Pratite nas

Hoće li Perković i Mustač uzdrmati hrvatske političke elite?

Objavljeno

na

Suđenje bivšem operativcu i čelniku prvo jugoslavenskih, a zatim i hrvatskih obavještajnih službi, Josipu Perkoviću, započet će sredinom listopada. Suđenje bi se trebalo održavati 61 dan i biti završeno u travnju 2015. godine. Još se uvijek ne zna hoće li biti spojeno sa suđenjem Zdravku Mustaču, bivšem čelniku SDS-a. Što možemo očekivati od suđenja? Hoće li na površinu izaći inkriminirajuće informacije o pripadnicima hrvatskih političkih elita? Hoće li, slikovito rečeno, ispadati kosturi iz ormara?

Podsjetimo, Perkoviću se sudi zbog ubojstva Josipa Đurekovića 1983. godine. U službenoj optužnici njemačko državno odvjetništvo napominje da je ‘optuženi od 1979. do 1985. bio šef odjela za ‘neprijateljsku emigraciju’ jugoslavenske tajne službe u Zagrebu’ . Ovako opisuje tijek događaja po spisima optužnice: ‘Vjerojatno je u proljećem 1982. dobio nalog od nadređenog – posebno progonjenog Zdravka Mustača – planirati i izvršiti ubojstvo jugoslavenskog opozicijskog emigranta Stjepana Đurekovića u Saveznoj Republici Njemačkoj.
S tim je ciljem optuženi stupio u kontakt sa svojim doušnikom Krunoslavom Pratesom, koji je bio blizak s Đurekovićem i imao je njegovo povjerenje. Nakon što je doušnika informirao o namjeri atentata na Đurekovića, dogovoreno je da se on izvrši u P.-ovoj garaži u Wolfratshausenu, koju je Đureković povremeno koristio kao tiskaru.’ Prates je već osuđen na doživotni zatvor za Đurekovićevo ubojstvo. Perkovića se u optužnici opisuje kao osobu koja je ubojicama dala ključeve od Pratesove garaže.
Jurčević: Slučaj Đureković samo trag koji vodi do saznanja o mračnoj pozadini
Prof.dr.sc. Josip Jurčević, čija je stručna specijalizacija suvremena hrvatska povijest, prošle je godine izdao knjigu ‘Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti’. Knjiga je izdana usred sukoba Hrvatske s Europskom komisijom i drugim značajnim europskim čimbenicima, poput njemačke kancelarke Angele Merkel, oko donošenja kontroverznog zakona kolokvijalno nazvanog Lex Perković, koji je treba onemogućiti Perkovićevo izručenje. Zakon je kasnije revidiran. Jurčević na kraju knjige predviđa što bi se moglo dogoditi tijekom i nakon suđenja.
‘Prastara izreka kaže da je znanje moć. Ova se izreka na poseban način potvrđuje u slučaju Lexa Perković jer Perković i njegove tajne službe raspolažu s teškim podacima koji su pogubni za golemi dio upravljačke strukture koja je svoju moć preselila iz jugoslavenskog komunizma u demokratsku Hrvatsku. Između ostaloga, riječ je o podacima koji svjedoče o zločinačkoj ćudi komunističkoga režima pri čemu se samo jedan dio odnosi na ubojstva hrvatskih iseljenika.
Naime, još se više radi o staroj zločinačkoj strukturi koja je sa svojom zločinačkom ćudi preplavila i novu hrvatsku državu. Stoga se bitka za spašavanje Perkovića i kompanije prvenstveno vodi kako bi i nadalje ostali prikriveni mnogobrojni zločini koje struktura moći čini već četvrt stoljeća i u samostalnoj Hrvatskoj.
Slučaj Đureković i druga ubojstva hrvatskih iseljenika samo su trag koji vodi do saznanja o mračnoj pozadini svega što se u Hrvatskoj događali i prije i poslije 1990. godine, a namjerava se nastaviti i u budućnosti. Na taj način se može reći kako u slučaju Lexa Perković ne pada gusti snijeg da prekrije brijeg, nego da zločincima svih vrsta prikrije trag.’
Profesor Jurčević u nastavku govori o nerazjašnjenim ubojstvima poslije 1990., Ini, mogućim sukobima interesa u poslovima obitelji ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić i premijera Zorana Milanovića, tajnim računima u švicarskom Zugu, ‘ubijanju’ Plive… Hoće li inkriminirajuće informacije iznesene na suđenju Perkoviću najesen potresti Hrvatsku?
Peratović: Mustač i Perković mogli bi se međusobno optuživati
Željko Peratović, glavni urednik portala 45lines, od početka prati slučaj Perković.
– Tužiteljstvo se dobro pripremilo. Prema mojim saznanjima, prikupilo je još relevantnih dokaza i svjedoka. Teze koje je obrana nudila – da je to sve namješteno, da je Sindičić dao lažni iskaz – to je palo u vodu. Ako dođe do spajanja optužnica možda će doći do situacije da Mustač i Perković jedan drugog terete. Potvrdit će se dosadašnja saznanja koja su bila navedena u presudi Pratesu i okolnosti samog ubojstva, ali dat će nam i još bolji uvid u to kako je sustav funkcionirao – kaže nam Peratović.
Naš sugovornik kaže da njemački istražni organi, prema njegovim informacijama, obrađuju još najmanje 10 slučajeva ubojstava hrvatskih emigranata. Problem je u tome što bi za proširivanje optužnice, kaže Peratović, Nijemci morali tražiti hrvatsku suglasnost koju vjeruje da ne bi dobili.
– Nijemci bi stoga mogli Udbu okarakterizirati kao zločinačku organizaciju čime Perković i Mustač ne bi mogli biti izravno optuženi, ali sigurno bi bili navedeni kao sudionici. Time bi i svi drugi pripadnici tadašneg SDS-a, sudionici kaznenih djela, mogli biti obuhvaćeni optužnicom – vjeruje Peratović.
Odvjetnik Gizele Đureković: Otkrit će se dosta
Siniša Pavlović odvjetnik je Gizele Đureković, supruge ubijenog Stjepana. Njegovoj je stranci uvažena žalba te će gđa Đureković imati ulogu oštećene strane sutužiteljice u postupku. On vjeruje da se inkriminirajuće informacije mogu očekivati, ali da neće ići toliko u širinu da bi se mogli saznavati novi detalji kriminala u Ini, Plivi…
– Koliko će se otkriti tko stoji iza ove cijele priče? Vjerujem da će se otkriti dosta. Radi se o optuženicima koji su bili u samom vrhu Udbe i bili su u direktnom kontaktu sa politikom koja je upravljala i nadgledala djelatnostima obavještajaca. Vidjet ćemo koliko toga će izaći na površinu tijekom suđenja. To jednim dijelom ovisi o optužbi, odnosno njemačkom saveznom tužitelji, a malim dijelom i o nama – kaže nam Pavlović. Od suđenja očekuje da se sazna što se dogodilo, tko je odgovoran i da krivac bude kažnjen.
Pavlović upozorava i na dezinformacije koje u posljednje vrijeme kruže hrvatskim medijima.
– Jedna je da je Perkovića u zatvoru posjetila kćer. On nema kćer. Druga je da Zdravko Mustač ne može biti osuđen strogo koliko Perković. On je optužen za istu stvar kao i Perković, njihova pravna kvalifikacija je jednaka. Dakle, pravna je besmislica da ne može biti kažnjen jednakom kaznom kao i Perković. Tko je došao na ideju da to pusti u javnost i zašto je nejasno, ali je naprosto bedasto.
U ovom trenutku još se uvijek ne zna hoće li suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, bivšem šefu SDS-a, biti spojena. Kako neslužbeno doznajemo, vjerojatnost za to je velika.
Autor: Zoran Stupar/croexpress

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su predvodili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov danas je, u utorak, 19. rujna 2017. uz predstavnike DUSZ-a, vatrogastva i lokalne uprave i samouprave boravilo u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Osnovni cilj bio je dublji uvid u situaciju na terenu, kao i sve nedavne aktivnosti protupožarnih i protupoplavnih namjenski organiziranih snaga (NOS) OSRH koje su zajedno s drugim državnim institucijama i hrvatskim građanima radile na sprječavanju i sanaciji posljedica požara, poplava i suša koje su u zadnjih nekoliko mjeseci zadesile više područja Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta vojarni, izaslanstvu su održane prezentacije o protupožarnoj i protupoplavnoj sezoni 2017., kao i o opskrbi pitkom vodom naselja koja su bila pogođena tim nepogodama i sušom.

Daljnje informacije predočene su tijekom pregleda postroja Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze i drugih pripadnika OSRH koji su bili angažirani u poplavljenim te sušnim područjima.

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

“Svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom, koji je ponekad bio iznad uobičajenih ljudskih mogućnosti, vi piloti i tehničari, pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, stavili ste se na raspolaganje našoj Domovini.

Kao što je hrvatski vojnik bio uz svoj narod ’91. godine, tako ste i vi danas – kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, od gašenja požara pa do sanacije poplavljenih područja”, poručio je ministar.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je dobru suradnju i koordinaciju s DUZS-om, naročito vatrogastvom. “Prikupili smo naučene lekcije, preostaje nam da ih dobro izanaliziramo i implementiramo u svim područjima, od opreme do organizacije, sve s ciljem da budemo još učinkovitiji”, rekao je general.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je pripadnicima OSRH na svemu što su učinili za građane. “Bilo je to ljeto s mnogo nepogoda, suša, požara i poplava. Štete su velike, no najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Štete bi bile puno veće, da nije bilo vas, ne znam kako bi sve skupa završilo”, poručio je Longin vojnicima.

U sklopu programa posjeta, izaslanstvo je obišlo i novouređeni prostor za zrakoplovne tehničare koji rade na PP avionima Airtractor AT-802 A, kao i postroj akro grupe HRZ i PZO-a “Krila Oluje”. Ministar Krstičević tom je prilikom čestitao pilotima na osvojenoj nagradi za najprecizniji nastup na aeromitingu u Slovačkoj Republici.

Foto: MORH/ T. Brandt

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Zatvarali bi one koji su 1991. ratovali – Za dom spremni!

Objavljeno

na

Oporbeni IDS, javljaju mediji, izradio je prijedlog Izmjena i dopuna Kaznenog zakona u sklopu kojeg predlažu zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, što, kako naglašavaju, podrazumijeva i isticanje  simbola i pozdrava „za dom spremni“, koji se vežu za ustaški režim.

Kao prvo, za nešto takvog zatvorske kazne, pa i zabrane, nikada nisu donijele ništa dobrog, uvijek su manje-više bile – kontraproduktivne.

Ovog puta će to biti još i više, jer glavni razlog predlaganja drastičnih mjera je usklik – „Za dom spremni!“ Naime, kad bi se taj „ludi“ zakon pretvorio u djelo, onda bi se moglo dogoditi da i onaj tko je ratovao, bio ranjen ili ginuo uz taj pozdrav u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu također bi mogao završiti onkraj brave, ili bi jednostavno svi koji su 1991. nosili te oznake postali građani „drugog reda“! Drugo, ako se već razmišlja o nečem takvom, to bi trebalo provesti u „paketu“ tj. da se zabrane fašistički, nacistički i komunistički simboli, ali i četnički koji su vezani uz Domovinski rat. Onda nikakvi ratni zločinci poput Vukašina Šoškočanina ne bi mogli imati „privatne“ spomenike, kao što ih imaju danas, a na kojima piše (na ćirilici) da „ovdje počiva komandant  odbrane Borova Sela, narodni junak, proglašen na velikoj narodnoj srpskoj  skupštini u Belom Manastiru 25. septembra 1991. godine.“.Osim toga, trebalo bi sankcionirati i sve one koji poput nekih članova IDS-a na ovaj ili onaj način sustavno „guraju“ projekt odcjepljenja Istre od Hrvatske, odnosno koji žele Istru proglasiti – Republikom! To je mnogo opasnije teza od usklika „Za dom spremni“, jer bi nakon njih to mogli (kad bi poludjeli!) zatražiti Dubrovčani i drugi. I ode Hrvatska, bez četnika, u tri PM!

Sad se postavlja pitanje: što su ti koji su bili i koji jesu na vlasti učinili da primjerice djeca u školi znaju što je to antifašizam, komunizam, nacizam i fašizam, te  što je to Domovinski rat, i protiv koga smo se mi borili? Sankcije bi trebalo uvesti i za ratne profitere, dezertere i izdajice. Trebalo bi još jednom „pročešljati“ popise amnestiranih srpskih i inih četnika, od kojih se dobar dio ponaša kao da su pobijedili u Domovinskome ratu, a ne kao da su (pomilovani) zločinci.

Dakle, idemo po redu. Prvo ćemo ustvrditi tko su bili oni koji su nakon završetka II. svjetskog rata počinili u ime Tita i partije strašne i neviđene zločine nad nevinim Hrvatima te zabraniti sve simbole pod kojima su to činili. Zatim, ćemo doći do Domovinskog rata te sankcionirati isticanje svih četničkih simbola, poglavito onih koji se vežu uz rehabilitiranog (!) četničkog zlotvora Dragoljuba Dražu Mihailovića, koji je Srbima i danas „svjetla točka“. Onda idemo kazniti one koji svake godine u Kumrovcu, ali i na drugim partizansko-komunističkim skupovima, ističu i nose simbole propale Jugoslavije, zločinačke JNA, ali i Tita.

Trebalo bi kazniti i spodobe  koji viču: Smrt fašizmu-sloboda narodu, jer se  taj uzvik nalazi  i na svim, ali baš na svim, važnijim dokumentima SK, KOS-a, Udbe i drugih organa i bio je sastavni dio  popisa za „odstrel“ nevinih Hrvata! (Uče li i o tome djeca u školi?)

Vjerujemo da ćemo čitav prijedlog ovog (suludog) Kaznenog zakona pročitati i u četničkim „Novostima“, koje iz tjedan u tjedan provode četničku politiku, pa će nam i u svezi toga mnoge stvari biti jasnije! (Zar ne Pupovac?).

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati