Hrvati u Srbiji nezadovoljni jer su isključeni iz razgovora o položaju manjina

9

Vodstvo hrvatske manjine u Srbiji pozdravilo je najavu dolaska srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića u Zagreb, no duboko je razočarano što ni ovoga puta nije bilo uključeno u razgovore o položaju nacionalnih manjina u dvije zemlje, objavili su u utorak mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

tome_zigmanov_portreSvaki razgovor, dodao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić, pa i dogovor koji bude postignut, može pridonijeti boljitku položaja Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj.

“No ostaje gorak okus što nas ni ovoga puta nije kontaktiralo ni ministarstvo vanjskih poslova Srbije ni matične Hrvatske”, rekao je Kuntić.

“Za nas je to više nego ponižavajuće, jer smo se nadali da će poslije više naših apela da nas se uključi u razgovore o nama samima, to biti uvaženo. Ovako se o našim sudbinama odlučuje na temelju polu ili netočnih informacija”, ističe Žigmanov.

On naglašava da nekoliko otvorenih pitanja već dulje vrijeme tišti hrvatsku manjinu. “To je ponajprije odsustvo političke reprezentacije, kao i odsustvo bilo kakve službene komunikacije s izvršnom vlašću u Srbiji”.

“Poznato je naime kako Hrvati u Srbiji ne ostvaruju pravo na zastupnika u državnom parlamentu, a državno tijelo koje je zaduženo za komunikaciju s manjinama – republički Savjet za nacionalne manjine nije se sastao već punih 6 godina”, istaknuo je Žigmanov.

Dodaje da je još neriješeno i pitanje osiguravanja udžbenika za učenike nastave na hrvatskom jeziku u Vojvodini, kao i razmjerne zastupljenosti pripadnika hrvatske manjine u državnim tijelima.

“Ne treba zaboraviti ni nedavne slučajeve diskriminacije Hrvata u Subotici, kojima se priječi da u primjerenim, gradskim prostorima predstavljaju svoja znanstvena djela”, rekao je ravnatelj ZKVH-a.

Pretpostavljamo da predstavnici Hrvatske imaju sažetak popisa otvorenih problema našega položaja, o čemu se uostalom godinama razgovora, kaže Kuntić, ali bilo bi daleko uvjerljivije da smo bili u situaciji da neposredno progovorimo o tim temama.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u srijedu će posjetiti Zagreb i sastati se s najvišim hrvatskim dužnosnicima.

[ad id=”40551″]

Hrvati u Subotici imaju zabranu ulaska u gradske prostore

facebook komentari

 • EMINƎM

  doći će U posjet pušićki, po’pušićki će ga doćekati s troljubcem

  • Alan B’Stard

   Ona ne će njih ‘sprečavat’ a ne će ni oni nju ‘da spreče’

   • EMINƎM

    neka je slobodno grupno SPreČE

    • Alan B’Stard

     DaČiĆ i dačići, slobodno 😉

     • EMINƎM

      svakako jer Čačići više ne mogu