Hrana kojom možete osnažiti svoj imunitet

4

Dolazi nam zima, a s njom i porast prehlada, bronhitisa, gripa te raznih drugih virusnih i bakterijskih bolesti kojima su posebno podložni oni oslabljena imunološkog sustava. Jedan od najzdravijih – a ujedno i najukusnijih – načina osnaživanja vlastitog imuniteta jest onaj kroz prehranu. Evo morate jesti.

Jogurt

jogurt_probio_shutterAko dan počinjete šalicom jogurta, posebno onog s pojačanom dozom probiotika, čestitamo – činite pravu stvar za svoj imunitet. Naime, višestruke studije, naročito jedna provedena na Sveučilištu u Beču, dokazale su da je konzumacija jedne čašice jogurta dnevno od 200 ml jednako učinkovita za ljudski imunološki sustav kao i konzumacija tableta, a ako želite optimalnu dozu pojedite dvije takve doze dnevno. U Švedskoj je provedeno istraživanje u trajanju o 80 dana u kojem je sudjelovao 181 radnik jedne tvornice. Neki su redovno uzimali jogurt, a neki ne. Među onima koji su ga uzimali uzeli su ukupno 33 posto manje dana bolovanja od onih koji nisu.

Ječam

U našem receptu za sarmu koja ne može ne uspjeti već smo spomenuli da u nju umjesto riže stavljamo ječam. Isto činimo i s punjenom paprikom. Rezultat ne samo što je vrlo ukusno jelo već također činimo dobro djelo za svoj imunološki sustav. Naime, konzumacijom ječma znatno se smanjuje vjerojatnost od dobivanja gripe, herpesa i antraksa, a ako je netko već bolestan postupak ozdravljenja bit će brži i lakše ako jede ječa, a i djelovanje antibiotika bit će učinkovitije. Zato slobodno navalite na ovu ukusnu namirnicu – uostalom, upravo zimi je pravo vrijeme za njeno spremanje.

Češnjak

cesnjakSigurno vam je još vaša baka govorila kako je češnjak jako zdrav. I imala je itekako pravo. Upravo on sadrži alicin, sastojak zahvaljujući kojem baš češnjak smatramo najsnažnijim prirodnim antibiotikom na svijetu, što ga čini izvrsnim borcem protiv bakterija i raznih vrsta infekcija. Višestruke studije također su pokazale da ljudi koji pojedu šest češnjeva češnjaka u tjednu imaju 30 posto manju šansu od dobivanja karcinoma debelog crijeva te oko 50 posto manju šansu od dobivanja karcinoma želuca. Idealno bi bilo pojesti jedan češanj sirovo češnjaka dnevno te ga usitnjenog koristiti kao dodatak hrani što je moguće više puta tjedno.

Pileća juha

Kladimo se da su vam, još kad ste znali biti bolesni kao dijete, davali pileću juhicu. Možda vam je to tada išlo na živce, ali tko god je to učinio postupio je jako dobro. Naime, oslobađanje aminokiseline cisteina do kojeg dolazi kuhanjem pileta postiže se jednak učinak kao i konzumacijom lijekova protiv bronhitisa. Ako još uz to dodate začine poput luka ili već spomenutog češnjaka rezultat će biti sjajan za vaš imunološki sustav. Ovdje podsjećamo na naš vrlo ukusan recept za meksičku pileću juhu za čilijem, kao dokaz da zdravo ne mora biti i bezukusno.

Riba

ribaOvdje smo vam već više puta pisali o blagodatima konzumacije ribe, naročito one plave poput skuše i srdele – koje su uz to i fenomenalnog okusa i nisu skupe. Sada ćemo to još jedno ponoviti. Jedite ribu i osnažit ćete svoj imunitet. U tome pomaže i konzumacija raznih vrsta rakova i školjki. Svi oni, naime, sadrće selenij i bogati su omega-3 kiselinama što smanjuje mogućnost upale te, između ostalog, štiti vaš respiratorni sustav. Idealno bi bilo ribu jesti dva puta tjedno, a ako ste trudni tada izbjegavajte onu s većom količinom žive poput tune, morskog psa i sabljarke te jedite plavu ribu maksimalno jednom tjednu – bijelu možete slobodno i dva puta tjedno.

Govedina

Što, i vama su govorili da je crveno meso nezdravo? Zaboravite to, posebno kada je u pitanju kuhana govedina ili junetina. Ona, naime, sadrži cink koji je iznimno važan kao obrambeni mehanizam protiv infekcija. Zbog toga je više istraživanja dokazalo da upravo vegetarijanci, kao i oni koji jedu meso ali izbjegavaju govedinu, više pobolijevaju. Cink je važan jer pomaže u razvoju naših bijelih krvnih zrnaca što doprinosi uništavanju bakterija i virusa, a to potvrđuje i dr.sc. William Boisvert, stručnjak za prehranu i imunitet s istraživačkog instituta Scripps u Kaliforniji. Zato slobodno ubacite i komad govedine u onu pileću juhicu te uživajte u ukusnom gulašu. Recept, naravno, već imamo.

potato_krumpir_shutterSlatki krumpir

Vjerojatno nikada niste razmišljali o svojoj koži kao dijelu svog imunološkog sustava. Međutim, upravo ona vam služi kao prva barijera protiv bakterija i virusa. Kako bi ostala zdrava potreban joj je vitamin A, a njega možete pronaći upravo u slatkom krumpiru, kao i čitav niz drugih sastojaka koji osnažuju vaš imunitet. Također treba znati da slatki krumpir sadrži manju količinu škroba te niži glikemički indeks od običnog, što znači da je povoljan i u borbi sa suvišnim kilogramima.

Gljive

Koju god vrstu gljiva uzmete nećete pogriješiti. Osim što ih možete koristiti u čitavom nizu ukusnih jela – a uz to su i jednostavne za pripremu – gljive su izvrsno sredstvo osnaživanja imunološkog sustava, posebno shitake. One naime, pospješuju rad bijelih krvnih zrnaca, što pomaže u borbi protiv infekcija, potvrđuju to i na Institutu za biljnu medicinu u Washingtonu.

facebook komentari

 • Klara

  češnjak odlična namirnica,koristim ga gotovo u svim jelima ::))

 • diablo

  https://www.youtube.com/watch?v=cxilcOJ1Nlc Klara ja isto obožavam češnjak,posebno za doručak 😀

  • peppermintt

   😛 a za ručak :))

   • wolf

    Sta ostane od dorucka,ma samo nek je zdravo:)))