HRVATA NEMA MEĐU ŽRTVAMA? Misija OSCE-a u BiH pokreće internetsku Mapu procesuiranih ratnih zločina

  2

  Misija OSCE-a u BiH predstavila je Mapu procesuiranih ratnih zločina (http://www.warcrimesmap.oscebih.org/), jedinstvenu internet stranicu sa pregledom svih presuda u predmetima ratnih zločina širom države.

  [dropcap]M[/dropcap]apa je namijenjena novinarima, aktivistima, akademicima, kreatorima politika rada i javnosti općenito. Ona će osigurati korisnicima lako pretraživanje informacija koje se tiču svih predmeta ratnih zločina okončanih pred sudovima u BiH.
  Od 2003. godine, okončano je preko 240 predmeta, a oko 1200 predmeta je još uvijek neriješeno. Mapa procesuiranih ratnih zločina obuhvaća državni i entitetski nivo i nivo Brčko distrikta BiH i dostupna je na engleskom jeziku i službenim jezicima u BiH.

  [quote]”Procesuiranje ratnih zločina, možda više nego bilo koji drugi aspekt pravosudnog sustava, zahtijeva otvorenost i transparentnost”, kazao je Fletcher M. Burton, šef Misije OSCE-a u BiH. ”Ovo će pomoći u razvoju razumijevanja javnosti o procesuiranju ratnih zločina, te jačanju povjerenja u pravosudni sustav. Mapa ima za cilj pomoći u tom procesu.”[/quote]

  Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća /VSTV/ BiH istaknuo je značaj takve otvorene baze podataka. “Mapa procesuiranih ratnih zločina je koristan alat dostupan široj javnosti i doprinijeće transparentnosti procesuiranja ratnih zločina. To nije lak posao, ali pravosuđe BiH nastoji da na njega adekvatno odgovori.’

  Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH je rekla: ”Mapa će omogućiti svima – ne samo stručnjacima, sucima i tužiteljima, nego i svim građanima u BiH – da dobiju informacije u bilo kom trenutku o okončanim slučajevima ratnih zločina, prema lokaciji, i da saznaju rezultate rada svih pravosudnih institucija u ovom polju”.

  Mapa je sastavni dio šire podrške OSCE-a koju pružamo pravosudnim vlastima BiH i pomoći će u praćenju napretka na polju provedbe Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina”, kazao je Burton.

  Video zapis o interaktivnoj mapi s Christopherom Engelsom, šefom Sekcije za vladavinu prava pri Misiji OSCE-a u BiH:

  [vsw id=”hv6m425GgJI” source=”youtube” width=”625″ height=”370″ autoplay=”no”]

  Bljesak.info

  facebook komentari

  • peppermintt

   20 godina žrtve čekaju pravorijek, pravdu, podatke o svojim nestalim članovima obitelji…a ovi žele ovom “slikovnicom” prikazati nekakva svoj rad???
   bljak

  • peppermintt

   20 godina žrtve čekaju pravorijek, pravdu, podatke o svojim nestalim članovima obitelji…a ovi žele ovom “slikovnicom” prikazati nekakva svoj rad???
   bljak