Pratite nas

Kolumne

HRVATSKA 2016: Milanović u zatvoru zbog zlouporabe službenog aviona

Objavljeno

na

Kolumnist portala direktno.hr opisuje noćnu moru sa elementima prekognicije – u kojoj mu se miješaju stvarnost i vizija bliske budućnosti.

Izložen medijskom bombardiranju u slučaju Bandić, jedva sam zaspao. Imao sam i noćnu moru – sanjao Hrvatsku u 2016. godini. U toj, ne tako dalekoj budućnosti – Remetinec je bio pun SDP-ovaca… Iza rešetaka je završio i bivši premijer – Zoran Milanović!

Milanovića su uhitili u Rijeci, u zagrljaju jedne lokalne „pevaljke“. Cura uopće ne izgleda loše. Pakirali su torbe, navodno: pokušavali pobjeći u Italiju! Maskirani specijalci s dugim cijevima izvrnuli su ga na pod. Iz torbi je ispalo desetak pari skupih svilenih čarapa, koje bivši premijer obožava i koje je kupovao na državni trošak kada je još bio u Banskim dvorima. „Pevaljka“ vrišti… Mislim da pjeva nešto o boji očiju i oceanu… Akciju u Rijeci vodio je zagrebački Pnuskok. Riječanima u ovome slučaju nisu vjerovali! Navodno: bivši šef kabineta, bivšeg SDP-ovog premijera – drukao je Milanovića. Uskok ga je ucijenio: – Hapsit ćemo ti suprugu, ako nam ne kažeš sve o Zokiju! Saucha je odmah pristao na suradnju. Rekao je, između ostaloga – da je Milanović još dok je bio premijer, službeni zrakoplov skrenuo s rute Split – Zagreb prema Rijeci, kako bi posjetio prijateljicu. To je za organe gonjenja posve dovoljan razlog da se čovjeka privede i zatvori! Pred stanom u kojem su pokupili Milanovića – bezbroj je kamera i fotoreportera. Čak i u snu bilo mi je žao čovjeka.

Da tregedija za obitelj Milanović bude veća – uhapsiše mu i brata! Udaraju na obitelj, stvarno su grozni ti HDZ-ovci… Optužbe protiv Krešimira Milanovića znatno su ozbiljnije: priveli su ga jer je, navodno, od jednog slavonskobrodskog poduzetnika i člana SDP-a, uzeo mito za sređivanje predstečajne nagodbe. Priča se nešto i o proširenju istrage na „Podravku“, banke i koncesije… Uhićen je u Splitu na nekom partiju, gdje nije nedostajalo komada ni opijata. Špekulira se da će protiv Kreše Milanovića svjedočiti bivši SDP-ov minstar Slavko Linić. Ne zna se ima li protiv brata bivšega premijera materijalnih dokaza, no to i nije važno – u Hrvatskoj se ljude može osuditi samo na temelju izjava svjedoka – pokajnika i drugih…

Sanjam i dalje: U Zagrebu je na vlasti Mirela Holy. Grad izgleda opskurno. Poput Napulja – posvuda hrpe smeća. Srušili su Centar „Cvjetni“. Nema noćne rasvjete. Svuda naokolo lete šišmiši! Umjesto fontana sada imamo bare – gdje krekeću žabe – sve u skladu s politikom održivog razvoja! Na Kazališnom trgu, koji se i dalje zove Titovim imenom, podignuta je i bista „Maršala“. Predsjednik Skupštine Grada Zagreba je Davor Bernardić. Kada su uhapsili Bandića poželio je biti gradonačelnik, međutim, Milanović mu to nije dopustio, radi dogovora s Mirelom. Rekao mu je: – Ti slinavac jedan pa Bandić ti je dao stan, ne možeš biti kandidat SDP-a, već imamo sporazum s Orahom!
Čim je postala gradonačelnica, Mirela je odmah objavila da više nema besplatnih udžbenika za zagrebačke pučko-školce. Pa knjige se rade od drva, a šume moramo čuvati! U opticaj su odmah puštene stare knjige iz 1972. godine… Mirela je ukinula i topli obrok u vrtićima. Djeca sada jedu tjesteninu sa šećerom. Pa neće valjda jesti meso ubijenih životinja?! Osim toga, djeca su nam i onako predebela – znao je reći bivši premijer Milanović.

Na Jelačić placu hrpa policije. Prosvjedni skup najavili su estradnjaci. Ukinuli su im Zamp! Skup je propao kada se na pozornicu popeo bivši predsjednik, sada samo profesor na Pravnom fakultetu – Ivo Josipović. Sjeo je za glasovir i počeo svirati svoj „YUbilus“. Ljuti Bare izvrijeđao je uglađenog profesora. Napao ga je iglom! Intervenirala je policija i Bareta odmah strpala u maricu. Vijest se brzo proširila Zagrebom. Došla je čak i do zagrebačke Skupštine, međutim, predsjednik Bernardić ima drugih problema – uhapsili su mu pola skupštinskih zastupnika. Navodno: svi su se oni prije šest-sedam godina protuzakonito zaposlili u Zagrebačkom holdingu, kojim je tada upravljao Ivo Čović. Neki od njih kasnije su se prebacili u kukuriku Vladu, ministarstva i državne tvrtke. Veliki udarac za zagrebački SDP: njih skoro 200 moglo bi završiti u zatvoru! Trebat će nam još jedan Remetinec – zabrinuto na Jabuci TV objašnjava HDZ-ov premijer Tomislav Karamarko, dajući već peti za redom intervju režimskom novinaru Romanu Bolkoviću. To je bilo previše čak i za mene – odmah sam se probudio iz sna – sav mokar!

Gledam noćne vijesti, probudio sam se – i natrag sam u 2014. godini. Odmah sam pomislio: – Ufff, dobro je! Ali nije. Milanović je na slobodi! Premijer je i hapsi političke protivnike. Na red je došao Milan Bandić sa suradnicima. Najpopularnijeg zagrebačkog gradonačelnika strpali su u Remetinec, u trenutku kada uživa potporu gotovo 60 posto građana glavnoga grada. Sve si je to Zoki lijepo zamislio, ali ipak – neka se sjeti moga sna – ili možda noćne more?! Kako za koga.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Maras se ponaša kao da nije imao veze s Agrokorom! On bi trebao biti objektivan u Povjerenstvu?

Objavljeno

na

Objavio

(“Da je Todorić godinama iz sjene upravljao Hrvatskom, svima je jasno. Postavljao je svoje ljude u ministarstva i vlade, u novčarske institucije, uprave raznih fondova, držao je u šaci medijske vlasnike. I upravo stoga sada cijelu priču želi prebaciti na politički teren, nadajući se da će se nekim vremenskim odmakom po modelu ‘svi su znali – svi su krivi’ na njega zaboraviti te da će se javnost zabavljati brčkajući se u muljavim lokvicama domaćeg političkog jada”. Silvana Oruč Ivoš)

Iz sigurnosti nekakve rezidencije negdje u Londonu,  nakon što je godinama upropaštavao hrvatsko gospodarstvo, a zbog čega je započela istraga zbog sumnje u ozbiljno kazneno djelo, Todorić nastavlja s pisanjem blogova.

Tako konačni početak otapanja vrha sante leda (kad je u pitanju neviđeni gospodarski kriminal) nekadašnji Gazda, a danas bloger, bezbrižno naziva ‘političkom predstavom za javnost u režiji najviših državnih dužnosnika’.

Istodobno moralizira kako ljudi koji su zadržani na ispitivanju u istražnom postupku nisu ništa krivi, jer je riječ o vrhunskim gospodarstvenicima, a ako postoji i najmanja odgovornost, a on je siguran da je nema, onda je ona isključivo njegova.

No, naravno, unatoč tom uvjerenju, Todoriću ne pada na pamet pojaviti se u Hrvatskoj, na čijoj je grbači posljednjih dvadeset godina lijepo živio, da odgovori na ono što zanima Državno odvjetništvo, vjerovnike koje je pljačkao, ali i ukupnu javnost. I nemojmo se zavaravati, ako ne bude prisiljen, ni Todorić niti njegovi sinovi, koji se također terete u procesu, neće to učiniti. Jer što će reći suočeni s dokazima? Kako će opravdati golemo bogatstvo kojim su raspolagali, od otoka Smokvice do Kulmerovih dvora, a čime su se, već je dokazano, koristili nezakonito.

Todoriću je, stoga, preostalo jedino izigravati žrtvu političkog progona, optuživati državu i Vladu kako su mu oteli obiteljsku tvrtku, iako je istina da je tvrtka u vlasništvu vjerovnika… Brojnih malih i srednjih poduzeća koje je Gazda godinama beskrupulozno vukao u propast. Todorić se iz svoje londonske rezidencije, a teško da je tamo otišao siromašan kao crkveni miš, sada drsko pravi kako ne postoje pronevjere u financijskom poslovanju, da nisu otkrivene milijunske „grješke“ u vođenju trgovačkih poslovnih knjiga, da nije otkriveno krivotvorenje isprava… Šteta je tolika da ni ukupna vrijednost tog Todorićeva koncerna nije dovoljna da se vrate svi Gazdini dugovi.

Da je Todorić godinama iz sjene upravljao Hrvatskom, svima je jasno. Postavljao je svoje ljude u ministarstva i vlade, u novčarske institucije, uprave raznih fondova, držao je u šaci medijske vlasnike. I upravo stoga sada cijelu priču želi prebaciti na politički teren, nadajući se da će se nekim vremenskim odmakom po modelu ‘svi su znali – svi su krivi’ na njega zaboraviti te da će se javnost zabavljati brčkajući se u muljavim lokvicama domaćeg političkog jada. Dakako da moraju odgovarati svi koji su mu na bilo koji način pogodovali, a mnogi jesu, bez obzira na političku boju. Ali Gazda je prvi na toj podugoj listi.

S druge strane, ima i jakih igrača kojima ne paše Todorićev pad. Jer je jasno da bi taj za sobom mogao povući mnoge. U tom kontekstu zanimljivo je gledati kako i Todorić i glavna oporbena stranka žele isto. Žele saborsko istražno povjerenstvo, iako znaju da za njega nema zakonskog utemeljenja nakon što je krenula kaznena istraga. Uostalom, znaju i jedni i drugi da ni jedno istražno povjerenstvo nikad ništa nije riješilo pa zašto bi ovoga puta bilo drugačije. Najbolje je cijeli slučaj pretvoriti u sapunicu, a onda jednostavno jednog dana oprati ruke i krenuti ispočetka.
Možda se tome nada i Gordan Maras koji je prije četiri-pet godina kao ministar i član Nadzornog odbora HBOR-a šakom i kapom dijelio kredite, iako se već i tada znalo da puno toga s Agrokorovim poslovanjem nije u redu, a što je ovih dana neovisna revizija i potvrdila. Danas se, pak, Maras ponaša kao da su Agrokorovi problemi počeli tijekom posljednje godine dana, a ne puno, puno prije. I kao da on s tim nema nikakve veze!? Možda Maras hoće da javnost zaboravi kako je za vrijeme svog ministrovanja žestoko gurao i radio političke pritiske – o čemu su svojedobno svjedočili pojedini članovi skupštine HGK – da tadašnji potpredsjednik Agrokora Damir Kuštrak postane predsjednik Hrvatske gospodarske komore. I sad je taj Maras član saborskog istražnog povjerenstva u slučaju Agrokor, a mi bismo trebali vjerovati u to da će s takvim repovima iza sebe Maras biti objektivan?! I pošten?!
Naprotiv, svima je jasno da je Maras u tom tijelu veliki uteg SDP-u pa u tom kontekstu i ne čudi Bernardićevo forsiranje priče o navodnoj nagodbi s Todorićem. Kad se sve zbroji i oduzme, nagodbu u tom smislu mogli su imati samo oni koji su s Todorićem tikve sadili. A tu SDP nije imun. Upravo suprotno.

Silvana Oruč Ivoš/Hrvatsko Slovo

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Josip Jović: Novinarske trice i kučine

Objavljeno

na

Objavio

Poznato je kako tiskani mediji u nas i u svijetu proživljavaju svojevrsnu krizu koja se ponajviše ogleda u padu naklada.

Glavni je tome razlog pojava inernetskog novinstva, ali, barem kad je riječ o domaćoj medijskoj sceni, nije samo to u pitanju.

Dnevni, središnji, tzv. ozbiljni politički listovi trivijalizacijom tema i događaja kao da oponašaju baš te portale te time sebi oduzimaju specifični prostor djelovanja.

Evo jedne male antologije urnebesnih naslova: Milijan Brkić napušta politiku zbog Ane Rucner, Ella Dvornik ima novu frizuru, Renata u Splićaninu našla sve što joj treba, gola žena čisti stanove muškaraca, Ava Karabatić se seksala u zatvoru, Nives Celzijus objavila razgolićenu fotografiju, preseksi Milica zapalila Split, Pažanin vikao na Špičeka i otrkio gdje će provesti vikend, Ivana Plehinger otkrila zašto nema migrenu, Melania Trump očajna i nesretna, Suzana Mančić mami seksipilom i u šezdesetoj, Borna Rajić umišlja da je plemkinja, Soraja pokazala previše, Ž. je očajna jer ju je muž prevario s prijateljicom, Severina zapjevala s novim svekrom koji zna svirati harmoniku, a s Igorom šalje poljupce iz Venecije, Ecija Ojdanić nikad bolje nije izgledala, Jelena Rozga istakla prebujni dekolte, a fanovi oduševljeni njezinim šeširom, Danijela Martinović drastično promijenila izgled, Neven Ciganović se podvrgao estetskoj kirurgiji, Monika tulumari dok joj se muž priprema za novi brak,Aca L. brutalno pretukao bivšu ženu, Madonina kći obrijala dlake pod pazuhom, Lana Jurčević u donjem rublju raspametila obožavatelje…

Ovakva trivijalizacija sigurno neće pomoći uspješnosti medija koji žele biti ozbiljni i koji žele imati ozbiljne čitatelje. Neki teoretičari komunikacija drže kako je trivijalizacija u funkciji zaglupljivanja masa i odvlačenja pažnje od stvarnih problema društva, piše Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Objektivno, ona je u funkciji promocije posve beznačajnih osoba i njihovih zanimanja. No, uz opći pad elementarne pismenosti, pretjeranu uporabu anglizama i vulgarnosti u izrazima, koje se poput crnih filmova nameću kao moderan stil, kakve pristojni ljudi ne koriste niti u krugu prijatelja kamoli pred tisućama čitatelja, postoji još jedan veliki problem, a zove se kolumnisti.

Umjesto objektivnih komentara i analiza, kakvih srećom još uvijek ima, dominiraju otvorena politička pristranost, vrijeđanje neistomišljenika pa i publike, egocentrična „ja pa ja“ forma, brkanje vlastitih opsesija, uvjerenja, vjerovanja i želja sa stvarnošću.

Na primjer, ne vidi se izvor terorizma ako to narušava ideju multikulturalnosti. Brojnim je komentatorima tako važnije ono što se događa u njihovoj glavi, nego u svijetu oko njih.

Selektivno, od slučaja do slučaja, tretiranje događaja i ljudi, diskreditiranje nepoćudnih, ili otvorena laž dio su svakodnevnice. To je sve možda u interesu nekih moćnih stranaka, skupina i pojedinaca, ali zacijelo nije u interesu medija.

facebook komentari

Nastavi čitati