Pratite nas

BiH

Hrvati, tužite SDP zbog svojih stradalih i nestalih, tražite odštetu

Objavljeno

na

Vrijeme je da SDP, kao pravni nasljednik SKH, sjedne na optuženičku klupu. Ukoliko su već mogli naslijediti milijarde od Saveza komunista u nekretninama diljem Hrvatske i Slovenije i još mnoštvo tajnih računa, kako tvrde upućeni, u inozemstvu, onda mogu odgovarati i za postupke svojih očeva i djedova, pardon pravnih prethodnika.

SDP se voli hvaliti svojim antifašističkim korijenima, od prigode do prigode vole naglasiti svoje savezništvo sa velikom svjetskom antifašističkom koalicijom. Međutim, antifašizam u Hrvatskoj tek je plašt za komunističku revoluciju. Pod plaštem antifašizma u Hrvatskoj i Jugoslaviji desetljećima su se skrivala zvjerstva počinjena nad zarobljenim vojnicima i civilima od Bleiburga uzduž Križnog puta. Pod krinkom borbe protiv okupatora i njegovih suradnika u poslijeratnom razdoblju izvršene su tisuće egzekucija bez suda i pravnog postupka. Odluke je donosio zatvoreni krug ljudi, bile su to partijske ćelije i organizacije koje su odredile brojne sudbine. Presuda u ime naroda, odnosno u ime partije, bila je omiljena metoda eliminacije političkih i klasnih neprijatelja.

Poslije, kada su se riješili neprijatelja u zemlji, partija se prebacila u inozemstvo. Po čitavoj Europi, SAD-u, Kanadi i Australiji, partijski likvidatori vrebali su protivnike jugoslavenskog režima. Odluke o likvidacijama donosile su se na sjednicama CK SKH ili CK SKJ. U istim onim komitetskim i partijskim prostorijama iz kojih SDP Hrvatske danas širi demokratske standarde i uči Hrvate demokraciji.

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, označena u međunarodnoj zajednici kao teroristička država koja se na tlu drugih država služila terorističkim akcijama, odgovorna je za brojne zločine ne samo u inozemstvu veći i unutar tadašnjih granica SFRJ. Vlast u SFRJ pa i u SRH bila je u rukama partije koja je krojila i provodila državnu politiku, odlučivala o životu i smrti. Partija i danas formalno živi preko svog pravnog sljedbenika Socijaldemokratske partije Hrvatske. Dakle i danas je, pravno, postojana organizacija koja je odlučivala o egzekucijama stotina tisuća Hrvata. Štoviše, i danas obnaša vlast u Republici Hrvatskoj. Ne postoji nikakva pravna zapreka da stotine tisuća Hrvata, čije je očeve i djedove eliminirala partija, zatraže obeštećenje od SDP-a Hrvatske. Partija posjeduje dovoljno nekretnina iz kojih bi se mogli namiriti odštetni zahtjevi.

Međutim, zbog brojnih partijskih kadrova u sudstvu postoji mogućnost da tužbe budu odbačene.  Nešto slično se upravo dogodilo u Srbiji. Naime, Hrvati, zatočenici srbijanskih koncentracijskih logora, zatražili su od Republike Srbije obeštećenje. Dobili su pomalo ciničan odgovor od srbijanskog sudstva koje tvrdi kako je u njihovim slučajevima nastupila zastara. Srbijanski sudovi ustvrdili su kako su logoraši odštetne zahtjeve trebali podnijeti pet godina nakon zatočenja. Pod pretpostavkom kako su bili zatvoreni 1991., logoraši su odštetne zahtjeve Miloševićevu sudstvu trebali podnijeti do 1996. Istom onom sudstvu koje nije procesuiralo uspostavljanje tih i takvih logora diljem Srbije. Eto s kim mi imamo posla i gdje nas vuče lokomotiva Ive Josipovića, Dejan Jovića i Saše Perkovića. Isto tako neki sud u Hrvatskoj mogao bi ustvrditi kako je u slučaju partijskih egzekucija nastupila zastara te kako se rodbina trebala žaliti partiji i sudstvu SFRJ pet godina nakon počinjenih egzekucija.

Tanka je linija između sudstva, pogotovo na prostoru nekadašnjeg partijskog lena SFRJ.

ŽeljkoPrimorac/ Hrsvijet

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati