Hrvati u BiH 2009. glasovali na 124 biračka mjesta, a 2014. na svega 10 birališta

  0

  Hrvatski državljani u BiH 2009. godine mogli su glasovati na 124 biračka mjesta za predsjednika države u Republici Hrvatskoj, dok su 2014. za EU izbore Hrvati u BiH glasovali na svega deset biračkih mjesta u skladu s promjenama izbornog zakona što je dovelo do promjene i u odazivu birača na izbore.

  izbori glasanjeTako je prema podacima DIP-a na predsjedničkim izborima, koji su održani 2009. godine, na biračkim mjestima u Bosni i Hercegovini glasovanju pristupilo ukupno 50.859 birača, a na izborima za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske, koji su održani 25. svibnja 2014., glasovanju je pristupilo ukupno 2792 birača.

  Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske pojasnilo je kako se izbori provode sukladno Ustavu Republike Hrvatske te izbornim zakonima koji propisuju određenu vrstu izbora.

  Navode kako su predsjednički izbori održani 2009. godine provedeni sukladno odredbama tada važećeg Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, u čijem je članku 5. i članku 25. bilo propisano da se izbori za predsjednika Republike Hrvatske u inozemstvu provode na biračkim mjestima u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i inozemnim uredima. Sukladno ovome određena su i biračka mjesta na području Bosne i Hercegovine za provedbu ovih predsjedničkih izbora, njih ukupno 124.

  „U lipnju 2010. godine donesene su promjene Ustava Republike Hrvatske („Narodne novine”, broj 76/10) kojima je među ostalim promijenjen i članak 45. Ustava, na način da je propisano da na izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament te na državnom referendumu, birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj biračko pravo ostvaruju na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništvima Republike Hrvatske u stranoj državi u kojoj prebivaju“, pojasnili su iz DIP-a.

  Dodaju kako je Zakon o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske („Narodne novine”, broj 92/10, 23/13 i 143/13) donesen nakon spomenute promjene Ustava Republike Hrvatske, te u članku 8. propisuje da se izbori u inozemstvu provode na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.

  „Sukladno navedenom, biračka mjesta na području Bosne i Hercegovine za provedbu izbora za članove u Europski parlament, koji su održani u svibnju 2014., određena su samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske koji se na tom području nalaze“, pojašnjeno je iz DIP-a za narod.hr.

   Izvor: narod.hr

  facebook komentari