Pratite nas

Naši u svijetu

Hrvatica iz BiH postaje zamjenica državnog tajnika trgovine SAD-a

Objavljeno

na

Za odobrenje pred Senat SAD-a stigla je nominacija američke Hrvatice Mire Radielović Ricardel na položaj podtajnice ministarstva trgovine zaduženog za trgovinu najosjetljivijim robama, poput naoružanja i različitih tehnologija.

Radielović Ricardel, čiji su obiteljski korijeni iz Bosne i Hercegovine, ako bude potvrđena, bit će najviše pozicionirana Hrvatica u administraciji u dosadašnjoj povijesti Sjedinjenih Američkih Država, piše Večernji list

Čeka se na Senat

Do njezina dolaska visoko u američkoj administraciji bila je pozicionirana još jedna Hrvatica Capricia Penavić Marshall čiji su pak obiteljski korijeni iz Širokog Brijega.

Marshall je pak, zanimljivo je, bila uključena u kampanju demokratske kandidatkinje Hillary Clinton, a u prvom mandatu predsjednika Baracka Obame bila je predstojnica njegova ureda u Bijeloj kući.  Kako je potvrđeno i na stranicama američkog Senata, pod točkom PN364 administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa predložila je Miru Radielović Ricardel u ministarstvo trgovine.

Na njezino imenovanje na tu poziciju čekalo se dulje vremena, a odlazi iz Bijele kuće gdje je radila u prijelaznoj administraciji Donalda Trumpa koja se bavila odabirom kandidata za važne državne pozicije.  Prema američkim medijima, ona je bila u sukobu upravo s ministrom obrane Jamesom Jimom Mattisom oko postavljenja dužnosnika, zbog čega nije završila u Pentagonu, nego u ministarstvu trgovine.

No, na novoj poziciji će imati vrlo odgovoran posao. Naime, trebala bi voditi odjel u ministarstvu trgovine za industriju i sigurnost koji upravlja i odobrava izvoz osjetljivih roba iz SAD-a koje mogu imati “vojnu ili stratešku uporabu”.

Nositeljica više diploma

Karijera Mire Radielović Ricardel gotovo u cijelosti je vezana uz vojsku i vojnu industriju.

Posljednja dužnost bila joj je potpredsjednice Odjela za razvoj Boeing Strategic Missile & Defense Systems, koji se bavi razvojem obrambene strategije SAD-a.  U mandatu prije toga posla bila je zamjenica vrlo utjecajnoga državnog tajnika obrane Donalda Rumsfelda za međunarodnu sigurnost, a bila je angažirana na projektima vezanima uz Europu, NATO i razvoj nuklearnog programa.  Pri tome je i nagrađena medaljom za izniman doprinos u radu 2005., a nagradu je dodijelilo ministarstvo obrane SAD-a.

Radielović je nositeljica nekoliko diploma sa sveučilišta Georgetown i doktorata s Poslovne škole The Fletcher, kao i diplome iz diplomacije sa sveučilišta Tufts.  Članica je Vijeća za međunarodne odnose, a bila je članica izbornoga stožera Donalda Trumpa.  Spominje ju se čak i u misiji vezanoj uz donošenje mirovnog rješenja za BiH u Daytonu, i to kao savjetnicu vođe republikanaca u Senatu Boba Dolea.

Mira Radielović Ricardel rođena je u Pasadeni, nedaleko od Los Angelesa. Odgojena je u kući u kojoj se govori hrvatski jezik, a redovito je pohađala vjeronauk u tamošnjoj katoličkoj župi.

Otac je bio ugledni član hrvatske iseljeničke zajednice u SAD-u, a kao 16-godišnjak preživio je Križni put i Bleiburg. Dugo godina vodio je radijski program na hrvatskom jeziku u Los Angelesu.

> Hrvatica imenovana u Trumpov tim koji će se baviti pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti

facebook komentari

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati