Hrvati u Njemačkoj svečano proslavljaju 25.obljetnicu priznanja Hrvatske

0
snimila: Nena Kiron

Margareta Mađerić izaslanica premijera Plenkovića, režiser Jakov Sedlar i Antun Kikaš sa Hrvatima u Njemačkoj na proslavi 25. godišnjice priznanja Hrvatske, gdje će biti prikazan  film “Nisam se bojao umrijeti“

KARLSRUHE –  Hrvati u Njemačkoj svečano obilježavaju četvrt stoljeća od kada je Njemačka među prvima priznala Hrvatsku. Tom prigodom posebno svečano danas je njemačkom gradu Karlsruheu, gdje će proslavi međunarodnog priznanja Hrvatske nazočiti i Margareta Mađarić, izaslanica hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, režiser Jakov Sedlar te Anton Kikaš, poznati hrvatski iseljenik ,domoljub iz Kanade, čiji će film „Nisam se bojao umrijeti“ biti prikazan brojnim njemačkim i hrvatskim gostima u znak sijećanja na nezaboravna i slavna vremena stvaranja nove demokratske Hrvatske za koju je prijateljska Njemačka imala uvijek izuzetno veliko razumijevanje i pružala joj potporu. To posebno naglašava uime organizatora  i Stjepan Domačinović,  predsjednik  tri ovdašnja hadezeova ogranka  HDZ- Baden-Baden, Rastatt , Gagenau.

– Velika nam je čast zahvaliti se našim njemačkim prijateljima na tako izdašnoj potpori koju su nam pružili od stvaranja Hrvatske pa do današnjih dana, gdje je Njemačka bila i ostala naš glavni politički i gospodarski parner. Naša nova Vlada to će i dalje znati  cijeniti u interesu i unaprijeđenju još bolje suradnje između dvije naše zemlje, te posebno unaprijeđenja diplomatskih i gospodarskih veza, kaže Stjepan Domačinović.

      Organizatori ove večeri su HDZ- Baden-Baden, Rastatt , Gagenau, i “Matica Hrvatske Karlsruhe”( predsjednik Vlado Bulić).

Nakon pozdravnih govora, zajedničkog susreta i premijere filma „Nisam se bojao umrijeti“ bit će održan i prigodan svečani domjenak sa Antunom Kikašom i Jakovom Sedlarom, kojem će pored visokih gostiju iz društvenog i političkog života Njemačke, te hrvatske zajednice u ovoj regiji , uz premijerova izaslanicu Margaretu Mađerić nazočiti i generalni konzul RH iz Stuttgarta Slavko Novokmet  kao i predstavnici medija.

Inače film o nezaboravnim ratnim vremenima Antuna Kikaša proteklih je dana prikazan  u Stuttgartu, a sinoć i u Berlinu, gdje je izazvao veliko zanimanje iseljenih Hrvata za lik i dijelo Antuna Kikaša u režiji Jakova Sedlara.

Zoran Paškov

 

facebook komentari