Pratite nas

Hoće li Hrvatska ponovno na europski stup srama kao i nakon donošenja sramotnog Lex Perković?

Objavljeno

na

Kako je već svima poznato, Županijski sud u Velikoj Gorici prošlog je tjedna odbio izručenje bivšeg SDS-ovca, Zdravka Mustača, Njemačkoj. Do ponedjeljka u ponoć DORH pod ravnanjem Mladena Bajića ima priliku uložiti žalbu na ovu odluku. Ukoliko se to ne dogodi, sudska odluka postat će pravomoćnom. Hrvatskoj stoga prijeti situacija gdje ćemo izručiti Josipa Perkovića (ako Vrhovni sud tako odluči), a odbiti izručenje Mustača. Ovo bi bila prvoklasna sramota u očima hrvatske, ali i europske javnosti.

Zakoni kao svačija “prćija”

DORH-ovo ponašanje u ovom slučaju ponovo će ukazati na paradoksalnu situaciju u kojoj je DORH obvezan štititi poštivanje hrvatskih zakona, a u isto vrijeme štititi interese Njemačke kao tražitelja izručenja. Situacija je apsurdna zato što su stavovi DORH-a i Njemačke u ovom slučaju dijametralno suprotni. DORH je svojim postupcima i stavovima u više navrata poručio kako je zastara za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine nastupila 1998. godine te kako je stoga izručenje i Perkovića i Mustača Njemačkoj nemoguće. Iako bi DORH u ovim postupcima trebao zastupati i Njemačku, koja izručenje traži, u ovom se slučaju stavio u obranu SDS-ovaca. Najveći problem u cijeloj priči je što se hrvatske zakone i Ustav, već po starom “dobrom” običaju, interpretira u skladu s dnevno-političkim interesima.

Dokaz tome, reći će mnogi, su drugačije odluke dvaju sudova u predmetima Perković i Mustač. No, ne treba zaboraviti ni uvođenje ćirilice u Vukovar. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara mjesecima je ukazivao na nepoštivanje čl. 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. U isto su se vrijeme vladajući, potpuno ignorirajući ovaj članak, pozivali na drugu odredbu istog zakona. Veliku je prašinu podigao i referendum o braku; vladajući su tvrdili kako je on protuustavan, nadajući se kako će na taj način spriječiti ustavne promjene. Iako različite interpretacije zakona u demokratskim zemljama nisu ništa neobično, zabrinjavajuće je što zakoni očito nisu optimalni te su podložni dnevno-političkim manipulacijama.

Bitno je što Njemačka misli, a ne DORH

Iako smo im postavili načelno pitanje može li sukob interesa biti da DORH zastupa i državu članicu EU koja traži izručenje, a ujedno da štiti hrvatske zakone, u Europskoj komisiji odbili su komentirati jer, kako kažu, ne komentiraju individualne slučajeve. Za mišljenje smo upitali odvjetnika Vladimira Gredelja, bivšeg predsjednika Udruge hrvatskih sudaca.

Mislim da je ova situacija doista neugodna za DORH i Bajića. Bilo bi jako mudro da u ovom slučaju, gdje je velikogorički sud donio odluku kakvu je donio, DORH uloži žalbu – kaže nam Gredelj. Na pitanje koliko smatra da je to realno s obzirom da je DORH izrazio stav da je riječ o zastari, Gredelj odgovara:

Uopće nije bitno što oni misle. Oni zastupaju i njemačku stranu, bitno je što ona misli. DORH ima mandat u okvirima koje zastupa njemačka strana. A sad, kakav će DORH stav zauzeti… Ako DORH to ne napravi, moglo bi se dogoditi da Vrhovni sud Republike Hrvatske ne može ujednačiti praksu u dva slučaja, Mustača i Perkovića. Možemo doći u situaciju da se jedan od njih izruči, a drugi ne. To bi bilo karikaturalno pred pravosudnom javnošću Europske unije, ali i cijelog svijeta. Mi moramo voditi računa o dojmu koji Hrvatska ostavlja. Europsku uniju ne zanimaju ni Bajić ni Hrvatin ni Milanović. Njih zanima kako hrvatsko pravosuđe u cjelini djeluje. I na taj način bi se svi trebali ponašati, jako odgovorno za percepciju koju stvaramo u očima svijeta. Želimo biti njegov dio, a ponašamo se kao da nas uopće nije briga – kaže Gredelj.

U ponedjeljak, točno u ponoć, neke će stvari biti jasnije. Iako već sada nije teško naslutiti što će se dogoditi i da Hrvatskoj doista prijeti da se još jednom osramoti. Još je u mislima svježe “ribanje” koje nam je priuštila Viviane Redding nakon donošenja sramotnog Lex Perković.

ZS/dnevno Foto/BS/pixell

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Andrej Plenković: Dobro je što je predsjednica posjetila Rusiju

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć u Bruxellesu da je dobro što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otišla u posjet Rusiji.

Rekao je kako je put u Rusiju pripreman posljednjih desetak mjeseci. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić vodila je hrvatsku delegaciju prije dva tjedna u Moskvu, pripremila sadržajno ovaj posjet, sve ono što se odnosilo na gospodarski dio suradnje.

Hrvatska gospodarska komora kao i obično koordinira naše gospodarstvenike koji su zainteresirani za sudjelovanje na gospodarskom forumu, bilo je dvoje ministara iz Vlade, jedna državna tajnica i cijeli tim savjetnika. Mislim da je predsjednica bila sasvim dobro praćena u svojim aktivnostima, istakno je Plenković.

Komentirao je i navodne izjave šefa Sberbanka Hermana Grefa da je lex Agrokor oštetio njegovu banku i da će se boriti za povrat uloženog novca, rekavši kako je ključno da Sberbank stalno sudjeluje u privremenom vjerovničkom vijeću. Ima informacije o svemu što se radi, sudjeluje u procesu donošenja odluka, dolazili su s predstavnicima drugih banaka u Vladu prije donošenja zakona i imali su sav prostor kao i drugi vjerovnici. Bilo bi dobro da Sberbank bude jednako konstruktivan kao i druge banke koje su prije davale kredite Agrokoru, kaže Plenković.

Premijer je rekao da nije znao za podatak da je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) proteklih godina davala kredite Agrokoru u ukupnom iznosu od 905 milijuna kuna. Pročitao sam u medijima i kada se vratim u Zagreb, želim vidjeti cjelinu informacija o odlukama HBOR-a proteklih godina i različitim kreditima koji su davani, rekao je Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Fra Mario Knezović: Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih

Objavljeno

na

Objavio

Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih.

Oni ne smiju biti sudionici u medijima. Što oni imaju reć osim toga da brane svoje klijente i kažu da je svak nevin.

Druga stvar je još čudnija. Ako je na Agrokorovom računu bilo samo par kuna od kud sada tolika lova da Todorić unajmi skupoga stranoga odvjetnika?

Što se tiče svih dionika u propasti Agrokora postoje samo dvije konstatacije: ili su ti direktori bili totalni glupani ili su lopovi. Jedno od toga dvoga jesu. Treće opcije nema. A upravo će tu treću opciju pronaći u dobroj mjeri korumpirano pravosuđe. Sram me je u kakvome društvu živim.

Sramota je da se neke zadrži u pritvoru što su dali stolove da se na njima piše peticija za opće dobro, dok se na slobodi nalaze zloćudni rušitelji brojnih života koji cijelu naciju bacaju na koljena.

Dokle god su odvjetnici, čitaj navijači u svojim predmetima što je njihovo pravo i častan posao, u medijima nema nam sreće.

Sudcima i odvjetnicima je mjesto u sudnici, a kriminalcima u pritvoru. Dotle smo došli da bi trebali u Hrvata pjevati srpsku himnu “Bože pravde”!

 

Slaven Letica: Uspon i pad jedinoga hrvatskog oligarha Ivice Todorića

facebook komentari

Nastavi čitati