura nakon poraza na slijedećim izborima neće za dugo oporaviti i samim gubitkom vlasti dobar dio lustracije je napravljen. No ostaje veliki problem ovaj:
       Pozapošljavali su ogroman broj ljudi u institucije kojih se nećemo lako riješiti, s druge strane je dobar dio državotvornih hrvata, smijenjen, otpušten, umirovljen, tako da su naši počišćeni usudio bih se tako nazvat!
       Npr: Vojsku i policiju su potpuno očistili, sve ti je tamo sada go partizan! itd..

      • Ida Galić

       Ta lustracija može poslije novih izbora postati ozbiljan problem za Hrvatsku, jer će je jedni energično zahtjevati, a drugi će smatrati, da to nije potrebno i eto novog raskola i podjela oko toga. I ja smatram, da to treba opraviti potiho bez velike pompe, već zaradi Europe!

      • Ljuta Trava

       Mislim da bi nekima znak milosti bila LUSTERIZACIJA .

      • Ida Galić

       Misliš, vako, jednostavno objesiti o luster ili….!

      • haha, vjerojatno! Dobar izraz, moram ga pribilježiti! Lusterizacija 😀

      • Ida Galić

       A mogla bi se provesti i “luzerizacija” znači od svih tih što štete Hrvatskoj, napraviti “luzere” i to na svim područjima života i rada, dok narod jednostavno ne zaboravi na njih!!

      • Oni i jesu luzeri, da se nisu ogrebali u politici, što bi to oni bili?! Već vidim pojedine ministre i ministrice sa metlom i lopaticom kako metu rubnjake u prigradskim naseljima 🙂

      • Ljuta Trava

       Ma onaj sa ventilatorom i uključit da im nije vruće ..

       aaahahahahahaahaha

      • Ida Galić

       By Srka bi to bilo Inshalah!!

      • Ljuta Trava

       HAHAHAHAAHAHHHAAHAHAHAHAA

    • Ljuta Trava

     Tako je

     • Purger

      Čitam vas i shvatam da je vaš Kardinal Vinko puljić bio u pravu kada je rekao:
      “Posijemo žito u Bosni a molimo Boga da padne kiša u Zagrebu.”
      Tako i vi.Brinete se za Karamarka i ostale a dokazani udbaši vam kroje kapu u BiH u “stožernoj” stranci.
      Pustite vi nas.Imate vi mnogo više problema.

      • Svi smo mi braća

       Kažeš pustite vi nas imam osjećaj kao da misliš da smo mi dva naroda, isti je to narod, nema tu nas-vas

      • Ima, Jer pretpostavljam da je ovaj gore što se javio s Kozare. To Hrvat neće napisati, naravno da smo jedan narod

      • Purger

       Jadna ženo….da znaš što o vama mislimo mi pravi Hrvati u Zagrebu….bolje da ne govorim.
       Ja imam rodbinu u Sarajevu musliman po vjeroispovijesti a rođen sam u Hrvatskoj lijepoj našoj.Branio sam je od četnika u postrojbama HV dok ste vi surađivali s četnicima.
       Mi Hrvati NIKAD nećemo biti isti kao vi seljaci s kamenjara koji pljuju po ulicama i pišaju po drveću.
       Isto misle i moji zemljaci katolici.

      • zbunjuješ čitatelje, najprije reci što si i tko si!? iz ovoga bi se reklo da si: “Pravi Hrvat muslimanske vjeroispovijesti naturalizirani dotepenec u hrvatskom Zagrebu živiš? i Pljuješ po katolibanskim kamenjarcima u Hercegovini? Jel to!?

      • Purger

       Moj je dedo bio ujko i pobjegao je iz Sarajeva gdje je ostavio imanje.U Zagrebu se rodio moj babo pa i ja.Danas živim na Ilici i često obiđem meni drago Sarajevo.Ti to nećeš shvatiti ali moj Zagreb mi je naravno draži od Sarajeva i Hrvatska mi je važnija od Bosne.Zašto?Pa zato jer je to moja Domovina.Ne sanjam da postanem netko drugi, da imam drugu Domovinu.Volim svoje i uživam u svom.Glede Islama mislim da je mnogo lakše i ljepše biti Musliman u Hrvatskoj nego u Bosni gdje je sve prenaglašeno i presilno pa i vjera(sve tri).Sve ste vi dole pobrkali.Ne volite svoju zemlju.Mrzite je.Gledate ovdi?Zašto?Zar je tako ružno biti ono što jesi.Bosanac i Hercegovac.

       p.s. kakovo bre Nevesinje?

      • Mi smo ovdje prije svega Hrvati Katolici, pa regionalno gledano Hercegovci! Naša je Domovina (trenutni naziv ove države) Bosna i Hercegovina i volimo je više nego svi vi ostali zajedno što glumite ‘patriotizam’!

      • Alan B’Stard

       helezov džahil, lilitče!

      • B.Polje

       Kako je “purgeru” u Nevesinju, ima li išta novoga, kako poljoprivreda napreduje…

      • ..poplastili su sijeno.. sad je red šišanja ovaca 🙂

      • E JBGA

       Općinski sud u Širokom Brijegu presudio u Helezovu korist

       Objavljeno Petak, 18 Srpanj 2014 15:31

       Rješenjem Općinskog suda Široki Brijeg šef Grupe za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze Široki Brijeg Boro Miličević smatra se odgovornim za kršenje nekoliko članaka Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, navodi se u priopćenju Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

       Isto tako, dodaju kako je još 1. studenoga 2012. godine ovo ministarstvo pokrenulo prekršajni postupak protiv Miličevića jer je, kako navode, i nakon pismenih poziva i naloga resornog ministra Zukana Heleza odbio revizorskom timu za kontrolu staviti na raspolaganje podatke iz službenih evidencija i dokumentaciju kojom raspolaže kao šef Grupe za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze Široki Brijeg

       Kaznene prijave

       Prema navodima iz resornog federalnog ministarstva, dokumentacija je bila nužna za vršenje kontrole zakonitosti korištenja prava za 63 korisnika umirovljena pod povoljnim uvjetima. Nadalje ističu kako je mjesečni iznos naknada po toj osnovi uglavnom veći od 1000 maraka, a u kasnijem postupku revizije utvrđeno je da 30 od 63 navedena korisnika nezakonito koristi pravo na mirovinu pod povoljnim uvjetima. Sam Helez smatra kako je ova odluka suda u Širokom Brijegu vrlo ohrabrujuća.

       Prema njegovim riječima, ona vraća vjeru u suce i cjelokupno pravosuđe, kao jednog od osnovna tri stuba vlasti, koji karakteriziraju neutralnost, nepristranost i neovisnost o svim drugim oblicima vlasti. Uz to, Helez je izrazio nadu i očekivanje da će pravosudna tijela što prije reagirati i odgovoriti na opravdanost više od 150 kaznenih prijava koje je u proteklom razdoblju podnio protiv osoba za koje postoje osnovane sumnje da su sudjelovale u vršenju kaznenih djela protuzakonitog ostvarivanja prava na osobnu, u manjem opsegu i obiteljsku invalidninu, te povoljnije umirovljenje.

       Situacija u ZHŽ-u

       Inače, zavrzlama oko braniteljske revizije u ZHŽ-u još uvijek nije niti blizu kraja. Podsjetimo, Vlada FBiH je donijela odluku da se zaustavi isplata osobnih invalidnina u općinama Široki Brijeg, Ljubuški, Grude i Posušje jer ne žele pristati na reviziju te istu na sve moguće načine blokiraju. S druge pak strane, općinski i županijski predstavnici vlasti iz ZHŽ-a, kao i veliki broj braniteljskih udruga, kategorični su u ocijeni kako je trenutačna revizija izišla izvan okvira Ustava i zakona.
       Jasno kažu kako jesu za reviziju, ali kada se vrati u zakonske okvire.

       Uz to, pozivaju se i na zaključke Doma naroda Parlamenta FBiH, među kojima je i onaj kako se moraju izvršiti konzultacije resornog federalnog ministarstva s predstavnicima navedenih općina i županije s ciljem da se odblokira isplata novčanih sredstava i otklone prepreke za reviziju. Iako je taj rok već odavno prošao, dogovora nema na vidiku, a branitelji i dalje ne primaju svoje naknade. Helez je već bezbroj puta pozivao sve branitelje da se sami prijave na reviziju i da će odmah nakon što se utvrdi ispravnost dokumentacije njihove invalidnine biti odblokirane.

      • Ljuta Trava

       Što hoćeš ti agresorsko Helezovo krmče ?

      • Ljuta Trava

       Poznajem tri vrste Purgera , ali ti jadničak ne spadaš niti u jednu od te tri , iako bih te slobodno mogao smjestiti uskupinu Purgera sa Kozare ili Purgera sa Grmeča .

       ,,SHVATAŠ,, BA

      • Alan B’Stard

       Dobro si rekao Trava: ovo ti je purger s Grmeča ili iz vukojebina planine Lisac! helezov podguz

      • Purger

       Malo sam vas uznemirio?A..?

       Prvo:Općinski sud u Širokom Brijegu presudio u Helezovu korist-nemate ništa pametno reć.

       drugo: ni za ostalo moje prozivanje nemate nikakav kontraargument ni suvisli odgovor već pjenite bez veze.

       Odoh sad na naš lijepi jadran (Makarska) i moliću Boga da pored mene na plaži ne bude seljaka i divljih ljudi poput vas.Konzerve,pavlake itd…Pozz..