Hrvatska braniteljica Nevenka Topalušić preminula tijekom prosvjeda

4

Nevenka Topalušić preminula je u utorak navečer, tijekom prosvjeda ispred Ministarstva branitelja

Tijekom noći, plato ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66, gdje se prosvjedujući jučer okupilo tisuću hrvatskih branitelja, postao je poprištem tragedije. Nevenka Topalušić (60), stopostotni invalid prve skupine, pripadnica 2. gardijske brigade “Gromovi” i majka četvero djece, tijekom noći je preminula na prosvjedu, kako doznajemo, uslijed stresa pomiješanog s njezinim teškim zdravstvenim stanjem.

Nevenka-Topalušić2_cbHitna je pozvana u 22.50 sati, no unatoč brzoj intervenciji (pomoć je stigla za samo pet minuta), pomoći nije bilo. Nešto prije rekla je Sandri Šućurović, tajnici Zbora gardijskih brigada, da će je s prosvjeda odnijeti samo mrtvu. – Ovdje sam jer me ubija ova nepravda. Otišla sam u rat da bi bilo bolje mojoj djeci, no niti je bolje mojoj djeci niti je meni. Neću odavde, mogu me samo mrtvu odnijeti. Dan i noć, ako treba godinama, dok god ne umrem, tu ću biti – ispričala je Nevenka.

Nevenka je u rat otišla u listopadu 1991. s Gromovima, skupa sa suprugom Brankom, a za njima i najstariji 18-godišnji sin Dubravko, dok je dvoje djece ostavila kod majke i otišla na ratište. Sudjelovala je i u Oluji, a u Banovini je tada naišla na ranjenike, među kojima je bio i sin Dubravko. Kao pripadnica Crnih mambi, teško je ranjena u akciji Una, zbog čega je u invalidskim kolicima provela gotovo dva desetljeća.

– Ne možemo nikako nagovoriti naše najteže invalide da se odu kući odmoriti, a svako malo nekome je loše. Odlučni su ostati do kraja – zabrinuta je Sandra Šućurović. Branitelji okupljeni u prosvjedu sa svijećama u ruci odaju počast svojoj heroini Domovinskog rata.

večernji list

facebook komentari

 • peppermintt

  Tuga, počivala u miru Božjem i svjetlost vječna neka joj svijetli.
  Hvala ti što si nesebično darovala svoje zdravlje i svoj život za buduće naraštaje. Navik on živi ki zgine pošteno.

  • Ljuta Trava

   A zagrepčani prolaze i samo bace pogled .Od skoro milijun stanovnika dođe tek po koji branitelj na sat dva .

   • sinoć sam vidio jednu babu na tvu, napisala je na papirić ‘mahune su neobrane’ i s njim sakrila lice dok je kamera snima! Ima toga jada i ološa u Zagrebu koliko hoćeš, jelde?