Pratite nas

Hrvate u vlasti 
ne trebaju birati drugi narodi

Objavljeno

na

Ključnom za stabilizaciju unutarnjih prilika u Bosni i Hercegovini ocijenila je reformom Federacije BiH, kao i popravljanje ozračja između partnera u ovome entitetu s obzirom na separatističke težnje Republike Srpske. Posebno važan aspekt je položaj Hrvata.

Izbori u BiH trebaju odražavati pravo konstitutivnih naroda i ostalih da odaberu njihove legalne zastupnike, koji bi, dakle, predstavljali one ljude u skladu s temeljnim odredbama Daytonskog mirovnog sporazuma, za razliku od postojeće prakse koja omogućava da predstavnike jednog naroda biraju pripadnici drugih konstitutivnih naroda, što sprečava uspostavu političke stabilnosti u BiH, jedan je od navoda Rezolucije 705 koju je zastupnica Janice Hahn uputila u proceduru američkog Kongresa.

L.A. Event Center and NFL Stadium Press ConferenceOvaj dokument je, nakon Rezolucije koju je prošle godine uputio senator Mark Begich, jedan od rijetkih prijedloga kojim se pokušava privući pozornost američke administracije, najprije predsjednika Baracka Obame i State Departmenta da se pozabave stanjem ‘zamrznutog konflikta’ u BiH koji je doveo do ozbiljnih problema i zastoja u približavanju BiH Europskoj uniji i NATO-u.

Posebno je to došlo do izražaja nakon uspostave posljednje nelegitimne federalne vlasti u Federaciji BiH koja je silom nametnuta Hrvatima, a što se pokazalo kao najveći udarac državi BiH i jačanju unutarnje nastabilnosti. I prijedlog rezolucije kongresnice Hahn iz Kalifornije je rezultat višegodišnjeg lobiranja Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) koja promovira interese BiH i ovdašnjih Hrvata. Glavni zahtjev odnosi se na imenovanje posebnog predsjedničkog izaslanika za Balkan koji bi ocijenio uspjehe i nedostatke u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH, kako bi osigurao politiku preporuke, te da svoje izvješće dostavi Kongresu u roku od jedne godine.

“Sjedinjene Države trebaju odrediti posebnog predsjedničkog izaslanika za Balkan koji bi trebao raditi u partnerstvu s OHR-om, EU-om, NATO-om, političkim liderima u BiH, kao i sa susjednim zemljama, kako bi se olakšale prijeko potrebne reforme na svim razinama vlasti i društva u BiH. Poziva se posebnog predsjedničkog izaslanika da ne duže od jedne godine od dana stupanja na snagu ovoga akta dostavi odborima za vanjske poslove Senata i Zastupničkog doma izvješće s procjenama i otkrićima, uključujući i prijedloge o tome kako riješiti probleme, kao i načina za prevladavanje političkih, ekonomskih, pravnih ili vjerskih nejednakosti u BiH”, stoji u prijedlogu zastupnice Hahn iz redova demokrata.

Separatizam RS-a

Pri tome je zastupnica upozorila da je Daytonski mirovni sporazum u svojoj provedbi pokazao velike probleme, posebno u provedbi reformi i približavanju zemlje NATO savezu i Europskoj uniji. “Samo puna zaštita jednakih političkih, gospodarskih, pravnih i vjerskih prava svih konstitutivnih naroda i drugih na cijelom teritoriju BiH, uključujući neotuđivo pravo na povratak, jamči buduću stabilnost, funkcionalnost i učinkovitost zemlji”, dodaje se u dokumentu. Posebno mjesto u ovoj rezoluciji ima položaj Hrvata u BiH od smanjenja njihovog broja do njegove ustavne i stvarne nejednakosti. “Broj bosanskohercegovačkih Hrvata je u padu od 820.000 prije rata na oko 460.000 preostalih danas u BiH, kako navode podaci Katoličke crkve u BiH koja je igrala važnu ulogu u zaštiti prava Hrvata katolika u BiH i izvješćivanju o problemima i slučajevima o uništavanju imovine Katoličke crkve i Hrvata povratnika. Nije prihvatljivo da se ovaj negativni demografski trend odražava u smanjenju ustavnih prava Hrvata u BiH, budući da to smanjenje izravno izaziva političku i administrativnu disfunkcionalnost zemlje”, smatra kongresnica iz Kalifornije.

Ključnom za stabilizaciju unutarnjih prilika u Bosni i Hercegovini ocijenila je reformom Federacije BiH, kao i popravljanje ozračja između partnera u ovome entitetu s obzirom na separatističke težnje Republike Srpske. Posebno važan aspekt je položaj Hrvata.

“Predviđena reforma treba uzeti u obzir zaštitu ustavnih prava svih, uključujući i Hrvata iz BiH – demografski najmalobrojnih među tri Daytonskim mirovnim sporazumom priznata konstitutivna naroda u BiH – te spriječiti daljnje slabljenje njihove pozicije. Funkcionalna BiH u cjelini nije moguća bez potpuno funkcionalne FBiH, jednoga od dvaju entiteta uspostavljenih Daytonskim mirovnim sporazumom koji su nacionalno i administrativno uređeni. FBiH s dugotrajnom slabijom funkcionalnošću samo pogoršava postojeće prevladavajuće separatističke tendencije u Republici Srpskoj, pretežito srpskog entiteta od BiH, čime prijete integritetu zemlje u cjelini”, objašnjava se u dokumentu. Zbog svih ovih iskušenja s kojima se BiH suočava, zastupnica Hahn podupire jačanje BiH u međunarodno priznatim granicama i u kojoj bi se osigurala puna jednakost sva tri konstitutivna naroda i ostalih unutar integrirane višenacionalne zemlje te poziva na ispunjavanje uvjeta za približavanje zemlje NATO-u i Europskoj uniji. Za to su potrebne ustavne promjene.

U proceduri Kongresa

“Ponavlja svoj poziv da se potaknu ustavne reforme u BiH na temeljima Daytonskog mirovnog sporazuma kojim bi se unaprijedila načela političke, ekonomske, pravne i vjerske ravnopravnosti i tolerancije, kako bi se ispravile odredbe koje su u sukobu s Europskom poveljom o ljudskim pravima i presudom Europskog suda za ljudska prava, te da se otklone zapreke koje će omogućiti gospodarski razvoj i stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora, uključujući fer i učinkovito funkcioniranje javnih tvrtki kako bi bile u skladu s ciljem uspješnog članstva u EU”, dodaje se dalje u dokumentu rezolucije i poziva State Department i ured predsjednika na puno senzibiliziraniji odnos na složenu unutarnju strukturu BiH i njezinih naroda. “State Department i predsjednik moraju nastojati rješavati sve te stvari s još većim žarom na način koji osigurava jednak pristup prema prigovorima sva tri konstitutivna naroda i ostalih u dva entiteta BiH. Od najveće važnosti je da vlada Sjedinjenih Američkih Država usko surađuje s Europskom unijom u osmišljavanju i provedbi procesa posebno razvijenog za BiH koji bi postavio jasne veze između čvrstih uvjeta unutarnjih integracija BiH s fazama integriranja u Europsku uniju”, ističe Hahn koja je od svih američkih dužnosnika do sada pokazala najbolje poznavanje BiH i njezinih unutarnjih problema. Ovaj dokument je 31. srpnja upućen u parlamentarnu proceduru o čemu bi se uskoro trebalo glasovati u donjem domu američkog Kongresa.

ZoranKrešić/VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati