Pratite nas

Događaji

Hodočasnici u Lurdu slavili misu pred Spiljom ukazanja

Objavljeno

na

Sudionici 25. hodočašća Hrvatske vojske i policije te pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predvođeni vojnim biskupima Jurom Bogdanom i Tomom Vukšićem okupili su se u četvrtak 18. svibnja na euharistijskom slavlju pred Spiljom ukazanja.

Među hodočasnicima na misnom slavlju nazočili su zapovjednik hodočašća brigadni general Miroslav Kovač, zamjenik zapovjednika hodočašća za MORH brigadni general Zdravko Klanac, zamjenik hodočašća za MUP glavni policijski savjetnik Ivica Franić, zapovjednik vojne komponente iz BiH brigadni general Ivica Jerkić.

U uvodu u misu biskup Bogdan pozdravio je sve hodočasnike iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine zajedno sa svojim voditeljima biskupima, vojnim i policijskim kapelanima, kao i hodočasnike koju su se pridružili iz drugih europskih zemalja.

Ustvrdio je „da smo došli zajedničkoj Majci iznijeti ono što nosimo u svome srcu, našoj Gospi Lourdskoj” te pozvao preporučiti u molitve sve one koji su ostali u svojim domovima i koji hodočasnike prate u svojim mislima.

U homiliji koju je izrekao biskup Bogdan uveo je hodočasnike u Golgotsku dramu i to u svojem vrhuncu, u posljednje minute Isusova života.

– Drama se nastavlja, tama spušta, s desne i lijeve njegove strane su razbojnici, a do nogu njegova majka i druge žene, a iz daljega druge žene i svjetina. Svugdje okolo rimski vojnici, egzekutori, koji čekaju da se sve čim prije završi. Svjestan svega Isus gleda majku i učenika kojeg je ljubio i upućuje im posljednje riječi. Majci: ženo: evo ti sina, a zatim reče učeniku: evo ti majke. Riječi su ovo koje su se duboko usjekle u memoriju Crkve i trajno je prate do svršetka ljudske povijesti. Ivan je ovdje predstavnik Crkve i od toga časa, kako kaže evanđelje, on Mariju uze k sebi – rekao je.

Biskup je nadalje uputio na to kako evanđelisti Mariju smatraju Isusovom majkom te prikazao pojedinosti iz Marijinog života u trenucima njenog prihvaćanja Božjeg plana i kasnije iz Isusovog života prigodom njegovog sazrijevanja.

– I kad je Isus odrastao ona uvijek ostaje majkom i nadasve vjernicom koja slijedi njegovo djelo, srcem, mislima, osjećajima, cijelim svojim bićem. To je Marija, to je Gospa – rekao je.

„Od golgotskog križa, Kristovi vjernici, osim Isusove majke u njoj očima vjere gledaju i osjećaju svoju majku kojoj se utječu nazivajući je različitim imenima”. Za to je, rekao je biskup, dovoljno pomisliti na Lauretanske litanije.

Biskup je zatim pozvao u sjećanje stavove II. vatikanskog koncila i nekoliko papa kroz povijest koji su implicitno ili eksplicitno nazvali Mariju Majkom Crkve. „Papa Pavao VI. 21. studenoga 1964., nakon završetka treće sjednice II. vatikanskog sabora u misnome slavlju ustvrdio je da je Marija Majka Crkve, to jest svega kršćanskog naroda, i vjernika i pastira koji je nazivaju ljubljenom majkom. I papa je odredio da je tim imenom vjernički puk časti još više kao Bogorodicu. Dimenzija materinstva postaje tako temelj odnosa Marije prema novome narodu otkupljenih”.

Biskup je istaknuo i pojedine crkvene oce koji su govorili o Mariji: sv. Ireneja, sv. Ambrozija, i sv. Anzelma, koji kaže: „Ti si majka opravdanja i opravdanih, majka pomirenja i pomirenih, majka spasenja i spašenih”.

– Naziv Majka Crkve očituje duboko uvjerenje vjernika da u Mariji gledaju ne samo majku Kristovu nego majku svih vjernika. Povijest lurdske spilje, ovoga svetoga mjesta gdje se sada nalazimo, povijest lurdskog fenomena, od 1858. godine do danas, nije ništa drugo nego majčinski odnos ljubavi i pažnje Blažene Djevice Marija prema svojoj djeci, prema živim članovima Kristove Crkve. Božjim promislom i dobrotom ovdje su se na osobit način susreli i susreću Nebo i zemlja kad se Bezgrešna Djevica ukazala maloj Bernardici Soubirous. I taj proces nezaustavljivo traje. Ona, Majka spasenja, Majka Spasiteljeva, Majka Crkve nezaustavljivo privlači ljude kako bi ih odvela srcu svoga Sina, Bogu koji je ljubav, Bogu koji sve očekuje, Bogu koji sve prihvaća – zaključio je biskup.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirala Klapa HRM-a “Sveti Juraj” uz orguljsku pratnji Ivana Šćepanovića.

Po završetku mise, na Preriji, zapaljene su zavjetne svijeće. Zavjetnu svijeću hrvatskih hodočasnika zapalio je zapovjednik hodočašća brigadni general Miroslav Kovač, a svijeću hodočasnika iz Bosne i Hercegovine biskup Tomo Vukšić.

Laudato.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Plenković i Krstičević na Europskom tjednu sporta na Jarunu

Objavljeno

na

Objavio

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je u subotu, 23. rujna 2017. na otvorenju Europskog tjedna sporta na zagrebačkom Jarunu istaknuvši: “Sport je za mene pokretačka snaga i bitan segment u profesionalnoj karijeri.

Također, sport i tjelesna spremnost jako su bitni za razvoj hrvatskog vojnika i pridajemo veliku važnost sportskim aktivnostima i zdravom načinu života.”

Na otvorenju Europskog tjedna sporta na Jarunu, uz ministra Krstičevića bili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,  ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državna tajnica Janicu Kostelić te mnogi drugi gosti i sportaši.

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Ove godine, od  23. do 30. rujna 2017. uz moto #Be active, građani će se imati prilike upoznati s raznim sportskim aktivnostima, a svečana završnica europskog sportskog tjedna bit će 30. rujna 2017. u Vukovaru.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati