HRT odgovorio na naše kritike o teškim propustima u izvještaju s Thompsonovog koncerta u Slunju i laži o Oluji

1

Izvještaj u Podnevnom Dnevniku HRT-a 1, 6. kolovoza 2017., s koncerta Marka Perkovića Thompsona u Slunju obilježen je serijom teških propusta. Serijom netočnosti, nejasnih (polu)informacija i natuknica, što nema nikakve veze s odgovornim novinarstvom, stotine tisuća slušatelja i gledatelja mogli su biti i vrlo vjerojatno jesu dovedeni u zabludu o važnim događajima i konkretnim ljudima, čime im je potencijalno nanesena velika šteta, istakli smo u zahtjevu za očitovanje koje je uredništvo portala Kamenjar.com zatražilo od nadležnih službi Hrvatske Radio Televizije! Na adresu Kamenjara nedugo potom stigao je odgovor s HRT-a:

“Zahvaljujemo na Vašemu javljanju i zanimanju za Hrvatsku radioteleviziju.
Obavješćujemo Vas da ćemo mjerodavne urednike upoznati s iznesenim primjedbama i u slučaju potrebe poduzeti daljnje mjere u skladu s unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije.”

U zahtjevu za očitovanje upozorili smo da je u Dnevniku (koji su uređivali Marta Šimić Mrzlečki i Goran Brozović) urednica u najavi naglasila kako je ovo prvi put da Marko Perković Thompson nije pjevao u Kninu. Riječ je o netočnoj informaciji – Marko Perković Thompson godinama je pjevao u Čavoglavama na Dan pobjede, a ne u Kninu.

U prilogu se ističe da je unatoč očekivanih deset tisuća ljudi, na koncertu u Slunju nazočilo dvadeset tisuća ljudi. (…) Prema objavljenim informacijama organizatora koncerta policija je procijenila, a to je objavljeno tijekom koncerta i bilo dostupno svim medijima, da je u Slunju nazočilo više od pedeset tisuća ljudi.

Također, u radijskoj emisiji na prvom programu Hrvatskog radija „dogodilo se na današnji dan“, emitiranoj 4. kolovoza 2017. godine koju uređuju Ivan Kojundžić, Branko Starc, Tihomir Ponoš i Dario Spelić, u prilogu posvećenom obljetnici vojnoredarstvene operacije Oluja navedeno je:

„U tjednima i mjesecima nakon Oluje dio pripadnika hrvatske vojske i policije na oslobođenom području ubio je nekoliko stotina srpskih civila, a na oslobođenom teritoriju zapaljeno je na tisuće kuća i drugih objekata“.

 

Pismo koje je naš portal uputio HRT-u u cijelosti pročitajte ovdje:

Tražimo očitovanje HRT-a slijedom teških propusta i netočnosti u izvještavanju sa koncerta MP Thompsona u Slunju

facebook komentari

  • Matica

    U slucaju potrebe ? Gluhi, slijepi ili jedno i drugo! A ipak samo podobni.