Pratite nas

BiH

HRS: Kamo sreće da je nama koncert najveći problem!

Objavljeno

na

Izjava političkih direktora PIC-a u kojoj su izrazili koncert u Mostaru kao najveći problem u BiH ponajbolji je dokaz koliko je međunarodna zajednica zalutala u BiH i kako su se OHR, PIC, OSCE i sve ostale skraćenice, u potpunosti stavili u službu politike većinskog naroda i kako su oni u biti najveći uteg koji BiH vuče ka ponoru.

BiH je u najvećoj ustavnoj krizi od rata. Izbora će 2018. biti, ali ogromno je pitanje hoće li se moći formirati vlast. Ukoliko ne dođe do izmjena izbornog zakona, u skladu sa odlukom Ustavnog suda neće. Servisiranje glomaznog stranački klijentelističkog administrativnog aparata nikada nije bilo pod većim upitnikom, jer je MMF potegao ručnu kočnicu.

Države EU, poput Velike Britanije, Italije i dr., ovih dana savjetuju svoje državljane da ne idu u BiH zbog rastućeg radikalizma i velikog potencijala terorističkih napada. Da su u pravu najbolje dokazuju pravosudni procesi koji se vode protiv boraca povratnika iz Sirije koji se puštaju na slobodu, kao što je to slučaj bio sa Osmanom Abdulazizom Kekićem, ili procesi protiv organizatora i osnivača lanca paradžemata po BiH, kao što je to bio slučaj sa višestruko uhićivanim selefijama iz akcije „Rez“. Svi slobodni „zbog nedostatka dokaza“. Ništa tu čudno nije, osobito ako se zna kako Član Predsjedništva i predsjednik najveće stranke veliča „viteška djela“ odreda El Mujahid. Ne čudi i zbog činjenice kako svi teroristički napadi koji su se dogodili u Europi, imaju neku poveznicu sa BiH. To je glavni razlog zašto države EU, kao i SAD savjetuju svojim državljanima da ne putuju u BiH. Oni koji se usude putovati u BiH, idu na svoju odgovornost i bivaju upozoreni na „potencijalne opasnosti po ljudska prava i slobode“.

Da su i tu u pravu, ponajbolje mogu posvjedočiti Hrvati povratnici na područja sa koja su protjerani i tamo gdje su manjina, poput pretučenog povratnika iz Konjica koji je imao „sreću“ da nije doživio sudbinu bračnog para Crepulja čiji se ubojica ovih dana šepuri po moru. Dokaz je i eksplozivna naprava pronađena ispred KŠC-a u Travniku, koja se brže bolje uništila, kako ne bi tkogod slučajno postavio pitanje kako je moguće da ju je „poplava“ neogrebanu, netaknutoga osigurača i maltene umotanu u tvorničku foliju, izbacila, gle slučaja, ispred KŠC-a. Ako ništa, postavilo bi se pitanje „koja poplava“, kad je nije bilo tih dana i postavilo bi se pitanje po kojim zakonima fizike bi, radi morfologije tla, uopće mogla se zaustaviti ispred KŠC Travnik. Dakle, živimo tešku krizu, počev od krize državnog aparata, pa do krize ljudskih prava, ali sudeći po stručnjacima iz OHR-a i PIC-a, nama je problem koncert u Mostaru?!

Gospodo Visoki Predstavniče i stručnjaci iz Vijeća za implementaciju mira, ako netko „produbljuje podjele i podiže tenzije“ i „ne djeluje sukladno europskim vrijednostima i vladavini prava“, onda ste to vi. Ako je BiH demokratski uređeno društvo u kojoj postoji vladavina prava, onda, prvo, vama nema mjesta u BiH sa direktnim miješanjem u unutarnje stvari države, i, drugo, svatko ima pravo, u skladu sa zakonom, organizirati koncerte iz bilo kakvih motiva, kao što svatko ima pravo, u skladu sa zakonom, protiv toga prosvjedovati. Vaš razlog postojanja je stavljanje u službu većinskog naroda, kako bi kriza bila što duža i konstantnija, jer u protivnom oni ne bi imali što raditi, jer da išta znate i umijete, sigurno ne bi došli u „misiju“ u BiH.

Detektiranje koncerta u Mostaru kao najvećeg problema u BiH je najveći dokaz koji pokazuje besmisao uloge međunarodne zajednice u BiH. Zato im poručujemo da se ostave petljanja u unutarnje stvari BiH. Neka slobodno nastave bančiti, opijati se i upadati pijani na tv emisije i dr., ali neka unutarnju politiku ipak ostave onima koje je narod izabrao, poručili su iz HRS-a

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

Objavljeno

na

Objavio

Rastući elementi radikalizacije, posebice među muslimanima, i nespremnost Srba prihvatiti se daytonskog sna koji se veže uz jedinstvenu naciju – sve su to razlozi što je zemlja podijeljena više nego ikada

Zapadni Balkan, a posebice Bosna i Hercegovina, bili su tema nedavnog savjetovanja koje su organizirali engleski lordovi.

Zanimljivo je da je, nakon hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, češkoga predsjednika Miloša Zemana, austrijskog šefa diplomacije Sebastiana Kurtza, na opasnost od porasta vjerske radikalizacije kod muslimana u BiH upozorio i gost lordova u Vijeću za međunarodne odnose gornjeg doma Ujedinjenog Kraljevstva general sir Michael Rose.

General Rose nekoć je bio zapovjednik snaga UNPROFOR-a BiH i zasigurno dobro poznaje situaciju u ovoj zemlji, piše Večernji list BiH.

Taj radikalizam koji je posljedica utjecaja dolaska mudžahedina i vjerske indoktrinacije, uz očekivanja Srba da dođe do podjele države te nezadovoljstva Hrvata svojim statusom, prijeti raspadom zemlje, stav je generala Rosea koji je, uz bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, bio gost tog sastanka.

Rastući elementi radikalizacije, posebice među muslimanima, i nespremnost Srba prihvatiti se daytonskog sna koji se veže uz jedinstvenu naciju – sve su to razlozi što je zemlja podijeljena više nego ikada. Čak postoji rizik da će postati propala zemlja – smatra general Rose, dodajući, uz ostalo, kako je: – Srbima Daytonski sporazum dao tu mogućnost pokazivati mišiće i oni to rade posljednjih 20 godina, a to im se nije trebalo dopustiti.

Druga prijetnja su džihadisti. Rasprava britanskih lordova o BiH izazvala je veliku pozornost u ovoj zemlji. Političari su složni u ocjeni da nikome normalnom u ovoj zemlji nije stalo do pogoršavanja situacije i izazivanja novih sukoba, a da prijetnje radikalizmom i terorizmom nisu ni veće ni manje nego što je to slučaj u Belgiji, Francuskoj ili pak samoj Velikoj Britaniji.

Vijeće lordova ima oko 800 članova i ljudi u Domu su imenovani po raznim osnovama, a rasprava o političkim i društvenim pitanjima ima moralni autoritet. Također, Dom lordova ima i svoje zakonske prijedloge. Na pitanje lordova može li sve ponovno puknuti na Balkanu pa da se nađemo tamo gdje smo bili, sir Michael Rose misli kako uvijek postoje izgledi za takvo nešto.

Winston Churchill je kazao kako Balkan ima toliko povijesti da je nemoguće razdvojiti povijest od sadašnjosti s obzirom na to da je ono što se događa danas temeljeno na onom što se događalo u prošlosti.

Na Balkanu nije važno ono što vidite na površini, već ono što se događa ispod površine… – kazao je general Rose, dotaknuvši se i hrvatskog pitanja u BiH.

Imamo dovoljno jakih lidera koje možemo iskoristiti da spriječimo raspad BiH, što je, kako ste i sami rekli, nezamislivo. Onda bismo završili s hrvatskim dijelom koji bi se pridružio Hrvatskoj. Europi bi ostalo nemoguće, a to je održati malenu muslimansku državu u sredini.

Bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown je pak izrazio bojazan od i bombaških incidenata u BiH. – Što ako netko baci bombu na džamiju u Doboju? – upitao je.

facebook komentari

Nastavi čitati