Hrvatska broji sate do ulaska u EU!

2

[quote]Mnogi hrvatski gradovi prigodnim programom obilježit će danas ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a u nekima od njih je uvedena i posebna regulacija prometa, naročito u Zagrebu, gdje će se navečer održati središnja proslava.[/quote]

[dropcap]P[/dropcap]rva događanja možete pratiti UŽIVO na portalu Dnevnik.hr već od 12 sati, a opsežno će tijekom cijelog dana o događanjima izvještavati i Nova TV. Prvi 10-minutni specijal počinje u 15 sati, a u 17:00 slijede redovne Vijesti Nove TV. Novi specijal počinje u 18:50 te zatim Dnevnik Nove TV u redovnom terminu u 19:15. U Europsku uniju u programu Nove TV uvest će vas Ivana Petrović i Mislav Bago u specijalu koji kreće u 22:40 i traje do kasno u noć. Pratite ovaj povijesni događaj uz Novu TV i Dnevnik.hr!

Središnja proslava hrvatskog pridruživanja EU održat će se danas u popodnevnim i večernjim satima na zagrebačkom Gornjem gradu i Trgu bana Josipa Jelačića, a očekuje se okupljanje tridesetak stranih delegacija iz zemalja članica EU, zemalja regije jugoistočne Europe, čelnika europskih institucija te hrvatskih uglednika.

Na vrhuncu svečanosti, poslije 23 sata, predviđeni govornici su premijer Zoran Milanović, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, zamjenik irskog premijera Eamon Gilmore u ime zemlje koja je u ovom polugodištu predsjedavala EU-om, litavska Dalia Grybauskaite čija zemlja preuzima predsjedanje u ponedjeljak, predsjednik Europskog Vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i predsjednik Republike Ivo Josipović.

Program događanja

Program je počeo u 10 sati ujutro kada je izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske položilo vijence u čast svim poginulim braniteljima iz Domovinskog rata. Od 11.00 do 18.30 sati očekuju se dolasci stranih delegacija u Zagreb. U 18.30 slijede dolasci ministara vanjskih poslova u Banske dvore, a u 19.00 dolasci šefova izaslanstava u Banske dvore. U 19.40 slijedi okupljanje u atriju Banskih dvora

U 20.00 sati slijedi zajednička fotografija uzvanika, a u 20.15 šefovi izaslanstava kreću prema lokaciji za službenu večeru, koja u 20.30 počinje u Klovićevim dvorima. u isto vrijeme počinje program za građane na Trgu bana Jelačića. Uzvanici će tamo stići u U ponoć će se na graničnom prijelazu Bajakovo otkriti tabla Europske unije na prigodnoj svečanosti Granične policije, a na Bregani će biti skinuta tabla Carina na prigodnoj svečanosti Ministarstva financija i Carinske uprave. Na graničnom prijelazu Plovanija točno u ponoć policijski službenici PU istarske podići će stjegove EU, a načelnici policijskih uprava i postaja otkriti ploču EU.

Posebna regulacija prometa u Zagrebu

Karta s prometnicama koje od 29. lipnja do 1. srpnja vozači trebaju izbjegavati (Foto: MUP)

Na snazi je posebna regulacija prometa na određenim prometnicama grada Zagreba i Velike Gorice koje vode od Zračne luke Zagreb do hotela smještaja stranih delegacija, odnosno do Gornjeg grada i Trga bana Josipa Jelačića. Na tim prometnicama nije dopušteno kretanje vozila, ali se dopušta prelazak vozilima u vrijeme između prolazaka kolona vozila s delegacijama.

U zonama odvijanja središnje proslave, 30. lipnja, odnosno na Gornjem gradu i zoni Trga bana Josipa Jelačića mogu se kretati samo vozila s posebnom akreditacijom. Neposredno uz prometnice po kojima će se kretati delegacije, uz hotele smještaja, kao i u obje zone odvijanja središnje proslave, ne može se parkirati. Autobusni i tramvajski promet odvijat će se po posebnom rasporedu i voznom redu ZET-a.

Iz MUP-a mole građane za razumijevanje i strpljenje radi posebne regulacije prometa, a osobito u vrijeme otežanog prometa uzrokovanog prolazom kolona s vozilima delegacija.

Sjever – jug

Preporučeni alternativni pravci:

• Zagreb – Velika Gorica i Sisak:
Slavonska avenija – Radnička cesta – Domovinski most – novoizgrađena „Istočna obilaznica“ Velike Gorice – Velika Gorica na raskrižje Ulice Ivana Pavla II i Državne ceste broj 31
Velika Gorica – Gradići – Hrašće – Velika – Sisačka – Remetinečka – rotor Remetinec.

• Zagreb – Zračna luka Zagreb isti pravac – s tim da se vozila parkiraju kod stadiona „Radnik“ u Ulici Hrvatske bratske zajednice u Velikoj Gorici te do Zračne luke Zagreb posebnim autobusima.

Sve je spremno za slavlje ulaska u EU (Foto: Davor Puklavec/Pixsell)Policija je još jučer navečer krenula s pripremama za današnju posebnu regulaciju prometa (Foto: Davor Puklavec/Pixsell)

• Grad Zagreb

– Jadranska avenija – rotor – Jadranski most – Selska,
– Držićeva – Most mladosti – Sarajevska cesta,
– Radnička cesta – Heinzelova ulica – Voćarska – Bijenička – Mirogoj – Remete.

Očekuje se otežano prometovanje:

• Donja Lomnica – Velika Mlaka – Mičevec,
• Sveta Klara – Buzin – Dugave,
• Ksaverska – Medveščak – Ribnjak – Palmotićeva – Branimirova,
• Šestine – Pantovčak – Britanski trg – Ilica,
• Nazorova – Britanski trg,
• Jukićeva,
• Draškovićeva.

Očekuje se izuzetno otežano prometovanje:

• Savska cesta od Slavonske do Kršnjavoga.
Istok -zapad

Preporučeni sljedeći alternativni pravci:

• Zagrebačka obilaznica, vožnja u oba smjera, u funkciji svi čvorovi uključujući i novoizgrađeni Čvor Kosnica, osim Čvora Buzin

• Grad Zagreb

Slavonska avenija – Zagrebačka avenija,
Bundek – cesta ispod Mosta slobode – Antallova – Cimermanova,
Sarajevska cesta – Jakuševec – Mičevec – Domovinski most,
Dubrava – Markuševec – Gračani – Mlinovi – Šestine – Lukšići – Bijenik –
Črnomerec – Ilica.

Očekuje se otežano prometovanje:

• Rotor Zapruđe – Avenija Dubrovnik – rotor Remetinec,
• Prilaz Gjure Deželića – Masarykova,
• Ulica grada Vukovara od Heinzelove do Držićeve,
• Branimirova – Glavni kolodvor – Haulikova.

Sve je spremno za slavlje ulaska u EU (Foto: Željko Lukunić/Pixsell)Sinoć je održana proba za večerašnju proslavu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića (Foto: Željko Lukunić/Pixsell)

Očekuje se izuzetno otežano prometovanje:

• Ulica Grada Vukovara od Savske do Držićeve,
• Zeleni val istok od Jukićeve do Trga žrtava fašizma,
• Zeleni val zapad od Trga žrtava fašizma do Republike Austrije.

Neposredno prije i za vrijeme prolaska delegacija preusmjeravat će se promet s prometnica na kojima se očekuje otežano ili izuzetno otežano prometovanje.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju obilježit će se diljem Hrvatske

Glavni dio programa u organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije održat će se na središnjem varaždinskom trgu, gdje se oko 16 sati očekuje završetak utrke sudionika iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske, a navečer će nastupiti ansambl iz Beča i Varaždinski komorni orkestar.

Krapinsko-zagorska županija u pograničnoj općini Zagorska sela priređuje od 14,30 sati program gdje će se okupljenima obratiti slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojko Volk, slovenski ministar za infrastrukturu i prostor te hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Iza 16 sati program se nastavlja sportskim i zabavnim sadržajima.

Građani Vinkovaca obilježit će taj dan na Trgu bana Josipa Škočevića u sklopu priredbe “Priča o gradu” od 19 sati, na kojoj će se prikazati povijest toga grada od prapovijesti do danas.

Sve je spremno za slavlje ulaska u EU (Foto: Borna Filić/Pixsell)Sve je spremno za slavlje ulaska u EU (Foto: Borna Filić/Pixsell)

Primorsko-goranska županija obilježavanje počinje u 10 sati na graničnom prijelazu Rupa s hrvatskim i slovenskim političarima, a navečer otvorenjem Riječkih ljetnih noći te na Korzu, od 19,30 sati, nastupom mažoretkinja. Od 21 sat od zgrade riječkog HNK kreće povorka do Gata Karoline Riječke u luci, gdje će od 22,15 sati održati svečani program s predstavom “Carmina Burana” i “Odom radosti”.

Pula će ulazak u EU obilježiti na dva pulska trga, Forumu i Portarati, na kojima će se održavati koncerti. Na Forumu program počinje u 21 sat, a Portarati najprije ujutro, od 10 do 14 sati plesnim i glazbenim nastupima, te ponovno od 21 sat.

Bogata proslava u Splitu

Splitska proslava počinje doručkom u Đardinu u 9 sati, a od 11 sati na nekoliko gradskih lokacija počinju koncerti klapa. Na Matejuški će juniorski osmerac HVK Gusar predati zastavu EU dobitnicima Oskara znanja, a u 12 sati će na Štandarcu na Pjaci gradonačelnik u društvu najstarijeg olimpijca Duje Bonačića i najtrofejnije judo juniorske sportašice Barbare Matić podići zastavu EU. Proslava se nastavlja navečer kada će se u 20 sati u centru grada građannima dijeliti dalmatinski proizvodi, a na pozornici na rivi će se od 21 sat izmijenjivati klape i kulturno-umjethnička društva. Predviđen je vatromet, Oda radosti i čestitka gradonačelnika Ive Baldasara. Koncerti će se održati i na Pjaci te na Matejuški.

I Sisak će se pridružiti hrvatskim gradovima koji će prigodnim programom obilježiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja. Program će se održati kod sata u Kranjčevićevoj ulici od 20 do 24 sata. Nastupit će nekoliko bandova, a u ponoć će svirati Oda radosti. Siščani će u ponoć biti počašćeni i vatrometom, Dnevnik.hr dozaje u uredu za odnose s javnošću Grada Siska. Zbog održavanja programa, privremeno će za promet od 18:30 do 00:30 sati biti zatvoren južni dio Rimske ulice od križanja s ulicom I.K. Sakcinskog.

U dogovoru s Ministarstvom kulture u Rijeci će se održati svečani program koji uključuje i otvorenje Riječkih ljetnih noći. Početak povorke predvođene Gradskom glazbom Trsat očekuje se u 21 sat, od HNK Ivana pl. Zajca Rijeka preko Korza do Gata Karoline Riječke. U ponoć, na gatu Karoline riječke solisti, zbor i orkestar NK Ivana pl. Zajca izvest će Odu radosti.

dnevnik.hr

facebook komentari

 • Otporaš

  At 30.6.2013. 14:51 a comment was posted to your article Na splitskoj
  pjaci podignuta zastava, šibenski kafić primio EU u svoje članstvo.

  Historia est magistra vitae (povijest je učiteljica života) vrijedi
  očito za sve osim za Hrvate. Zbog čega Hrvati iz prebogate povijesti,
  kojom se može pohvaliti malo koji europski narod, nikada ništa ne nauče?

  Hrvatski narod i državni prostor nikada nitko mačem nije pokorio ni
  osvojio, a mi u robstvu provedosmo devet stoljeća. Godine 1102.
  spletkama ondašnje vlaške stranke, postadosmo po ženskoj lozi kraljice
  Jelene, dota Ugarske. Dragovoljno je potpisana Pacta conventa, koja je
  trajala sve do Mohačke bitke 1526.

  Umjesto da proglasimo vlastitu državu, na saboru u Cetinu 1. siječnja
  1527. prihvatismo Ferdinanda I. Habsburškog za kralja Hrvatske, kao
  tobožnjeg zaštitnika Hrvata od Turaka, iako smo se i dalje sami branili i
  krvarili.

  Ban Jelačić je prokockao šansu za proglašenjem države 1848. kada je
  Austrija bila na koljenima i kada su je Hrvati spasili od Ugara. Kao
  „nagradu“ Hrvati dobivaju Bachov apsolutizam koji je trajao sve 1860.

  Godine 1868. umjesto prihvaćanja programa dr. Eugena Kvaternika i dr.
  Ante Starčevića da se bezuvjetno proglasi samostalna hrvatska država,
  Hrvatski sabor velikom većinom glasova pristaje na sramotnu Hrvatsko –
  Ugarsku nagodbu i svojevoljno se stavlja pod Ugarsku. Starčević je zbog
  toga od muke preko noći potpuno i doslovno posijedio.

  Prvi svjetski rat Hrvati također po naravi stvari, slijedeći „svijetlu“
  tradiciju ne iskorištavaju, nego se 1918. opredjeljuju za
  jugoslavenstvo, što se pokazalo daleko pogubnijom odlukom od svih
  dotadašnjih.

  Pravaški državotvorni program se ostvaruje pod vodstvom dr. Ante
  Pavelića i u vihoru Drugog svjetskog rata 1941. proglašava se NDH koju
  Hrvati listom s oduševljenjem prihvatiše. Trajala je kratke ratne četiri
  godine, a u njezinom rušenju su sudjelovali i domaći izrodi koji se
  sada zovu antifašistima.

  Silom nametnutu drugu Jugoslaviju 1945. Hrvati plaćaju najskuplje do
  sada. Izvršen je genocid strahovitih razmjera za koji niti jedan tzv.
  antifašist nije odgovarao. Ni iz ovoga nije izvučena nikakva pouka i to
  će u drastičnom obliku pokazati sljedeća hrvatska država.

  U Domovinskom ratu smo srušili tekovine izroda antifašista (crvenih
  fašista) i 1991. je proglašena Neovisna (umjesto nezavisna) država
  Hrvatska. Nastala je u ratu, ali lokalnih razmjera, pa ju u vihoru nekog
  Velikog rata nije bilo moguće poništiti. Trajala je do 01. srpnja 2013.
  kada u velikom slavlju novoga robstva predade svoje od naroda dobivene,
  suverene ovlasti birokratima u Bruxellesu.

  Hrvatska za deset godina, ako Unija opstane, više neće biti nastanjena u
  većini Hrvatima. Slobodno naseljavanje za 500.000.000 ljudi i Bogom
  dani hrvatski prostor će učiniti svoje. Time se ostvaruje maksima Oca
  Domovine dr. Ante Starčevića da narod koji stalno traži zaštitnika nije
  ni vrijedan biti narodom, nego je vrijedan da propadne.

  Umjesto da Hrvati barem nešto nauče iz povijesti, mi srljamo u sve veće i
  pogubnije zablude. Ova zadnja odluka vlasti o ulasku u Uniju, jer je
  referendum nelegitiman, će se pokazati pogubnijom od one iz 1918.

  To view the complete article and reply, please visit:

  http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Splitzupanija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/214335/Default.aspx

  Thank you,

 • Otporaš

  At 30.6.2013. 14:51 a comment was posted to your article Na splitskoj
  pjaci podignuta zastava, šibenski kafić primio EU u svoje članstvo.

  Historia est magistra vitae (povijest je učiteljica života) vrijedi
  očito za sve osim za Hrvate. Zbog čega Hrvati iz prebogate povijesti,
  kojom se može pohvaliti malo koji europski narod, nikada ništa ne nauče?

  Hrvatski narod i državni prostor nikada nitko mačem nije pokorio ni
  osvojio, a mi u robstvu provedosmo devet stoljeća. Godine 1102.
  spletkama ondašnje vlaške stranke, postadosmo po ženskoj lozi kraljice
  Jelene, dota Ugarske. Dragovoljno je potpisana Pacta conventa, koja je
  trajala sve do Mohačke bitke 1526.

  Umjesto da proglasimo vlastitu državu, na saboru u Cetinu 1. siječnja
  1527. prihvatismo Ferdinanda I. Habsburškog za kralja Hrvatske, kao
  tobožnjeg zaštitnika Hrvata od Turaka, iako smo se i dalje sami branili i
  krvarili.

  Ban Jelačić je prokockao šansu za proglašenjem države 1848. kada je
  Austrija bila na koljenima i kada su je Hrvati spasili od Ugara. Kao
  „nagradu“ Hrvati dobivaju Bachov apsolutizam koji je trajao sve 1860.

  Godine 1868. umjesto prihvaćanja programa dr. Eugena Kvaternika i dr.
  Ante Starčevića da se bezuvjetno proglasi samostalna hrvatska država,
  Hrvatski sabor velikom većinom glasova pristaje na sramotnu Hrvatsko –
  Ugarsku nagodbu i svojevoljno se stavlja pod Ugarsku. Starčević je zbog
  toga od muke preko noći potpuno i doslovno posijedio.

  Prvi svjetski rat Hrvati također po naravi stvari, slijedeći „svijetlu“
  tradiciju ne iskorištavaju, nego se 1918. opredjeljuju za
  jugoslavenstvo, što se pokazalo daleko pogubnijom odlukom od svih
  dotadašnjih.

  Pravaški državotvorni program se ostvaruje pod vodstvom dr. Ante
  Pavelića i u vihoru Drugog svjetskog rata 1941. proglašava se NDH koju
  Hrvati listom s oduševljenjem prihvatiše. Trajala je kratke ratne četiri
  godine, a u njezinom rušenju su sudjelovali i domaći izrodi koji se
  sada zovu antifašistima.

  Silom nametnutu drugu Jugoslaviju 1945. Hrvati plaćaju najskuplje do
  sada. Izvršen je genocid strahovitih razmjera za koji niti jedan tzv.
  antifašist nije odgovarao. Ni iz ovoga nije izvučena nikakva pouka i to
  će u drastičnom obliku pokazati sljedeća hrvatska država.

  U Domovinskom ratu smo srušili tekovine izroda antifašista (crvenih
  fašista) i 1991. je proglašena Neovisna (umjesto nezavisna) država
  Hrvatska. Nastala je u ratu, ali lokalnih razmjera, pa ju u vihoru nekog
  Velikog rata nije bilo moguće poništiti. Trajala je do 01. srpnja 2013.
  kada u velikom slavlju novoga robstva predade svoje od naroda dobivene,
  suverene ovlasti birokratima u Bruxellesu.

  Hrvatska za deset godina, ako Unija opstane, više neće biti nastanjena u
  većini Hrvatima. Slobodno naseljavanje za 500.000.000 ljudi i Bogom
  dani hrvatski prostor će učiniti svoje. Time se ostvaruje maksima Oca
  Domovine dr. Ante Starčevića da narod koji stalno traži zaštitnika nije
  ni vrijedan biti narodom, nego je vrijedan da propadne.

  Umjesto da Hrvati barem nešto nauče iz povijesti, mi srljamo u sve veće i
  pogubnije zablude. Ova zadnja odluka vlasti o ulasku u Uniju, jer je
  referendum nelegitiman, će se pokazati pogubnijom od one iz 1918.

  To view the complete article and reply, please visit:

  http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Splitzupanija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/214335/Default.aspx

  Thank you,