Hrvati središnje Bosne opet u strahu

  18

  Svjesni koliko je povratak Hrvata u središnju Bosnu bio i ostao ključan za poslijeratnu izgradnju mira i budućnosti BiH, jer Srednjobosanska županija i općenito regija središnje Bosne smatraju se kralješnicom FBiH, još uvijek nepoznati počinitelji po nalogu svojih nalogodavaca odmah nakon rata su krenuli s likvidacijama hrvatskih povratnika i policajaca u Travniku, sjedištu SBŽ.

  vitez-bih-srednja-bosna_kamenjar
  Vitez

  Ubojstva su se, prema pisanju Večernjeg lista, počevši od 1996., nizala jedno za drugim, bilo je i pokušaja ubojstava te napada na povratnike i njihovu imovinu, a posljednje dvije žrtve obračuna s hrvatskim povratnicima u Travnik su policajci Perica Bilić i Anto Valjan. Bilić je ubijen 12. lipnja 1998. godine, a njegov kolega Valjan 31. srpnja iste godine, i to pred zgradom policije u Travniku. Godinu dana kasnije, u ožujku 1999. godine, u Sarajevu je ubijen i federalni doministar unutarnjih poslova Jozo Leutar.

  Ubojstva bez počinitelja

  Zajedničko svim pobrojanim ubojstvima jest da istraga sve ove godine tapka u mjestu. Nakon svakog ubojstva ponavljao bi se isti scenarij, najprije osuda ubojstva, a potom i najava opsežne istrage u koju bi, u pravilu, bivalo uključeno više timova, od tima županijskog MUP-a do federalnih i državnih timova, pa čak i FBI-ja u slučaju atentata na Leutara. Zanimljivo je da su skoro sve istrage o ubojstvima Hrvata u središnjoj Bosni završavale potpunim fijaskom. Tu i tamo bi bilo uhićenja, a uhićeni bi uskoro bili pušteni jer su imali čvrst alibi. Najdalje se u farsi oko istrage otišlo u slučaju Leutar u kojemu se sudilo šestorici Hrvata koji su 2001. oslobođeni krivnje za atentat, a nove navodne istrage nisu donijele nova saznanja o počiniteljima i nalogodavcima. Zajedničko svim istragama o ubojstvima Hrvata, od Travnika do Sarajeva, je i nestanak ključnih dokaza koji promatrače navodi na zaključak da je svako uhićenje osobe s alibijem ili pokretanje sudskog postupka protiv krivih osoba zapravo imalo za cilj ostaviti dovoljno vremena i prostora za skrivanje ključnih dokaza i zataškavanje ubojstava. A onda bi se krenulo u potragu za novim dokazima, piše Večernji list. Kako vrijeme odmiče, do dokaza i svjedoka je sve teže doći, obitelji stradalih umiru, ne dočekavši istinu i pravdu na ovom svijetu.

  Iako se osam nerasvijetljenih ubojstava hrvatskih povratnika i policajaca u Travniku poput crnog oblaka nadvilo nad SBŽ-om i suživotom njezinih naroda, odgovorne u MUP-u SBŽ-a ubojstva kao zločini koji ne zastarijevaju ne brinu previše. Jozo Lučić (HDZ 1990.), ministar MUP-a u svojem mandatu skoro nikad nije ni spomenuo ubojstva u Travniku. O njima nije rekao nijednu riječ ni na prošlogodišnjoj tematskoj sjednici Sabora SBŽ o stanju sigurnosti. U MUP-u SBŽ kažu da oni nisu jedini koji vode istragu te nam obećavaju uskoro proslijediti odgovore na pitanja koja se tiču istraga o ubojstvima Hrvata u Travniku, a među kojima su i ubojstva dvojice njihovih kolega Perice Bilića i Ante Valjana.

  Odgovore na pitanja tko su obojice travničkih Hrvata, uostalom, i njihove obitelji čekaju po 16 i više godina. Uzalud. Hoće li tako biti i s nedavnim ubojstvom Joze Kafadara, uglednog poduzetnika koji je ubijen na svojemu imanju u selu Šušanj, na granici općina Vitez i Zenica. Kafadar je ubijen s četiri metka. Prvim hicem je ranjen u predjelu trbuha, a preostala tri su mu ispaljena s leđa, kako bi ubojica bio siguran da je posao završio. I ovog puta u istragu je uključeno više timova, od MUP-a SB i Zeničko-dobojske županije do MUP-a FBiH. Motiv je i u ovom slučaju isti kao i u ranijim slučajevima likvidacije Hrvata u središnjoj Bosni.

  Nesigurnost povratnika

  Ubijeni Jozo Kafadar bio je ugledan poduzetnik, čovjek kojega su voljeli u rodnom kraju i cijeloj središnjoj Bosni. Sa svojim sinovima Kafadar je dao nemjerljiv doprinos održivom povratku u Šušnju, okolnim selima, ali i cijeloj središnjoj Bosni jer su Kafadar i njegovi sinovi otvorili tvrtke i farme, zapošljavali ljude. Je li došlo vrijeme da se kažnjavaju ne samo oni koji su se drznuli vratiti na svoje, već i oni koji su dali doprinos opstanku i ostanku Hrvata u središnjoj Bosni? Jedno je to od pitanja na koje odgovor može dati samo brza i učinkovita istraga koja je dosad, kada su u pitanju Hrvati središnje Bosne, uglavnom izostajala.

  A svaki nerasvijetljen zločin ostavlja traga u vidu straha i nesigurnosti. Što se Hrvata središnje Bosne tiče, strah je pojačalo i nedavno okrutno ubojstvo Marice Kristić i Nikole Crepulje, povratnika u selo Ratanj u općini Kakanj, ali i poruke o ponavljanju scenarija viđenog u ratu u Bugojnu. “Pobit ćemo vas opet“, riječi su Elvisa Tukara, vijećnika SDP-a, koje je ovih dana uputio Miroslavu Zeliću, preživjelom logorašu iz Bugojna koji o sudbini svojih 19 nasilno odvedenih kolega iz logora Armije BiH ni više od 20 godina kasnije ne zna ništa. Puno je otvorenih pitanja i nerasvijetljenih ubojstava u središnjoj Bosni, javlja Večernjak. Puno je i teorija o tomu tko stoji iza njih, mudžahedini i njihovi politički mentori i zaštitnici, ili pripadnici nekih novih radikalnih pokreta koji ne trpe drugog i drukčijeg?

  Bez valjane istrage i kažnjavanja odgovornih, strah i nesigurnost bit će dio životne svakodnevice obitelji nastradalih, ali i hrvatskog naroda u središnjoj Bosni, naročito u sredinama poput Travnika, Bugojna, Kaknja, gdje su Hrvati manjina.

  Ana Popović/Večernji list

  facebook komentari

  • Bez valjane istrage i kažnjavanja odgovornih, strah i nesigurnost bit će dio životne svakodnevice obitelji nastradalih, ali i hrvatskog naroda u središnjoj Bosni, naročito u sredinama poput Travnika, Bugojna, Kaknja, gdje su Hrvati manjina…

   • Tako je

    Tako je Lilith.Za nas nema mjesta nigdje.

    “Vlasnik milionski vrijednih nekretnina u Međugorju i u Hrvatskoj Hrvat i Irac Healy James Joseph, 51-godišnjak iz Dublina, nestao je 2011. godine i od tada mu se gubi svaki trag.Valjane istrage nema uopće”

    Hrvati i Katolici iz Međugorja i Hercegovine najavljuju masovni odlazak jer nisu više sigurni ni tamo gdje su većina.U ovoj godini samo iz Tomislavgrada ih je otišlo preko 1000.

    • Ne damo se, ali ipak pronašli su način kako ljude ‘potjerat’ .. Uzmeš mu budućnost, posao, i sami ćemo se pokupit! …

     • Šta pričaš??

      “pronašli su način kako ljude ‘potjerat’ Uzmeš mu budućnost, posao, i sami ćemo se pokupit! …”

      Tko je pronašao način kako ljude protjerat i tko im je uzeo budućnost tamo gdje su Hrvati većina?
      Hrvati ili HDZ koji je na vlasti?

      Ili su opet “poturice” krive? Poturice iz Međugorja,Tomislavgrada,Gruda..itd…?????????

      Šta pričaš??

      Očigledno nisi shvatila ironiju u tekstu “Tako je”.

      Kriminalitet ne treba vezati uz naciju i vjeru jer novac nema naciju ni vjeru.Ti izgleda da znaš tko je ubio Jozu.Kako znaš da nije Hrvat?Sjeti se rušenja križeva u Bugojnu kada su svi napali na lokalne bošnjake a ispostavilo se da ih je srušio neki Josip i to član HDZ.Kasnije su ga proglasili sotonistom.

      Treba sačekati istragu i ne trčati pred rudu.

      • U konkretnom slučaju mišljenja sam da je u pitanju Novac! Općenito Tko koga ‘progoni’ saznat će se, Činjenica jeste da ljudi, može se čak kazati, masovno odlaze (posebno će otić nakon ovih poplava) iz BiH, Činjenica je također da se hrvatski povratnici ne vraćaju jer su uvjeti katastrofalni i plus bivaju maltretirani… Tko je tomu kriv? HDZ? ili općenito nesposobna vlast i nefunkcionalna država?! Ima svih čimbenika!

      • Pomozite

       Svi odlaze.Svi idu.Kako?I ja bih otišao ali kako?Ne bih žalio ni sekunde za ovom zemljom.Hrvat sam iz Bosne, Hercegovina me neće, Hrvatska još manje,Sarajevo da ne govorim.Nikome ne valjam.Želim da odem a vi ovdje Srbujte,Muslimanujte i Hrvatujte još 1000 godina.meni je dosta svega.Ostarih čekajići nešto a oni se bogate i bogate.Kad će se napuniti Bože moj, pa da i ja dobijem neki ljudski posao a ne da konobarim a fakultet imam JB mu ja matr kud ga i završi..da ne duljim ako znate neku liniju za otići pomagajte ljudi ako Boga znate.Imam 45 godina a nema staža 7 godina hoću li u penziju sa 100 godina?
       Kaže Kanada prima a kome se god obratiš svi traže novce a nitko ne garantira.Kako otići tamo ili u Australiju..što dalje to bolje..

      • Što si pao u depresiju!? Ponudi ti riješenje! Da čujem!

      • Hrvat Hrvatu

       Hrvatske firme neka zaposle Hrvate.
       Napredak i ostale udruge neka stipendiraju Hrvate
       Pomoć Hrvatske od 4 MLRD kuna neka ide da se naprave kuće Hrvatima
       Karitas neka pomaže Hrvate

       U BiH postoji slogam Bošnjak Bošnjaku.Neka, tako i treba.A mi glumimo neke dobročinitelje i zapostavili smo naš narod.Pogledajte npr. Konzum u Sarajevu koliko ima Hrvata zaposlenih.Nema ni 10 %.Koliko je Hrvata bez posla u Sarajevu,Banja Luci,Derventi itd..?Preko 80 %.Hrvata se zapošljava tek ako nema nikoga od “naših” a mi prvo ostale pa naše.
       U BiH ne bi smio ni jedan Hrvat biti nezaposlen, toliko ima firmi iz Hrvatske.
       Mislite li da ima Hrvata da rade u Turskim ili Arapskim firmama?

       Naša “stožerna” stranka gleda samo svoj interes.Već 20 godina.Kako ih nije sramota imati tolike milione a narod im gladan.Gladan ali ponosan da to prizna.Poznajem mnoge i pomažem koliko mogu ali to nije ništa.Hercegovini je bolje.Uljuljkali ste se i ne vidite svoj narod kako živi u RS i Bošnjačkom dijelu.To nije kršćanski.Nemojte mi samo reći što ne idu odatle.Pa to je njihova didovina baš kao i vama vaša.

       Zato pokrenimo akciju: HRVAT HRVATU.

      • Postoje ljudi, vlasnici firmi, domoljubi, kojima su neke druge vrijednosti osim novca važne! Konzum i Konzumiće interesira samo profit, nažalost! ..
       Imaš finih prijedloga, složit ću se s većinom

  • Bez valjane istrage i kažnjavanja odgovornih, strah i nesigurnost bit će dio životne svakodnevice obitelji nastradalih, ali i hrvatskog naroda u središnjoj Bosni, naročito u sredinama poput Travnika, Bugojna, Kaknja, gdje su Hrvati manjina…

   • Tako je

    Tako je Lilith.Za nas nema mjesta nigdje.

    “Vlasnik milionski vrijednih nekretnina u Međugorju i u Hrvatskoj Hrvat i Irac Healy James Joseph, 51-godišnjak iz Dublina, nestao je 2011. godine i od tada mu se gubi svaki trag.Valjane istrage nema uopće”

    Hrvati i Katolici iz Međugorja i Hercegovine najavljuju masovni odlazak jer nisu više sigurni ni tamo gdje su većina.U ovoj godini samo iz Tomislavgrada ih je otišlo preko 1000.

    • Ne damo se, ali ipak pronašli su način kako ljude ‘potjerat’ .. Uzmeš mu budućnost, posao, i sami ćemo se pokupit! …

     • Šta pričaš??

      “pronašli su način kako ljude ‘potjerat’ Uzmeš mu budućnost, posao, i sami ćemo se pokupit! …”

      Tko je pronašao način kako ljude protjerat i tko im je uzeo budućnost tamo gdje su Hrvati većina?
      Hrvati ili HDZ koji je na vlasti?

      Ili su opet “poturice” krive? Poturice iz Međugorja,Tomislavgrada,Gruda..itd…?????????

      Šta pričaš??

      Očigledno nisi shvatila ironiju u tekstu “Tako je”.

      Kriminalitet ne treba vezati uz naciju i vjeru jer novac nema naciju ni vjeru.Ti izgleda da znaš tko je ubio Jozu.Kako znaš da nije Hrvat?Sjeti se rušenja križeva u Bugojnu kada su svi napali na lokalne bošnjake a ispostavilo se da ih je srušio neki Josip i to član HDZ.Kasnije su ga proglasili sotonistom.

      Treba sačekati istragu i ne trčati pred rudu.

      • U konkretnom slučaju mišljenja sam da je u pitanju Novac! Općenito Tko koga ‘progoni’ saznat će se, Činjenica jeste da ljudi, može se čak kazati, masovno odlaze (posebno će otić nakon ovih poplava) iz BiH, Činjenica je također da se hrvatski povratnici ne vraćaju jer su uvjeti katastrofalni i plus bivaju maltretirani… Tko je tomu kriv? HDZ? ili općenito nesposobna vlast i nefunkcionalna država?! Ima svih čimbenika!

      • Pomozite

       Svi odlaze.Svi idu.Kako?I ja bih otišao ali kako?Ne bih žalio ni sekunde za ovom zemljom.Hrvat sam iz Bosne, Hercegovina me neće, Hrvatska još manje,Sarajevo da ne govorim.Nikome ne valjam.Želim da odem a vi ovdje Srbujte,Muslimanujte i Hrvatujte još 1000 godina.meni je dosta svega.Ostarih čekajići nešto a oni se bogate i bogate.Kad će se napuniti Bože moj, pa da i ja dobijem neki ljudski posao a ne da konobarim a fakultet imam JB mu ja matr kud ga i završi..da ne duljim ako znate neku liniju za otići pomagajte ljudi ako Boga znate.Imam 45 godina a nema staža 7 godina hoću li u penziju sa 100 godina?
       Kaže Kanada prima a kome se god obratiš svi traže novce a nitko ne garantira.Kako otići tamo ili u Australiju..što dalje to bolje..

      • Što si pao u depresiju!? Ponudi ti riješenje! Da čujem!

      • Hrvat Hrvatu

       Hrvatske firme neka zaposle Hrvate.
       Napredak i ostale udruge neka stipendiraju Hrvate
       Pomoć Hrvatske od 4 MLRD kuna neka ide da se naprave kuće Hrvatima
       Karitas neka pomaže Hrvate

       U BiH postoji slogam Bošnjak Bošnjaku.Neka, tako i treba.A mi glumimo neke dobročinitelje i zapostavili smo naš narod.Pogledajte npr. Konzum u Sarajevu koliko ima Hrvata zaposlenih.Nema ni 10 %.Koliko je Hrvata bez posla u Sarajevu,Banja Luci,Derventi itd..?Preko 80 %.Hrvata se zapošljava tek ako nema nikoga od “naših” a mi prvo ostale pa naše.
       U BiH ne bi smio ni jedan Hrvat biti nezaposlen, toliko ima firmi iz Hrvatske.
       Mislite li da ima Hrvata da rade u Turskim ili Arapskim firmama?

       Naša “stožerna” stranka gleda samo svoj interes.Već 20 godina.Kako ih nije sramota imati tolike milione a narod im gladan.Gladan ali ponosan da to prizna.Poznajem mnoge i pomažem koliko mogu ali to nije ništa.Hercegovini je bolje.Uljuljkali ste se i ne vidite svoj narod kako živi u RS i Bošnjačkom dijelu.To nije kršćanski.Nemojte mi samo reći što ne idu odatle.Pa to je njihova didovina baš kao i vama vaša.

       Zato pokrenimo akciju: HRVAT HRVATU.

      • Postoje ljudi, vlasnici firmi, domoljubi, kojima su neke druge vrijednosti osim novca važne! Konzum i Konzumiće interesira samo profit, nažalost! ..
       Imaš finih prijedloga, složit ću se s većinom