Pratite nas

Vijesti

Hrvatin i Turudić ne žele nagađati o Perkoviću

Objavljeno

na

Kada se 1. siječnja aktivira europski uhidbeni nalog za njegovo provođenje bit će nadležan Županijski sud u Zagrebu, izjavio je predsjednik tog suda Ivan Turudić. Aktualni slučaj oko Josipa Perkovića nije želio komentirati.

No, o odluci suda ovisit će hoće li se Perković izručiti Njemačkoj ili će se sud pozvati na zastaru. Turudić je objasnio i proceduru nakon Nove godine, prema kojoj će Perkovića ispitati DORH. Naglasio je kako se čudi da su aktualni europski uhidbeni nalozi u MUP-u, a ne na sudu.

Bivšeg dužnosnika jugoslavenske i hrvatske obavještajne službe njemačko pravosuđe tereti da je sudjelovao u organizaciji ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića kod Muenchena 1983., zbog čega je Njemačka zatražila Perkovićevo izručenje.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin nije želio komentirati ovaj slučaj novinarima u Saboru, koji su ga upitali za tumačenje poštuje li se kod odlučivanja o EUN-u zastara u zemlji koja je poslala nalog ili u zemlji od koje se traži izručenje. Zastara je, naime, izmjenama Zakona o pravosudnoj suradnji sa zemljama članicama EU-a u lipnju postala obvezujućim razlogom za odbijanje izručenja, a Vrhovni sud je u slučaju osobe koju je Slovenija tražila zbog prijevare zaključio da je mjerodavno to što zastara nije nastupila u Sloveniji.

Kako će ta odluka Vrhovnog suda utjecati na Perkovićev slučaj, nije želio nagađati ni Turudić. U svjetlu aktualnog uhidbenog naloga o kojem se puno priča na to pitanje ne mogu i ne želim odgovoriti. To bi mirisalo na prejudiciranje odluke za koju ne znam kakva će biti, rekao je.

O tome hoće li odluke Vrhovnog suda utjecati na Perkovićevo izručenje, ovih dana nisu željeli nagađati ni drugi suci i pravni stručnjaci s kojima je Hina kontaktirala, no neslužbeno se pretpostavlja da će bilo kakva odluka Županijskog suda rezultirati žalbom pred Vrhovnim sudom te da bi Vrhovni sud vjerojatno mogao odlučiti kao i u drugim slučajevima – da je mjerodavno to što zastara nije nastupila u Njemačkoj.

Bez obzira na to što se EUN 1. srpnja, kada je u Hrvatsku stigao nalog za Perkovića, nije primjenjivao na kaznena djela počinjena prije 2002., Turudić je ponovio kako se čudi što taj nalog nije proslijeđen sudu. To je očito kršenje zakona. O tome se izjasnila i stručna javnost. Nikada ni nigdje ne može to biti stvar odluke premijera koji govori da je nastupila zastara u konkretnom predmetu. To je naprosto nedopustivo. To su sudbene stvari, o njima mora odlučiti sud, a ne politika, kazao je Turudić.

Smisao EUN-a je upravo u tome da se zaobiđe izvršna vlast. To je zakon o suradnji između sudova zemalja članica, ne između vlada i bilo bi dobro kad bi političari to jednom shvatili. Možda bi bilo dobro i da pročitaju taj zakon, dodao je Turudić.

Napomenuo je da nema službenu informaciju o tome gdje je nalog za Perkovića te ustvrdio kako je o tome da je nalog u MUP-u saznao iz medija.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati