Pratite nas

Hoće li HDZ kada se vrati na vlast donijeti zakon o lustraciji?

Objavljeno

na

Hoće li HDZ kada se vrati na vlast donijeti zakon o lustraciji? Vrlo vjerojatno. Predsjednik stranke Tomislav Karamarko još u vrijeme kad je bio ministar policije zapaženo je isticao potrebu da Hrvati raskrste sa svim totalitarizmima, pa tako i komunističkim, koji je rezolucijom Vijeća Europe izjednačen s fašizmom i nacizmom.

U Hrvatskoj, međutim, taj “spoj” i jednakost totalitarizama još uvijek ne ulaze baš lako svima u glave. A ta potreba proizlazi i iz programa Europske pučke stranke (EPP) u kojem stoji da se u bivšim komunističkim zemljama koje su članice EU lustracija mora provesti. Upravo je HDZ zajedno s mađarskim Fidesom, Građanskom platformom iz Poljske te slovenskom Demokratskom strankom inicirao da ta točka uđe u program EPP-a koji je prihvaćen uoči izbora za Europski parlament u ožujku na kongresu te stranke u Dublinu.

karamarkoHDZ je sa spomenutim strankama izradio amandman o lustraciji koji je ušao u službeni program EPP-a.

Tema lustracije ponovno je postala aktualna nakon što su svi HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu, kao i HSS-ovka Marijana Petir potpisali pismo koje su zastupnici EPP-a uputili šefu Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru sa zahtjevom da jedan od povjerenika u EK bude zadužen za pitanje europske povijesti i sjećanja na žrtve totalitarizma. Tu je funkciju, među ostalima, u prošlom sazivu EK imala Viviane Reding.

Davor Ivo Stier, HDZ-ov eurozastupnik, objašnjava da je ta funkcija iznimno važna jer se upravo na taj način bori protiv revizije povijesti i relativizacije totalitarnih zločina.

On podsjeća na program EPP-a i zaslugu HDZ-a da u njega uđe odredba o provođenju lustracije u bivšim komunističkim zemljama, sada članicama EU, ali naglašava da lustracija mora biti isključivo suočavanje s prošlošću, a ne revanšizam.

– Lustracija je instrument za demokratizaciju društva. U Španjolskoj je zadnji Frankov kip uklonjen nakon 20 i više godina – odgovorio je na pitanje ima li smisla i načina provoditi lustraciju 25 godina nakon pada komunizma. U HDZ-u potvrđuju da je došlo vrijeme da se i Hrvatska konačno suoči s posljedicama i zločinima svih totalitarizama.

– Ova vlada to ne čini, ali će to učiniti sljedeća hrvatska Vlada, pod vodstvom HDZ-a, ne zbog revanšizma, toga neće biti, nego zbog ozdravljenja hrvatskog društva – kaže međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač. Dodaje da su, na kraju krajeva, postkomunistička društva koja su se aktivno suočila sa svojom totalitarnom prošlošću danas i ekonomski puno bolje razvijaju.

– Te su se zemlje gospodarski odlijepile od Hrvatske. Došlo je vrijeme za temeljite promjene u Hrvatskoj – kaže Kovač.

Lustracija je, inače, od postkomunstičkih država najpotpunije provedena u bivšoj Istočnoj Njemačkoj. Iz javnog života uklonjeni su svi oni koji su aktivno radili u tajnim službama komunističkog režima. Oni više nisu mogli biti učitelji, profesori, novinari ili urednici u medijima niti se smiju kandidirati za političke i parlamentarne funkcije.

Lustracija nije progon

Lustracija je provedena i u Poljskoj, a puno blaže i u ostalim postkomunističkim državama. Nije se, međutim, radilo o nekakvom progonu, nego se od bivših agenata totalitarnih službi samo tražilo da se sami ne javljaju i kandidiraju za navedene poslove. Ako su to poštivali, nitko ih nije javno spominjao, ako su se pak javili i prikrili svoju prošlost pa bili otkriveni, onda su zakonski odgovarali.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman nije proveo lustraciju, a nije na nju ni pomišljao. Ideološki to ne bi bilo u skladu s njegovom osnovnom premisom iz ranih devedesetih – pomirbom, a praktično, u uvjetima izloženosti oružanoj agresiji puno moćnijeg protivnika i pobuni domaćeg srpskog stanovništva – svako spominjanje lustracije onemogućilo bi formiranje vojske, policije, obrane. Njegova je politika bila privlačenje svih onih iz komunističkog aparata koji su željeli samostalnu Hrvatsku. Nakon njegove smrti nijedna politička snaga na vlasti nije dirala to potencijalno “osinje gnijezdo”.

Kako je sada HDZ opet u oporbi, opet se spominje lustracija i čišćenje društva od taloga bivših komunističkih elita i agenata, a potencira se njihova današnja nazočnost u javnom životu.

VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su predvodili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov danas je, u utorak, 19. rujna 2017. uz predstavnike DUSZ-a, vatrogastva i lokalne uprave i samouprave boravilo u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Osnovni cilj bio je dublji uvid u situaciju na terenu, kao i sve nedavne aktivnosti protupožarnih i protupoplavnih namjenski organiziranih snaga (NOS) OSRH koje su zajedno s drugim državnim institucijama i hrvatskim građanima radile na sprječavanju i sanaciji posljedica požara, poplava i suša koje su u zadnjih nekoliko mjeseci zadesile više područja Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta vojarni, izaslanstvu su održane prezentacije o protupožarnoj i protupoplavnoj sezoni 2017., kao i o opskrbi pitkom vodom naselja koja su bila pogođena tim nepogodama i sušom.

Daljnje informacije predočene su tijekom pregleda postroja Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze i drugih pripadnika OSRH koji su bili angažirani u poplavljenim te sušnim područjima.

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

“Svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom, koji je ponekad bio iznad uobičajenih ljudskih mogućnosti, vi piloti i tehničari, pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, stavili ste se na raspolaganje našoj Domovini.

Kao što je hrvatski vojnik bio uz svoj narod ’91. godine, tako ste i vi danas – kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, od gašenja požara pa do sanacije poplavljenih područja”, poručio je ministar.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je dobru suradnju i koordinaciju s DUZS-om, naročito vatrogastvom. “Prikupili smo naučene lekcije, preostaje nam da ih dobro izanaliziramo i implementiramo u svim područjima, od opreme do organizacije, sve s ciljem da budemo još učinkovitiji”, rekao je general.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je pripadnicima OSRH na svemu što su učinili za građane. “Bilo je to ljeto s mnogo nepogoda, suša, požara i poplava. Štete su velike, no najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Štete bi bile puno veće, da nije bilo vas, ne znam kako bi sve skupa završilo”, poručio je Longin vojnicima.

U sklopu programa posjeta, izaslanstvo je obišlo i novouređeni prostor za zrakoplovne tehničare koji rade na PP avionima Airtractor AT-802 A, kao i postroj akro grupe HRZ i PZO-a “Krila Oluje”. Ministar Krstičević tom je prilikom čestitao pilotima na osvojenoj nagradi za najprecizniji nastup na aeromitingu u Slovačkoj Republici.

Foto: MORH/ T. Brandt

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Zatvarali bi one koji su 1991. ratovali – Za dom spremni!

Objavljeno

na

Oporbeni IDS, javljaju mediji, izradio je prijedlog Izmjena i dopuna Kaznenog zakona u sklopu kojeg predlažu zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, što, kako naglašavaju, podrazumijeva i isticanje  simbola i pozdrava „za dom spremni“, koji se vežu za ustaški režim.

Kao prvo, za nešto takvog zatvorske kazne, pa i zabrane, nikada nisu donijele ništa dobrog, uvijek su manje-više bile – kontraproduktivne.

Ovog puta će to biti još i više, jer glavni razlog predlaganja drastičnih mjera je usklik – „Za dom spremni!“ Naime, kad bi se taj „ludi“ zakon pretvorio u djelo, onda bi se moglo dogoditi da i onaj tko je ratovao, bio ranjen ili ginuo uz taj pozdrav u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu također bi mogao završiti onkraj brave, ili bi jednostavno svi koji su 1991. nosili te oznake postali građani „drugog reda“! Drugo, ako se već razmišlja o nečem takvom, to bi trebalo provesti u „paketu“ tj. da se zabrane fašistički, nacistički i komunistički simboli, ali i četnički koji su vezani uz Domovinski rat. Onda nikakvi ratni zločinci poput Vukašina Šoškočanina ne bi mogli imati „privatne“ spomenike, kao što ih imaju danas, a na kojima piše (na ćirilici) da „ovdje počiva komandant  odbrane Borova Sela, narodni junak, proglašen na velikoj narodnoj srpskoj  skupštini u Belom Manastiru 25. septembra 1991. godine.“.Osim toga, trebalo bi sankcionirati i sve one koji poput nekih članova IDS-a na ovaj ili onaj način sustavno „guraju“ projekt odcjepljenja Istre od Hrvatske, odnosno koji žele Istru proglasiti – Republikom! To je mnogo opasnije teza od usklika „Za dom spremni“, jer bi nakon njih to mogli (kad bi poludjeli!) zatražiti Dubrovčani i drugi. I ode Hrvatska, bez četnika, u tri PM!

Sad se postavlja pitanje: što su ti koji su bili i koji jesu na vlasti učinili da primjerice djeca u školi znaju što je to antifašizam, komunizam, nacizam i fašizam, te  što je to Domovinski rat, i protiv koga smo se mi borili? Sankcije bi trebalo uvesti i za ratne profitere, dezertere i izdajice. Trebalo bi još jednom „pročešljati“ popise amnestiranih srpskih i inih četnika, od kojih se dobar dio ponaša kao da su pobijedili u Domovinskome ratu, a ne kao da su (pomilovani) zločinci.

Dakle, idemo po redu. Prvo ćemo ustvrditi tko su bili oni koji su nakon završetka II. svjetskog rata počinili u ime Tita i partije strašne i neviđene zločine nad nevinim Hrvatima te zabraniti sve simbole pod kojima su to činili. Zatim, ćemo doći do Domovinskog rata te sankcionirati isticanje svih četničkih simbola, poglavito onih koji se vežu uz rehabilitiranog (!) četničkog zlotvora Dragoljuba Dražu Mihailovića, koji je Srbima i danas „svjetla točka“. Onda idemo kazniti one koji svake godine u Kumrovcu, ali i na drugim partizansko-komunističkim skupovima, ističu i nose simbole propale Jugoslavije, zločinačke JNA, ali i Tita.

Trebalo bi kazniti i spodobe  koji viču: Smrt fašizmu-sloboda narodu, jer se  taj uzvik nalazi  i na svim, ali baš na svim, važnijim dokumentima SK, KOS-a, Udbe i drugih organa i bio je sastavni dio  popisa za „odstrel“ nevinih Hrvata! (Uče li i o tome djeca u školi?)

Vjerujemo da ćemo čitav prijedlog ovog (suludog) Kaznenog zakona pročitati i u četničkim „Novostima“, koje iz tjedan u tjedan provode četničku politiku, pa će nam i u svezi toga mnoge stvari biti jasnije! (Zar ne Pupovac?).

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati