Hrvati bi htjeli treći entitet, Bošnjaci ukidanje entiteta, a Srbi status quo

  18

  Kada bi se njih pitalo, većina bosanskohercegovačkih Hrvata izabrala bi treći entitet kao način teritorijalne reorganizacije države. Potvrdilo je to i istraživanje američkog NDI-ja rađeno u drugoj polovini lipnja na ukupnom uzorku od 2040 ispitanika s cijelog teritorija BiH.

  federacija

  Ukupno 51 posto ispitanika hrvatske nacionalnosti smatra uspostavu trećeg entiteta najboljim rješenjem za teritorijalni preustroj BiH. Međutim, ovakvo rješenje ima vrlo malu potporu među pripadnicima druga dva naroda u državi. Samo jedan posto Bošnjaka i šest posto Srba to vidi kao najbolju opciju. Ukupno gledano, osam posto ispitanika u BiH je za uspostavu trećeg entiteta kao najpoželjnije rješenje. Ovakvi stavovi se djelomično mogu objasniti time da i Srbi i Bošnjaci već imaju entitete u kojima dominiraju pa hrvatski „problem“ s entitetom ne doživljavaju kao vlastiti.

  U svakom slučaju, i ovo istraživanje pokazuje kako će u BiH biti teško doći do konsenzusa o teritorijalnoj, a time i ustavnoj reorganizaciji zemlje. Za Hrvate je, osim trećeg entiteta, najpoželjnija opcija ukidanje postojećih entiteta. Ukupno je 22 posto hrvatskih ispitanika izabralo to rješenje kao najbolje za teritorijalni preustroj BiH. Da BiH treba biti podijeljena na nekoliko ekonomskih regija s visokim stupnjem autonomije smatra 13 posto hrvatskih ispitanika.

  Kada se ovaj postotak pridruži onima koji žele treći entitet, ispada da dvije trećine hrvatskih ispitanika žele decentraliziranu državu u kojoj će status sva tri naroda biti isti, što danas nije slučaj. Da uređenje BiH treba ostati kao što je danas, smatra tek devet posto Hrvata, dok podjelu BiH na tri neovisne države podupire zanemarivih tri posto bh. Hrvata. Znatno drukčiji su odgovori Bošnjaka i Srba. Za Bošnjake je najprihvatljivija opcija ukidanje entiteta. Ovakvo rješenje podupire 59 posto bošnjačkih ispitanika. Podjelu zemlje na ekonomske regije s visokom autonomijom najpoželjnijom opcijom smatra 18 posto Bošnjaka. Da dvoentitetski ustroj ne treba mijenjati, smatra 14 posto bošnjačkih ispitanika, dok po jedan posto podupire uspostavu trećeg entiteta, odnosno podjelu BiH na tri neovisne države. Srbi su, pak, najveći zagovornici zadržavanja postojećeg uređenja BiH. Njih 37 posto je u istraživanju NDI-ja odabralo tu opciju.

  Oko 24 posto srpskih ispitanika je za podjelu BiH na tri neovisne države, a 12 posto za formiranje ekonomskih regija s visokim stupnjem autonomije. Ukidanje entiteta podržalo bi sedam, a formiranje trećeg entiteta šest posto Srba u BiH.

  VL

  facebook komentari

  • Trebali bi Hrvate BiH navjestiti rat RH, ta da ova, u obrani svojih nacionalnih probitaka sa svojom vojskom upadne u ona područja gdje su Hrvati ugroženi i na taj način okupiraju ta područja…To bi bilo najbolje riješenje.

   • 🙂 to su ipak Milane gadni stavovi! Svoja prava će mo tražiti demokratskim putem i lobiranjem u svijetu! Nema druge!

   • srka

    Kakav rat nesretni Milane!?!
    Eto te poput tvojih susjeda…nesretnih četnika…vi bi u 21-om stoljeću u hercu Europe bombama prekrajali granice!?!
    Ne ide to tako!
    by Srka®

    • Mislim da se Milan šalio! Kakvi ratovi, toga ne bi trebalo niti smije biti! Sve nesuglasice moramo riješavat za stolom, ako ne ide pregovorima, onda barem ‘čelične ruke’.. Oružje niks! 😉

     • srka

      Znam ja da se Milan malkice šali…ali su rane svjeze i puno je neduznih zrtava iz minulog rata…te se čovjek ne treba ni šaliti.
      Da je sreće pa da se na gospodarskom podijumu nešto više pokrene…svi ostali problemi bi se preko noći sredili…
      by Srka®

    • hhhhh, smijao sam se,hehehehe.

     Kod nas bio je jednom, sada već pokojni, šumar sela. On bi ispred svoje kuće, nižući duhan, viknuo gore u brdo, vičući: A vidim ja tebe kako ti sičeš tuđu šumu. Eto mene tamo, skupo ćeš platiti…Ako je netko bio i sikao tuču šumu, ostavio je breme i utekao je. Tako i sa nama Hrvatima u BiH, dati do znanja svima tko bi mogao, u kritičnom stanju i u potrebi biti uz nas, ako mi ne možemo biti uz njih.

     Lilith je u pravu kada je rekao da sam se šalio.

     • srka

      lijepo je da smo i tebe nasmijali.
      😉
      I ako se ja i ti ideoloski tu i tamo ne slazemo…imas vrlo cesto dobrih i poucnih upisa…tako i da se ovdje nisi salio…ni pola muke.

      by Srka®

     • a ima onaj suprotan slučaj 🙂 kada je jedan čovjek nekuda trčao, svojim poslom, tko zna zbog čega, možda je žurio… neki su se sastrane zaderali: Držtee lopovaa! … i čovjek morade stat kako ne bi stvarno ispao lopov :))

      • srka

       Hahahaha…dobar si…i ova sa sumom od Milana je nova za mene…i dobra.
       🙂
       Nego…vidim dok sam se ja ljencario u hladu…ti si vojevao bitku s`onu stranu Drine…

       by Srka®

      • 🙂 jesam, dobacio i preko Drine! Onako slučajno, bio sam u šetnji, nisam bio naoružan! Dobro je bilo! Nemam zamjerki 😉 😀

      • srka

       Kako i dolici…samo sportaski!

       by Srka®

      • rekreacija! :)) a mislim kad bi me se dokopali da bi mi bilo ‘rekreacija’. Nisu se pokazali baš gostoljubivi!

      • srka

       Sef…glavni i odgovorni je korektan i u redu…e sada i on je pod pritiskom…i to veeelikim od strane nesretnih cetnika…te se vrlo cesto ne ponasaju sportaski.

       by Srka®

      • NIsam imao sa njim problema, doduše nisam imao nikakvih problema… lagana polemika 😉 sve ok

      • Lilith, onda si ti kao i moj susjed Ćipa Petrov kojeg je žema ime Drina. (Umrla je prije ni dvije godine) U šali pred krčmom za vrijeme propalog režima YU, thio se Ćipa našaliti pa uz šalu rekao da je on nedavno bio na Drini i na njoj se bori. Nedugo iza toga došla je grudska Udba na čelu nekog K………, dovoljno je za sada spomebniti prvo slovo prezimena.
       Fala Bogu da su i ta vremena prošla!

      • tko zna.. možda i po mene dođe neka nova Udba! Siguran sam da nas ‘gledaju’!

       :)) ps. Tako sam ja jednom bio na Vlasti!