Hrvate u BiH Hrvatska treba poduprijeti više ekonomski i u zaštiti kulturnog identiteta

  0

  ”Hrvatska je sigurno najviše zainteresirana, od svih zemalja, da BiH što prije uđe u NATO i Europsku uniju zbog dužine granice od 1.000 km, gdje je važno imati stabilnu i perspektivnu zemlju.

  U narednom razdoblju očekuju se bilateralni razgovori i zaključivanje sporazuma o graničnim prijelazima, što podrazumijeva definiranje te granice”, rekao je Boris Blažeković, šef Delegacije Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i zastupnik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata u Hrvatskom saboru.

  Hrvatska bi za otprilike godinu i po trebala pristupiti Šengenskom ugovoru, što znači da su granice s BiH u potpunosti definirane.

  ”Vjerujemo da tu neće biti nekih većih problema i da ćemo mi to, u inače dobroj suradnji s BiH uspjeti dogovoriti”, kaže Blažeković.

  Ocjenjujući proces ulaska BiH u NATO naglašava da je NATO osim što je vojni savez i ”još više politička organizacija”.

  ”Sjevernoatlantski savez je savez zemalja koje dijele iste vrijednosti. U tom kontekstu kada BiH u političkom i društvenom smislu dosegne te vrijednosti bit će nesmetan njen ulazak u NATO”, kazao je Blažeković.

  Govoreći o perspektivi Hrvatske, odnosno hrvatskog pogleda na trenutnu situaciju u BiH kazao je da je Hrvatskoj Bosna i Hercegovina izuzetno važna.

  ”Osim što nam je najbliži susjed, važni su nam i Hrvati kao jedan od konstitutivnih naroda. Normalno je da i ti ljudi gledaju na Hrvatsku kao državu koja ih treba poduprijeti.

  Hrvatska treba poduprijeti Hrvate u BiH više ekonomski i u zaštiti kulturnog identiteta, a manje politički. Oni trebaju sami zajedno sa svojim partnerima u BiH donijeti značajne političke odluke”, kazao je Blažeković.

  U pogledu posljednjih događanja, prosvjeda u BiH koji su, po njegovim riječima, fokusirali pažnju cijele Europske unije na BiH, kaže da je ”Hrvatska tu da pomogne BiH sa svojim iskustvom i energijom na sve moguće načine da postane punopravna članica i NATO-a i EU“.

  ”Tu nema zadrške to je naprosto konsenzualno što se tiče svih političkih stranaka i političkih elita u Hrvatskoj. BiH na to može računati, a elite BiH moraju naći načina da iskoriste našu pamet”,  ističe Blažeković.

  Krivca za situaciju u BiH vidi prije svega u okolnostima – ”krvavom raspadu Jugoslavije i svim nedjelima koja su se tu događala”.

  ”Sve to zajedno čine teškoće u državi koje su prisutne. Vjerojatno, najveća odgovornost je na političkim i intelektualnim elitama BiH. Međunarodna zajednica u svemu tome nije nevina. Jasno je da Daytonski mirovni sporazum, koji nije stvorio funkcionalnu državu, ima za posljedicu unutrašnje stanje”, navodi Blažeković.

  Smatra da situacija u Ukrajini govori koliko je važno imati stabilnost i sigurnost u okruženju. Važnost sigurnosti zapadnog Balkana, tvrdi, za Hrvatsku je neizmjerna, kao i za cijelu Europu.

  Komentirajući protekle izbore u Srbiji na kojima je pobijedila Srpska napredna stranka, kaže da ”očito članovi ove stranke imaju želje i volje za europskim integracijama – uređenjem svoje zemlje, te stavljanjem određenih vrijednosti kao okvir unutar kojeg država može djelovati”.

  ”Samim tim, ta ekipa s Aleksandrom Vučićem na čelu želi ući u Europsku uniju i urediti institucije i krenuti u boljem smjeru Europe, što i svi želimo”, zaključio je Boris Blažeković, šef Delegacije Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i zastupnik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata u Hrvatskom saboru.

  Fena

  facebook komentari