Pratite nas

Politika

HRS: Jesu li važniji birači ili birački odbori – neophodno reformirati izborni sustav

Objavljeno

na

Glavna odlika izbora u BiH su korupcija i potkupljivost cijelog izbornog sustava. Gdje je tu demokracija ako je bitnije potkupiti naklonost biračkih odbora umjesto pridobivanja naklonosti birača?

Ne želimo nuditi alibije, niti opravdanja, nego isključivo uputiti na anomalije unutar izbornog sustava koje direktno utječu na volju birača i demokratski sustav uopće. Prošli izborni ciklus najbolji je dokaz da je nebitan stranački program, da nisu bitne ideje, da nije bitna kampanja, nisu bitni ljudi, bitno je samo uložiti u pouzdanost članova biračkih odbora kojima izbori počinju nakon zatvaranja biračkih mjesta. Da je to tako, pilatovski je potvrdilo i Središnje izborno povjerenstvo koje je javno izjavilo kako su „birački odbori najslabija karika izbornog sustava“ i kako su nadležnim tužiteljstvima prijavili sve slučajeve, i tu priča završava. Čija je odgovornost činjenica da se radilo prebrojavanje glasačkih listića u Sarajevu na više od stotinu biračkih mjesta? U zadnjem prebrojavanju radilo se o 59 biračkih mjesta o kojima javnost uopće nije informirana o kojim mjestima se radi.

Je li to razlog što je HRS primjerice na dan 13.10. u Grudama imao 245 glasova (kako stoji u službenom preliminarnom izvješću OIP Grude: http://www.grude.info/files/upanija.pdf), da bi pri službenoj objavi 27.10. na istom mjestu bio 71 glas. Je li to razlog što je u HNŽ-u skoro 7 tisuća nevažećih listića, od čega najviše u Mostaru i to 3548? Samo u Cimu 135 nevažećih listića!
Uz postotak nevažećih listića, pojedina biračka mjesta sa od 500 do 900 birača imaju 75% do 90%-tnu izlaznost, a neka i preko 90%-tnu kao npr. Turčinovići u ZHŽ-u. Zar je samo nama sumnjivo abnormalno odstupanje od prosjeka od 40 do 50% izlaznosti birača na više biračkih mjesta? Dovoljno je vidjeti broj preferencijalnih glasova pojedinih lokalnih šerifa da se dođe do zaključka da su dva HDZ-a zajednički radili na iskorištavanju svake rupe u izbornom sustavu, kako bi provocirali prolazak podobnih zastupnika, nauštrb demokratičnosti procesa i realnoj volji birača.

HRS se zalagao i prije izbora, a u tome ćemo inzistirati i dalje, na transparentnosti izbornog procesa, minimalno u vidu prozirnih biračkih kutija i video nadzora rada biračkih odbora, kao i izmjenama izbornog zakona koji bi maksimalno otklonili mogućnost manipulacije voljom svakog pojedinog birača. Iskoristiti ćemo sve pravne lijekove kako bi istjerali pravdu na čistac, bez obzira što smatramo da će sve biti uzalud, jer je koruptivnost i potkupljivost sustava ogromna. Ono što je sigurno, iz svega ćemo izvući pouke i drugi puta ćemo pametnije. Još jedanput hvala svima onima koji su zaokružili HRS na izborima, bilo onima čiji se glas brojao, bilo onima čiji je glas otišao pod „nevažeći“. I ovim putem čestitamo izbornim pobjednicima u nadi da će za interese hrvatskoga naroda i svakog čovjeka pojedinca uložiti makar dio truda uložen u organizaciju izbora poslije izbora, priopćili su iz HRS-a

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Krešimir Planinić: Ne trebamo zastupnike nacionalnih manjina u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Zastupnici nacionalnih manjina u Saboru nisu potrebni, zašto ne bi bili na listi SDP-a, HDZ-a, Mosta ili neke druge stranke kao zastupnici, kazao je za N1 Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji.

Nacionalne manjine mogu ostvarivati svoja prava na lokalnim razinama i u Saboru su njihovi zastupnici nepotrebni, kazao je Planinić u razgovoru za N1.

Upozorio je na to da predstavnici nacionalnih manjina u Sabor bivaju izabrani sa samo 300-injak glasova dok drugi trebaju dobiti u prosjeku po 14.000 ili 15.000 glasova da bi ušli u Sabor.

Takav je sustav nepravedan i zatire jednakost prava glasa, smatra Planinić, koji je ukazao i na to da u većini europskih država ne postoji sustav kakav ima Hrvatska.

Ovakav pristup getoizira nacionalne manjine što nije dobro ni za njih same, pretvara ih u neku enklavu, upozorio je Planinić te je istaknuo da je važno da izborni sustav odražava volju naroda.

Osam predstavnika u Sabor je sasvim neprimjereno, a i zatire jednako i opće pravo glasa iz Ustava, smatra, a na pitanje koji bi način uređenja novog izbornog sustava bio najbolji, kaže da je to pitanje na koje bi odgovor trebala dati široka rasprava te je podsjetio da je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) održala još 2011. okrugli stol na tu temu.

Naš stav je jasan – smatramo nepravednim sustav u RH što smo i više puta govorili i drago nam je da je ta tema u fokusu, a promjenu izbornog sustava smatramo početkom svih reformi, istaknuo je Planinić, koji je rekao da nisu razgovarali s bilo kojim političarem o tome.

No, očekuju podršku od svih, pa i političara, u dobroj vjeri i volji, a što se tiče metoda kao mogućnost nije odbacio referendum jer je i to jedan od demokratskih alata.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Bernardić zove Alexa Brauna da mu popravi imidž, platiti će ga iz kredita

Objavljeno

na

Objavio

Bernardić mu je jasno rekao da ga želi da mu popravi imidž i digne rejting, rekao je jedan od SDP-ovaca

Dogovor tima predsjednika SDP-a Davora Bernardića s PR-ovcem Alexom Braunom, koji je prije radio za Zorana Milanovića, pred samom je realizacijom, piše Novi list.

Angažman će, između ostalog, biti plaćen kreditom od oko 800.000 eura koji je SDP podigao kod Erste banke.

Bernardić je s Braunom bio razgovarao i na proljeće kad je ovaj nastupio na Danima komunikacija u Rovinju, pa kontakt već postoji. – Braunovi ljudi bili su na Ibleru, i svi su dogovori pri kraju.

Bernardić mu je jasno rekao da ga želi da mu popravi imidž i digne rejting. Htio je to još na proljeće, ali stranka tada nije imala novca, a sada je podignut kredit pa novca ima – rekao je za Novi list jedan od SDP-ovaca s Iblerova trga.

facebook komentari

Nastavi čitati