‘Hrvati i Srbi otvorili novu frontu u Ukrajini’

6

Pozivajući se na jednu španjolski agenciju te na izvore iz Hrvatske i Srbije, jedan španjolski list piše o sukobima hrvatskih i srpskih dragovoljaca u Ukrajini.

‘Hrvati i Srbi, neprijatelji tijekom ratova 90-ih, otvorili su novu frontu u Ukrajini gdje se nastavljaju boriti’, piše u srijedu La Vanguardia, jedan od najčitanijih španjolskih dnevnih listova sa sjedištem u Barceloni.

Hrvati u sukobu vide agresiju Rusije na Ukrajinu prisjećajući se srpske agresije na Hrvatsku, dok Srbi ondje odlaze kako bi se borili uz svoje tradicionalne pravoslavne saveznike Ruse, protivnike NATO-a, koji su im pomagali tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji, napominje list pozivajući se na španjolsku agenciju EFE te hrvatske i srpske izvore.

“Hrvatski i srpski dragovoljci premještaju svoje neprijateljstvo u rat u Ukrajini”, istaknuto je u naslovu teksta. Spominje se nekoliko desetaka boraca na obje strane.

La Vanguardia su dnevne novine u Kataloniji, sjeveroistočnoj pokrajini čija lokalna vlada traži nezavisnost od Španjolske.

Španjolski ministar vanjskih poslova José Manuel Garcia-Margallo u utorak je u Kijevu istaknuo da je Španjolska protiv naoružavanja Ukrajine kako bi se dala prilika “miru, dijalogu i pregovorima”.

Španjolska ne ovisi o ruskom plinu i njeno stajalište prema Moskvi je puno blaže u odnosu na druge članice EU-a, napose baltičke zemlje koje u Rusiji vide opasnost za svoj suverenitet.

Zasad je poznato da su Španjolci poslali Ukrajincima 300 vojnih kaciga i 500 prsluka.

Dok se EU opire slanju prave vojne potpore Ukrajini, raste broj stranih dragovoljaca koji odlaze u tamošnji rat boriti se na obje strane. Ondje su Španjolci, Francuzi, Šveđani, Poljaci, Srbi, Hrvati, Slovenci, Čečeni i drugi, istaknuo je britanski BBC.

Motivi su im različiti, a oni koji ne odlaze zbog novca nego ideala, motive nalaze u ratu u bivšoj Jugoslaviji i španjolskom građanskom ratu (1936.-1939.), navode mediji.

Mediji su pronašli dvojicu Španjolaca na strani ruskih separatista. Angel Davilla-Rivas (22) i Rafa Munoz Perez (27), pripadnici radikalnih ljevičarskih skupina u Španjolskoj, na istok Ukrajine su krenuli jer je tadašnji Sovjetski Savez podržavao republikance u španjolskom građanskom ratu (1936.-1939.) protiv nacionalista predvođenih generalom Franciscom Francom.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • gost

  Ne radi se o Hrvatima i Srbima ,vec hrvatskim i srpskim naivnim budalama. Navodno su krscani i jedni i drugi , kao u ostalom i Rusi i Ukrajinci…..ma dno dna!!
  Kada se vrate, ako se vrate, uhvatiti i u zatvor s njima. U ostalom kakva je razlika izmedju njih i onih koji odlaze i Siriju? nikakva!!

  • Ljuta Trava

   Ipak postoji bitna razlika , jer Hrvati su otišli dobrovoljno i to u legalnu vojsku ,dok Srbi i muslimani idu dobrovoljno u nelegalne formacije .
   Kao primjer navest ću vam legiju stranaca koja je legalna sastavnica legalne vojske a sastavljena je od stranaca .

   • Lilith

    To je i Vesnica potvrdila: Vesna Pusić potvrdila je u srijedu da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini, ali isključivo u redovnoj ukrajinskoj vojsci.

    “Po mojim saznanjima, ima hrvatskih vojnika u Ukrajini, koji su se
    priključili ukrajinskoj vojsci”, rekla je Pusić odgovarajući na
    novinarska pitanja prije sjednice vlade.

    “To SOA prati, a zasad nema priključivanja paravojnim jedinicama, ali o
    tome smo cijelo vrijeme u komunikaciji sa SOA-om”, rekla je Pusić.

    Hrvati se bore isključivo na ukrajinskoj strani i isključivo u redovnoj
    vojsci, naglasila je Pusić, ali nije mogla reći koliko ih ima.

    Hrvatski su mediji posljednjih dana pisali o tome da se nekoliko
    desetaka Hrvata priključilo Azovskom bataljunu, dobrovoljačkoj
    paravojnoj formaciji sa sjedištem u Mariupolju.

    Postrojba odgovara ministarstvu unutarnjih poslova, a povezana je s
    ukrajinskom krajnjom desnicom. Pola sastava Azovskog bataljuna čine
    stranci.

    • Ljuta Trava

     Ako to sve SOA prati kako to da Besna ne zna koliko ih ima ???

     • Lilith

      Ma ne zna Vesnica tko joj gaćice nosa 🙂

   • srka

    Što je…je…jedno je potpora regularnim jedinicama ukrainske vojske….a drugo potpora terorističkim udrugama ISIL-a ili pak ruskim četnicima diljem Ukraine!

    by Srka®